HCL.HR

Assassin’s Creed 4: Black Flag

Zoran Žalac 05.03.2013.   •   31 komentara


Iako je Assassin’s Creed prethodnom igrom zaokružio trilogiju i Desmondovu priču, sam serijal ide dalje te nas u novom nastavku smješta na Karipsko otočje početkom 18. stoljeća. Evo svega što trenutno znamo o igri.

Ovo je stara najava Assassin’s Creeda 4, a igra je u međuvremenu izašla. Mi smo ju recenzirali, a našu detaljnu tekstualnu i video recenziju možete provjeriti putem sljedećeg linka.

VIDEO RECENZIJA: Assassin’s Creed 4: Black Flag

Zadnje se dvije godine u gamerskim krugovima sve glasnije priča o mogućem „zamoru materijala“ Ubisoftovog Assassin’s Creeda. Ipak, taj nas serijal iz godine u godinu svejedno uspijeva iznenaditi i zainteresirati, ponajprije izmjenom povijesnih razdoblja u kojima se radnja odvija, a time i mehanike gameplaya. Upravo najavljeni Assassin’s Creed IV: Black Flag nije iznimka tome – dok su fanovi prizivali tematike francuske revolucije i feudalnog Japana, Ubisoft je izabrao nešto sasvim treće i na temelju te odluke koncipirao ono što zove najraznovrsnijom Assassin’s Creed igrom do sada.

Black Flag smješten je u godinu 1715., na istočnu obalu Sjeverne Amerike iliti egzotično područje Karipskog otočja. Zlatno je to doba pirata, odnosno gusara koji su na otvorenom moru uspostavili svoje bezvlašće i konkurentnu atmosferu među istaknutim i odvažnim pojedincima. Takve (neslavne) ličnosti su gusari Crnobradi, Calcio Jack, Anne Bonny, Benjamin Hornigold te Charles Vane, ali i njihova noćna mora i sam protagonist igre – kapetan Edward Kenway; inače djed Connora iz AC3.


Edward je nadasve vješt pirat koji će se uplesti u borbu Assassina i Templara, a karakterno je mnogo bliži Eziu nego Connoru – nepromišljen je, sebičan, prkosan i – kako smo vidjeli u traileru – iznimno ljubazan prema mladim damama, neovisno o njihovoj boji kože. Edward će se protiv spomenutih pirata (ali i uz njih) boriti za svoj komadić slave i profita. Međutim, valja napomenuti da ta borba neće izgledati kao u Disneyevom Pirates of the Caribbean serijalu nego će se više oslanjati na povijesnu točnost i realističniji prikaz pirata. Drugim riječima – u AC4 nećemo vidjeti Krakene, sirene ili papige koje pričaju, a gusari neće biti veseljaci poput Jacka Sparrowa.

Edward će kao kapetan imati vlastiti brod zvan Jackdaw, a zajedno s njime i vjernu posadu koju će trebati regrutirati. Brod će mu omogućiti dosad neviđenu slobodu kretanja u jednoj AC igri, ali i sukobljavanje s drugim piratima pa čak lov na kitove. Sam brod moći će se nadograđivati na nekoliko razina, a kako će pomorski dio obuhvaćati oko 40% igre, taj će segment nadogradnje biti jednako važan kao i nadogradnja Edwardove opreme. Naravno, same borbe brodovima (i na brodovima) uvelike će biti unaprjeđene u odnosu na AC3, prvenstveno bitno vjernijom simulacijom fizike i dinamičnih vremenskih uvjeta, većim brojem opcija pri upravljanju te uvrštavanjem nasumičnih susreta s neprijateljima na otvorenom moru.

