HCL.HR

Platformeri bi trebali imati odličnu godinu, evo što sve izlazi 2024.

Zoran Žalac 11.01.2024.   •   14 komentara


Bogata ponuda domišljatih i originalnih platformera obilježit će 2024. godinu, a najbolje stvari možda tek trebaju biti najavljene.

Ove godine očekujemo lansiranje nove Nintendove konzole i velike su šanse da će to biti popraćeno nekom platformerskom igrom. A sve i da se to nekim slučajem ne dogodi, 2024. nam nudi dosta raznovrsnu ponudu skakutavih igara. Kao i obično, ima onih koje su staromodne izvedbe, onih koje su između 2D-a i 3D-a, a potom i onih čije izgled plijeni pozornost. U ovom tekstu izdvojili smo 15 favorita na koje bi trebalo obratiti pozornost. Evo te postave:

Prince of Persia: The Lost Crown

Poznati serijal Prince of Persia vraća se svojim 2D korijenima uz nekoliko svježih promjena. U novoj igri The Lost Crown nećemo igrati kao perzijski princ nego kao ratnik Sargon koji spašava princa. Taj ratnik isto ima moć manipuliranja vremenom, što će mu dobro doći u borbi protiv mitoloških zvjeri te izbjegavanju raznih zamki. Ovaj Prince of Persia igrat će se kao metroidvanija i neće imati otvoreni svijet, ali će svejedno biti vraćanja na stare lokacije i rješavanja sporednih zadataka.

Replaced

Ako vas ne privlače vedri svjetovi u igrama, za vas je onda akcijski platformer Replaced. U ovom retro-futurističkom naslovu igramo kao umjetna inteligencija zarobljena u ljudskom tijelu. Mjesto radnje je Phoenix City, grad kojim vlada korupcija, a ljudi su samo držači za organe koji se preprodaju. Igru se opisuje kao “filmičan platformer”, a krasi ju 2.5D izvedba s pixel-art grafikom. Osim trčkaranja i skakanja, očekuje nas i bliska borba pomoću hladnog i vatrenog oružja.

Penny’s Big Breakaway

Penny’s Big Breakaway bit će 3D platformer u kojoj će naslovna protagonistica Penny bježati od vojske pingvina. Developeri ove igre bili su zaslužni za odlični Sonic Mania iz 2017. pa je gameplay i ovdje podjednako brz te se fokusira na skupljanje stvari. Glavni alat bit će yo-yo kojim će se protagonistica služiti kako bi se brže kretala po okolišu, a koristit će joj i kao oružje u borbi.

Mario vs Donkey Kong

Staro rivalstvo između Super Marija i Donkey Konga obnovit će se u preradi prve Mario vs. Donkey Kong igre s Game Boy Advance konzole. Donkey Kong je Mariju ukrao igračke, a ovaj ih mora vratiti kroz više od 130 različitih levela. Za razliku od 20 godina starog originala, ova će se avantura moći igrati i kooperativno u lokalnom multiplayeru za dvoje.

Animal Well

Animal Well slovi za jednu od originalnijih indie igara ove godine. Radi se tu o nelinearnoj igri u kojoj istražujemo labirint prepun zagonetki i mističnih bića. Ovdje neće biti izravne borbe s protivnicima, ali to ne znači da se ne možete poslužiti okolinom kako biste ih nadmudrili. Developer navodi kako će igra imati toliko unikatnih zagonetki da je jedno odigravanje tek početak i da ćemo godinama rješavati sve misterije Animal Wella.

Europa

Europa je vizualno dojmljivi 3D platformer u kojemu ćemo više letjeti nego skakati. Istraživat ćemo Jupiterov mjesec Europu u ulozi androida Zeeja koji pomoću svog Zephyr jetpacka surfa zrakom i po vodenim površinama. U igri neće biti borbe nego ćemo kroz meditativno iskustvo promišljati o odnosu čovječanstva prema prirodi i njezinim ljepotama.

The Cub

Jedna od prvih novih igara u 2024. stiže nam iz Srbije. 2D platformer The Cub inspiriran je klasicima sa Sega Mega Drive konzole kao što su Aladdin i Jungle Book. No za razliku od tih šarenih igara, The Cub je smješten na planet nakon ekološke katastrofe. U glavnoj ulozi bit će snalažljivi dječak kojega love bogataši s Marsa, a njegova avantura otkrit će nam kako je došlo do apokalipse koja je otjerala ljude s našeg planeta.

Tales of Kenzera: Zau

2.5D metroidvania Tales of Kenzera: ZAU bit će priča o šamanu koji želi vratiti svog pokojnog oca iz svijeta mrtvih. Za tu zadaću mora poraziti tri mitska bića, no putem će naučiti kako se nositi s gubitkom. U glavnoj ulozi naći će se glumac Abubakar Sallim, poznat i kao Bayek iz Assassin’s Creeda, a zanimljivo je da on nje samo posudio glas liku nego je sudjelovao i u krojenju priče za igru prema vlastitom iskustvu nošenja s gubitkom.

Earthblade

Celeste je bio nagrađivani platformer, stoga su velika očekivanja od njegovog nasljednika koji će se zvati Earthblade. U ovoj avanturi igrat ćemo kao dijete sudbine zvano Névoa, koje dolazi na ruševine našeg planeta te ondje upoznaje misteriozne likove. Planet nije baš u najboljem stanju, stoga će Névoa morati izbjegavati razne prepreke i zamke, usput udarajući protivnike koji se nađu na putu.

