HCL.HR

Zaigrali smo Brothers: A Tale of Two Sons Remake i mislimo da to nije prerada

Zoran Žalac 01.02.2024.   •   3 komentara


Kultna igra Brothers: A Tale of Two Sons uskoro će biti prezentirana na novi način pa smo provjerili koliko je njezina prerada zapravo ljepša i modernija.

Brothers: A Tale of Two Sons iz 2013. godine jedna je od onih posebnih igara. Možete ju u jedno zimsko popodne odigrati s nekim tko se inače ne snalazi u kontroliranju igara i svejedno se dobro zabaviti. Na priču je jako teško ostati ravnodušan iako likovi u igri ne komuniciraju razumljivim jezikom. Vizualno se igra i dan danas dobro drži, a možete ju pokrenuti praktički na svakom tosteru, dok god se može spojiti na ekran.

Prerađivanje ovakvog klasika uvijek nosi rizik da bi nešto moglo poći po krivu, pogotovo kad preradu ne pripremaju kreatori originala. Zato sam za Brothers Remake bio pomalo zabrinut i više od samih novosti zanimalo me koliko će dobro očuvati i prenijeti duh originalne avanture. Dobio sam priliku zaigrati početni dio prerade i nakon druženja s igrom mogu slobodno reći kako je ovo samo prerada u nazivu – po svemu ostalom je remaster.

Sadržajno i mehanički ovo je identična igra onoj otprije 11 godina. Isti način kontroliranja, iste prepreke, isti okoliši, likovi, događaji, interakcije… Tamo gdje nekim izmjena ima, one su toliko sitne da ćete ih jedva primijetiti. Na primjer, početna dionica gdje braća moraju izbjegavati psa u novoj je verziji mrvicu drugačija. Na tlu sada imate površinu koja vam usporava kretanje pa morate malo pomnije isplanirati svoju putanju. Osim toga, pas sada odmah krene trčati za vama čim stanete na tlo, dok je u originalu trčao prema vama tek kad vas je uočio.

Tamo gdje nekim izmjena ima, one su toliko sitne da ćete ih jedva primijetiti.

Baš po definiciji remastera, najjasnije promjene ovdje su one tehničke: u grafici, zvuku i pristupačnosti. Vizualno okoliši imaju znatno više detalja nego u originalu (npr. voda je neusporedivo ljepša), dok su modeli likova bogatiji i realističniji. To im omogućuje prirodnije prenošenje emocija, a kamera je u cutscenama ovdje postavljena bliže nego prije pa jasnije vidite izraze lica i lakše čitate emotivna stanja likova.

Brothers Remake je zasigurno nadogradnja i poboljšanje u pogledu animacija. Što se tiče dodatnih efekata i detaljnijih tekstura, nisam još sasvim siguran da će se to na igru odraziti pozitivno. Remake za sada ostavlja dojam nakićenosti, možda čak i nepotrebnog približavanja realističnom izgledu. Ja sam Brothers oduvijek gledao kao fantasy igru kojoj nije potreban fotorealističan okoliš i cijenio sam čitljivost igre jer se u svakom trenutku jasno moglo primijetiti likove na ekranu. Remake donosi mutniju sliku, što je danas pomodno, ali srećom pa mrvicu prenaglašene depth of field i chromatic abberation efekte možete isključiti, barem u PC verziji.

Brothers Remake je zasigurno nadogradnja i poboljšanje u pogledu animacija.

U slučaju da želite realističnost prikaza kroz raznorazna zamućivanja, korisne su nove opcije isticanja interaktivnih predmeta konturama, kao i prikaz silueta samih likova ako vam je pogled na njih blokiran. Kamera vjerno oponaša kretanje iz originala, no svejedno mi se ovdje češće događalo da mi krošnja nekog drveta blokira pogled – valjda zato što su odlučili ubaciti drvo tamo gdje ga prije nije bilo?

Uvjerljivo najveća i najznačajnija promjena koju donosi Brothers Remake je u glazbi. Postojeća glazba iznova je snimljena u orkestralnoj izvedbi, a dodane su i nove skladbe. Rezultat je taj da glazbu tijekom igranja čujete skoro cijelo vrijeme i nema baš puno tihih trenutaka kao u originalu. Druga stvar, nova glazba koja je dodana predstavlja tonski odmak od one postojeće. Dok je početni dio u originalu odmah zvučao melankolično, početak avanture u ovoj je verziji popraćen razigranom glazbom i veselim skladbama. Kao da igra želi naglasiti igraču da potraga za lijekom za bolesnog oca nije mučna zadaća – braća idu u avanturu.

Nova glazba zvuči dobro, no to će funkcionirati jedino ako je developer htio napraviti kontrast na početku avanture s mračnijim tonovima kako igra odmiče. Kako sam igrao tek početni dio igre, ostaje mi u punom izdanju vidjeti jesu li ciljali upravo na to. Isto tako, u demo verziji nije se moglo igrati igru kooperativno (u online izvedbi), tako da za punu inačicu ostaje vidjeti i kako su to izveli.

Brothers: A Tale of Two Sons Remake izlazi 28. ovog mjeseca za PC, PlayStation 5 i Xbox Series.

Označeno sa: , ,

Komentari (3)

  • Ivano Blazevic

    01.02.2024 - 17:43

    Znaci kao the last of us remake

  • Vejzik

    01.02.2024 - 18:19

    Najnepotrebniji upgrade u istoriji modernog gaminga. Graficki still prve igre je bio sasvim dobar i igra je odlicna, ko jos nije probao.

  • Zvonimir Komar

    02.02.2024 - 09:55

    Nepotrebno, da. Ova igra me uvijek podsjeti na Total Biscuita. Šteta što čovjek više nije s nama.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?