Otplivat ćemo do suparničkog broda, ušuljati se na njega iz mora i neprimjetno ubiti kapetana…

Edward se primjerice može popeti na osmatračnicu broda i koristiti dalekozor kako bi uočio neprijateljske brodove te provjerio koliko su snažni i kakav teret nose, ali i nove lokacije ili misije. Kad zaplovite morem možete tako slučajno naletjeti na snažniji brod pa ga zatim namamiti u oluju kako bi ga oslabili, a potom se ukrcati na njega na nekoliko različitih načina i ondje napraviti pravi belaj. Igra će sadržavati nekoliko različitih klasa brodova, tako da ćemo svoj pristup morati prilagoditi njihovim karakteristikama. U krajnjem slučaju, ponekad će umjesto direktne borbe biti pametnije otplivati do suparničkog broda, ušuljati se na njega iz mora i neprimjetno ubiti kapetana.


Kako je već rečeno, brodom ćemo putovati od lokacije do lokacije – i to bez ikakvog loading ekrana ili cutscene. Posebno je impresivno što ćemo u bilo kojem trenutku moći skočiti s broda i istražiti podvodni krajolik oceana. Po prvi put u AC serijalu moći ćemo tako roniti kako bismo tražili podvodna blaga ili pak lovili ribetine – jer je Edward, dakako, preveliki badass da bi se bavio pecanjem pa se umjesto toga s morskim psima suočava oči u oči.

Na kopnu imamo tri veća grada – Havanu (koja je neutralna), Nassau (koji je tzv. piratska republika) i Kingston (pod vlašću Britanaca). Osim ta tri grada posjetit ćemo i oko pedesetak drugih lokacija – malih otočića, ribarskih sela, utvrda, Mayanskih ruševina, džungli, plantaža itd. Naravno, po tim lokacijama nećemo besciljno lutati nego ćemo i dalje imati zadatak eliminirati nekoliko ključnih meta. Međutim, ti će zadatci biti sličniji onima iz prvog Assassin’s Creed u smislu da ćemo mete moći eliminirati kako mi to želimo te da nas igra neće „vući za ruku“ i uvjetovati nam na koji ćemo način identificirati metu, prići joj i eliminirati je. U tu svrhu ponešto je izmijenjen i princip kojim neprijatelji reagiraju na našu prisutnost, ali više detalja o tome trebali bismo doznati nešto kasnije.


Među stvarima koje nećemo vidjeti u igri su omraženi tower defense element iz AC: Revelationsa, a i Connorov automatizirani parkour po drveću iz AC3, odnosno mehanika kretanja po džungli u AC4, bit će ponešto drugačija – vjerojatno manje automatizirana. Pomalo iznenađujuće, Ubisoft je odlučio nastaviti s paralelnim izvođenjem radnje u dva vremena pa ćemo tako ponovno zakoračiti i izvan Animusa. Ovoga puta više nećemo biti u ulozi Desmonda već ćemo upravljati istraživačem Abstergo Industriesa. Zašto, s kojim ciljem i zbog čega – to ćemo otkriti kad igra izađe. Što se multiplayer komponente tiče, i ona se također vraća. Premda zasad nije najavljeno ništa novo, Ubisoft tvrdi kako će Black Flag sadržavati većinu dosad viđenih modova, ne želeći otkriti hoćemo li vidjeti pomorske bitke i u multiplayeru.

Assassin’s Creed IV koristit će isti pokretač kao i AC3, iako je za očekivati da će biti nešto dotjeraniji. Poradilo se, primjerice, na efektima vode tj. valova; a i na veličini svijeta jer više nećemo viđati mnogo loadinga. Igra je najavljena za PC i trenutnu generaciju konzola (što uključuje X360, PS3 i Wii U), ali i za PS4 (te vrlo vjerojatno sljedeći Xbox) uz napomenu da će verzija za PS4 biti grafički ljepša te da će koristiti mogućnosti novog kontrolera (pretpostavljamo da se to odnosi na touchpad). Igra je u razvoju već gotovo dvije godine, a na njoj radi čak osam Ubisoftovih studija, odnosno podružnica. Kormilo ovoga puta drži drugi dio tima u Montrealu – onaj koji nam je servirao AC: Revelations.