Neva

Neva je nova igra tvoraca Grisa, koja prati nesvakidašnji par – djevojku i njezinog vuka usred puberteta. Taj dvojac borit će se protiv mračnih sila koje prijete zagađenjem prirode. Neva će biti 2D platformer s elementima akcije i rješavanja zagonetki. Baš kao i u Grisu, priča će ovdje biti prezentirana bez ijedne riječi, uz minimalističko sučelje i rukom crtanu grafiku.

Ultros

Švedski umjetnik Niklas Åkerblad, poznatiji pod pseudonimom El Huervo, tip je koji je radio naslovnice i dio glazbe za kultni Hotline Miami. Sad zamislite tu šarenu psihodeliju u obliku samostalne igre i imate nešto zvano Ultros. Radi se tu o 2D metroidvaniji koja se odvija u maternici drevnog demonskog bića. Istražujući svoju ulogu na tom mjestu proći ćemo kroz teme mentalnog zdravlja, života, smrti i karmičkih ciklusa. Ako vam zvuči kao ludi trip – vjerojatno će tako i biti.

Mina the Hollower

Od tvoraca Shovel Knighta stiže nam još jedan akcijski platformer retro estetike. Mina the Hollower poslat će nas u uvrnuti fantasy svijet gdje ćemo prodavati kosti poraženih protivnika da bismo si kupili bolju opremu. Za razliku od viteza s lopatom, ovo neće biti klasični 2D sidescroller već ćemo akciju promatrati iz ptičje perspektive. Međutim, očekujte podjednaku količinu skakanja i mlataranja čudovišta.

Ereban: Shadow Legacy

Ereban nije tipičan platformer u smislu klasičnog skakanja. No, platformerski elementi ovdje dolaze kroz penjanje na što višu poziciju koristeći stapanje sa sjenama. U maniri lignji iz Splatoona ovdje ćemo se moći pretvoriti u sjenu te vrebati robotske protivnike s visine. Igrat ćemo kao mistična ratnica Ayana, zadnja pripadnica svoje rase u borbi protiv megakorporacije Helios. Prolazit ćemo kroz ruševine gradova, istraživati drevne hramove i držati se sjene za što agilnije kretanje.

SCHiM

Schim je skoro pa ista igra kao i gore navedeni Ereban, samo bez akcije i šuljanja. Ovdje ćemo doslovno skakati iz sjene u sjenu jer se naš lik može kretati jedino u zatamnjenom području. U to će biti ukomponirane i zagonetke jer će svijet biti dinamičan te ćemo njime putovati uz objekte u pokretu. Schim će biti prezentiran jednostavnom grafikom, tako da samo uočavanje interaktivnih sjena ne bi trebalo predstavljati problem.

Hollow Knight Silksong

Hollow Knight: Silksong je nastavak nagrađivanog akcijskog platformera iz 2017., s novom razinom akrobatske akcije. U ulozi Hornet borit ćemo se protiv 150 različitih protivnika i testirati svoje reflekse u izazovnom Silk Soul modu. Sve će to popratiti lijepa, rukom crtana grafika, kao i orkestralne melodije koju upotpunjuju maštoviti svijet tajnovitog podzemlja. Nadamo se da je ovo zaista zadnji put kako igru stavljamo na ovakve liste – čekamo ju već jako dugo vremena i premda još nema datum izlaska, silno želimo da je taj dan što bliže.

Označeno sa:

Komentari (14)

  • Crow89

    11.01.2024 - 18:27

    Iduću godinu dvije bi skoro svi žanrovi mogli imati jako dobre igre

  • Kikindo

    11.01.2024 - 18:40

    Ne bih baš svrstao Silksong u platformer žanr

    • Lozinka87

      @Kikindo, 11.01.2024 - 18:48

      Također, daleko je meni to od platformera.

    • Zoran Žalac

      @Kikindo, 11.01.2024 - 18:54

      Zašto? Naglasak je na akciji, ali u svakom promotivnom materijalu imaš doslovno skakanje po platformama i skok je glavni neofenzivni manevar u igri, po onome što smo vidjeli.

    • Kikindo

      @Zoran Žalac, 11.01.2024 - 21:55

      a to je više metroidvania igra nego platformer

    • Demon90

      @Kikindo, 11.01.2024 - 22:15

      Metrodivania je podžanr

    • Kikindo

      @Demon90, 12.01.2024 - 19:08

      a vidim sad da je, moja greska mislio sam da je metroidvania bas zanr

    • Dicksuckulla

      @Kikindo, 12.01.2024 - 09:40

      Nego? Mozda nogometna simulacija?

  • Mrky

    11.01.2024 - 19:01

    Zoran potvrdio Silksong 2024 letsgooooo! 🥳

  • Agent-123

    11.01.2024 - 19:39

    The Cub, to bi jedino igrao

  • Godzilla

    11.01.2024 - 20:32

    Mario i Prince of Persia cu igrati😀

  • Bojko

    11.01.2024 - 23:36

    Ovaj Replaced čekam kao ozebli sunce, a sličan štimung ima i The Last Night, za koji se nadam da će izbaciti 2024. Europa i SCHiM su mi također zapeli za oko. Mogla bi biti dobra godina.

  • Mrfloyd

    12.01.2024 - 18:39

    S obzirom da je prvi dio bio poznat po nestvarno dobroj animaciji modela, ovo mi je nekako sterilna i cheap.

  • Bilal_a

    18.01.2024 - 17:57

    Znal’ se šta o Supralandu 2?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?