HCL.HR

Far Cry 2

Grga Petrović 27.10.2007.   •   5 komentara


Dok su svi pogledi upereni u spiritualni nastavak Crysis, Ubisoft bez ikakve povezanosti sa Crytekom sprema Far Cry 2. Kliknite i pročitajte što vas čeka u Africi.

Prvi Far Cry, iako vanserijski primjer vrhunskog FPS-a, uvijek se morao boriti sa optužbama da je napravljen zbog grafike, da je ona centar igre te da igra kao takva nema ništa za ponuditi osim vrhunske grafičke prezentacije. Crysis, njegov spiritualni nastavak, očito kreće istim tim putem te tako pojačava spomenute optužbe. No, već kad su oči javnosti bile potpuno uprte u Crysis, iz sjene je polako izašao «pravi» nastavak FC-a, koji po svemu upućuje da je grafika najmanje bitna.

No, jedna od stvari s kojim će se FC2 morati boriti je loša reputacija razvojnog studija. Originalni studio Crytek, koji je proizveo prvi dio, odavno je prodao sva prava na ime «Far Cry» Ubisoftu, što je rezultiralo s par loših portova FC-a na konzole. No pri rađenju dvojke, Ubisoft se maskimalno potrudio; najvažnije je bilo početi otpočetka. Za igru je razvijen poseban engine, «Dunia». Po onome što je dosad objavljeno, engine bi trebao biti (tko je i sumnjao) brutalan. Svaka stvar u igri je dinamična i ponaša se realistično. Posebno dojmljiva osobina enginea je da on simulira puhanje vjetra, mijenjane vremenskih uvjeta, kišu itd. Vatra je posebna priča; zapaliti možete bilo što, od drveća, trave, itd, a smjer puhanja vjetra određuje smjer širenja plamena. Takvih pojedinosti je mnogo, i doista pokazuju moć «Dunie». Koliko se za sada vidi, većina stvari biti će uništiva (možda i sve?). Grane i drveća realno se lome od jakog vjetra, eksplozija itd. Vozila su posebna priča. Ne treba spominjati da je fizički model izvrstan. Usto, auto teško da će eksplodirati ako u njega pucate, no ostati će razna oštećenja, pogotovo ako se previše zabijate u stvari.

Ljubitelji tropskih otočića će se razočarati; novi FC smješten je na suhom kontinentu Afrike. Slijedeći primjer STALKERA i značajno ga poboljšavši, dizajneri su pokušali stvoriti potpuno nelinearan i otvoren svijet. Nekakva velika priča ne postoji; zadan vam je samo posljedni cilj. Naime, u Africi traje otvoren sukob dvaju zločinačkih organizacija. � akal, ilegalni diler oružjem, opskrbljuje obje strane oružjem, te tako održava njihov sukob. Vaš cilj je, u ulozi plaćenika, ubiti � akala i vratiti mir u savanu. To je sve. Sve što vi trebate napraviti je ubiti � akala. Način na koji ćete to učiniti je potpuno na vama. Sve osim tog posljednjeg cilja je promjenljivo te ovisi o vašim odlukama. U međuvremenu, možete raditi golemi broj stvari. Ovisno kojoj se skupini priključite, možete raditi razne misije. Možete se priključiti i obima skupinama ili raditi sam protiv svih. Svaka zločinačka skupina ima svoju hijerarhiju, od bossa pa naniže. Ako ubijete glavnog bossa, njegova desna ruka postaje novi boss, i tako dalje. Glavni lik prve igre, Jack Karver, nestao je s vidika te ga zamjenjuje jedan od 12-orice plaćenika kojeg izaberete. Svaki od njih ima neku svoju priču, a oni koje niste izabrali također su u igri. Oni funkcioniraju kao agenti koji također ordiniraju u Africi. S njima imate nekoliko izbora; ovisno o vašem ponašanju varirat će njihov odnos prema vama. Ako nekome, naprijmer, pomognete u nekakvom obračunu, on će tražiti razne načine da vam se oduži. Doduše, možete ga ubiti na mjestu, ali to je sve na vama.

A.I. najavljen je kao fantastičan, a koliko se zasad vidi iz par kratkih videa, on bi to i trebao biti. Naime, AI nije skriptiran, već svi NPC-evi u igri imaju vlastiti mozak, takoreći. Nikad nećete naći istog neprijatelja na istom mjestu, ovisno o dobu dana raditi će različite stvari. Ako im naprimjer pobjegnete sa autom oni će odmah uskočiti u prvi slobodni auto i poći za vama; no ne zato što je to skriptirano već zato jer AI odmah prepoznaje automobil kao najkorisnije sredstvo da vas dostigne. Oružja će biti oko 30ak; biti će to klasično moderno naoružanje, a upgrejdanje još nije najavljeno. Njihovo ponašanje trebalo bi biti realno. Puške će ovisno o uvjetima, raditi na različite načine. Tako kišni i blatni uvjeti neće puno odmoći kalašnjikovu, dok će kompleksni M4 imati problema. Health sistem je isti kao i u većini FPS-eva ovih dana. � teta koju primate će se vremenski polako smanjivati, a ako je primite previše morati ćete nekako tretirati ranu. Jednostavno uzimanje paketa sa zdravljem ipak ne postoji, vaše rane morati ćete realno tretirati. Tako ako dobijete metak morati ćete ga vaditi nožem i slično. Pa čak i ako umrete, vaš suborac, ako ga tijekom igre steknete, moći će vas izliječiti.

Igra za sad ne podržava nikakve DX10 fore, no nije isključeno da će one biti dodane. � to se tiče zahtjeva teško da će biti mali; potrudite se nabaviti dual-core i nekakvu high-end grafulju. Ako želite ovo igrati kako treba, to jest. A grafika za sad stvarno izgleda predivno. Individualno pomicanje travki, drveća, vremenski i čestični efekti. No na sreću, nije grafika ono što fura ovu igru. Pametan AI, otvoren, nelinearan svijet, fizika i još mnogo stvari. Ovo sve upućuje na to da bi FC2 mogao postati jedno veliko iznenađenje i ogroman hit. Sve što treba je održati obećanja i dovršiti igru. A do izlaska ima još pola godine….

Ako vam nešto nije jasno oko ove igre, imate kakvo pitanje ili jednostavno želite raspravljati o igri dođite na HCL forum i pridružite nam se.

Komentari (5)

 • Blaster32

  16.01.2008 - 22:51

  Tko ce pobogu to pokrenut?

 • Ementaler

  21.01.2008 - 23:16

  Stvar Izgleda predobro stvarno. Pogotovo ovi efekti vatre… A i sam taj “Stalker like” štih mi zvuči odlično…

 • frost135

  26.03.2008 - 23:01

  Ovo izgleda fantastično , moguće da bude igra godine ,sem ako nešto ne zafrulje (za kenjaju) što nisu najavili.

 • Bleko

  22.07.2008 - 09:38

  u Gamepleyju sam procitao da ako bacis molotov koktel na suhu travu da ce izgoriti puno, puno sume! a kad to bacis.. bjezi!
  takoder imaju i vremenske nepogode, sve se mice, imaju dobra oruzja… sve O.K.

 • svaba

  17.09.2009 - 20:32

  dobra igra….al malo je zbunjujuca…….sve u svemu super su je izradili……

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!