Uz sve navedeno moramo priznati kao Assassin’s Creed IV: Black Flag zvuči obećavajuće. Istina, ne bismo se previše bunili da je Ubisoft uzeo pauzu od godinu-dvije kako bi igru namijenio novoj generaciji konzola. No AC je jedan od rijetkih serijala koji će zbog svoje naravi (a i velikih ambicija) uvijek imati potencijal da bude svjež i zabavan.

Treba reći kako je Ubisoft prepoznao da se serijal kreće u nepovoljnom smjeru po pitanju diktiranja i skriptiranja iskustva igre, a sloboda i raznovrsnost koje nam najavljuju u Black Flagu svakako su dobrodošle – ako ih se uspije izvesti na kvalitetan način. Uz nadu da će Ubisoft ovoga puta izgladiti bugove AnvilNext pokretača i ponuditi nam pravo piratsko iskustvo, čekamo 1. studenog kada ćemo se u ulozi Edwarda Kenweya zaputiti u nezaboravnu avanturu po Atlantiku.

Kako vam sve ovo zvuči? Uzbuđeni zbog novog Assassin’s Creeda ili mislite da dolazi prebrzo nakon AC3? Kao i uvijek, javite nam svoje mišljenje u komentarima.

Komentari (31)

 • Kralj bizmisa

  05.03.2013 - 19:08

  smatram da je ipak pre brzo,nije dobro tolko štancat te assassin's creedove,ponestat će im ideja.

 • raster69

  05.03.2013 - 20:56

  Priznajem, bio sam skeptičan kad su najavili Black Flag, ali sada me baš zainteresiralo 😀

 • Aves

  06.03.2013 - 00:06

  Kao i svi, bio sam skeptik teži, ali Assassin's Creed nikada ne razočara! Samo molim te, optimizirajte ga dobro za PC!!!

 • Emerik Klari?

  06.03.2013 - 06:15

  Stvarno ste pesimisti, ne biste si možda mogli premisliti
  da se igra radila isto kad i AC3. Po ovome igra će biti odlična.

 • matejmal1

  06.03.2013 - 10:48

  Htio bih odigrat al ne znam dal da ćekam mijesesec dana za ps4 ili odma za PC

 • Metalni

  06.03.2013 - 11:14

  Nema tu previše štancanja- jer Ubisoftovi studiji rade paralelno… Kad je izašao AC2, idući AC: Brotherhood je već skoro pa bio završen. Tako isto i Reveletions, AC3 i konačno ovaj novi AC4:BF. A mogu se kladiti da već imaju (makar osnovni) koncept za dalje. Silom prilika mi je posao sličan, pa otprilike znam kako to funkcioniše u stvarnosti…

 • Metalni

  06.03.2013 - 11:23

  Apsolutno! A bilo bi lijepo da i Edward bude malo više poput frajerčića Ezia, nego kao pesimistični i turobni Connor.

 • hitman92

  06.03.2013 - 11:24

  znaju oni sta je dobro prodalo ac3 bitke na brodu,grafika,i gameplay.. pa tako da su ovaj put isli na sigurno zato me i ne cudi sto izlazi ove godine

 • hitman92

  06.03.2013 - 11:27

  ako nemas dobar tv onda nemoj ni razmisljati o ps4,treba pricekati 4k tv da padne cijena za dvije godine a i cijena ps4 jer ce biti brutalno skupa cc 7 000 kn

 • Captain Crash

  06.03.2013 - 11:32

  ne,rekli su oko 400 dolara

 • Ementaler

  06.03.2013 - 11:42

  Ne, nitko nije do sada objavio cijenu PlayStationa 4.

 • Apocalypse4987

  06.03.2013 - 12:09

  igra izlazi 1. studenoga, imaš dovoljno vrimena za razmislit.

 • woreda24

  06.03.2013 - 14:46

  jos malo pa ce napravice ac dijelove o ww ratovima

 • chestnutt028

  06.03.2013 - 14:57

  al nije to to
  ja mislim da će ac serijal postat kao CoD
  najbolja je bila dvica, pravo penjanje, prelijepe lokacije, a ne ova nekakva trčanja kroz šumu.

 • Adam Jensen

  07.03.2013 - 09:13

  Istina je da je AC izgubio magiju koju smo osjećali kad smo prvi put zakoračili u Jerusalem i Damask jer to je pravi period za borbu assassina i templara. Ali svaki AC je odlična igra i svaka donese neko osvježenje. Veoma mi se sviđaju ove stvari koje su najvaljene u Black Flagu, unijet će veliko osvježenje u serijal i dat će nam na raspolaganje mnogo drugih opcija kojih nema u drugim igrama. Smatram da nema smisla kukati o tome što AC izlazi na godišnjoj osnovi, pa ako je svaki novi AC odlična i ako svaki novi donese nešto novo zar nije bolje da nam tako kvalitetna igra izađe svake godine. AC ni u čemu nije sličan CoD-u (jer DE:HR dlc The Missing Link je imao kvalitetniju i dužu kampanju od ovih novih CoD-ova)

  • Metalni

   @Adam Jensen, 07.03.2013 - 20:44

   Da li je to gubitak magije ili logična evolucija… Vjerovatno svako od nas ima drugačiji pogled na to. Sa druge strane, prvi dio je zaista bio magičan- (no i prilično repetitivan) mada ja osobno mislim da je to ponajviše zbog tada, potpuno nove i svježe ideje, koncepta i naravno odlične priče.

 • Zael

  08.03.2013 - 01:37

  AC serijala već mi je lagano puna kapa tako da me ova igra uzbuđuje otprilike koliko i žuži jelinek

 • xxxxVenomxxxx

  08.03.2013 - 07:39

  AC serijala nikad dosta….jedna od rijetkih igara u kojima sam uživao od prve do posljednje minute…

 • goldfinger

  08.03.2013 - 08:06

  Na prvu loptu sam bio malo skeptik,ali ipak je to AC..Ko je pravi fan serijala,taj će sigurno uživati i u ovom 4 nastavku.Inače,najava je skroz ok.(+)

 • Jester

  09.03.2013 - 09:48

  Razumijem da igra treba evolvuirati, al zbog pravca u kom su krenuli Altair se u grobu okreće……

  Super odrađena najava i pregršt informacija.

 • Armin44

  09.03.2013 - 23:00

  Da,usavršili su igru pa sada rade na priči što mi se posebno sviđa 🙂

 • raso

  27.03.2013 - 17:57

  Assassin's Creed 4 Black Flag – Gameplay Trailer Analysis
  http://www.youtube.com/watch?v=azaYWUbwuB8

 • raso

  06.04.2013 - 15:56

  Assassin's Creed 4: Black Flag BRAND NEW Information – Characters, Locations; Cities
  http://www.youtube.com/watch?v=YdTwdFjS3QE

 • masterchief117

  21.09.2013 - 20:34

  Ja sam veliki fan Assassins Creed igrica, tako da meni nije prebrzo to sto izlazi AC4, jer kad neku igricu onda jedva cekas njene nastavke.

 • amir555bihac

  03.11.2013 - 16:16

  Ja mislim da ce igrica biti predobra za razliku od assassins creed 3

 • Matija Desovi?

  @seedorf, 25.10.2013 - 20:22

  Potpuno se slažem.

 • Metalni

  @Ementaler, 06.03.2013 - 11:21

  Na žalost, ljudska istorija je puna mračnih razdoblja…

 • Darius266

  @Ementaler, 06.03.2013 - 14:03

  slažem se s tobom pa ko će ovo pratit pre pre rano je

 • nnnnn99

  @Ementaler, 06.03.2013 - 18:38

  Jeste rano,ali ja se ne bunim.Uvijek se obradujem nastavku dobrog serijala.Ovo stvarno izgleda dosta obećavajuće.

 • brunojekralj

  @Ementaler, 07.03.2013 - 19:49

  pa tek su najavili igru izace iduce godine 1 god i pol je sasvim dosta bar za mene

 • brunojekralj

  @Ementaler, 07.03.2013 - 19:52

  zanemari komentar mislio sam da izlazi kasnije 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!