HCL.HR

Pogledajte koje ćemo misterije razotkrivati u puzzle avanturama 2024. godine

Zoran Žalac 05.01.2024.   •   1 komentara


Puzzle avanture ove godine donose nam neke od najraznovrsnijih zapleta i lokacija u gamingu općenito. Evo kamo bismo se trebali zaputiti.

Žanr avantura u kojima ima više razgovora i rješavanja zagonetki nego akcije možda nije najpopularniji među igračima, ali svojim poklonicima u 2024. obećava lijepe stvari. Jedan je to od žanrova s najraznovrsnijim, potencijalno i najoriginalnijim zapletima. Od humorističnih premisa, preko detektivskih slučajeva do emotivnih putovanja – u ponudi za tekuću godinu imamo svega. Evo kojim se puzzle avanturama najviše veselimo.

The Wolf Among Us 2

Deset godina kasnije doznat ćemo kakve spletke i drame očekuju Vuka Bigsbyja i njegovu Snjeguljicu. Trebao bi ovo biti prvi povratnički naslov Telltale Gamesa, no igra se zapravo radi u suradnji dvaju studija. Detektivska avantura u svijetu gdje se sureću razni likovi iz bajki ponovno će biti epizodnog formata, ali sada se sve epizode razvijaju paralelno. U Unreal Engineu, koji bi trebao ponuditi još ljepšu prezentaciju igre, blisku stripovskim korjenima.

Harold Halibut

Harold Halubut je point’n’click avantura koja je mješavina igre i filma rađenog pomoću stop-animacije. Modeli likova i setovi u ovoj igri nisu rađeni digitalno, već su proizvedeni u obliku figurica koje su potom snimane. Glavni lik Harold je laboratorijski pomoćnik koji se nalazi u srušenom svemirskom brodu Fedora 1 nakon neuspjele misije pronalaska novog nastanjivog planeta za čovječanstvo. Harold s ostatkom posade traži načina kako napustiti strani planet, a ključni trenutak događa se uspostavom komunikacije s vanzemaljskom vrstom u obliku hodajućih riba.

Thank Goodness You’re Here!

U ovoj humorističnoj 2D avanturi s platformerskim elementima vi ste putujući trgovac koji dolazi u bizarni grad Barnsworth na sjeveru Engleske. Upoznajete lokalno stanovništvo i oni vam daju poslove koji se u početku čine normalnima, ali onda polako postaju sve čudniji. Prvo kosite travu i pečete pitu, a potom istražujete višu razinu postojanja u alternativnoj dimenziji! Igru krasi unikatni vizualni stil, ali i autentični dijalekt sa sjevera Engleske.

Open Roads

Open Roads bit će cestovna avantura u kojoj pratim putovanje 16-godišnje djevojke Tess Devine i njezine majke Opal. Njih dvije pronađu stara pisma na tavanu svoje kuće te se zapute u potragu za izgubljenim “blagom” blizu kanadske granice. No, to ih putovanje vodi prema kopanju po prošlosti koja uključuje desetljeća provalničkih praksi i saznanja koja im se možda neće svidjeti. Igra će biti izvedena u kombinaciji istraživačke avanture iz prvog lica te narativne avanture s rukom crtanim i animiranim likovima.

Lost Records: Bloom & Rage

Studio Don’t Nod vraća se temama odrastanja i prijateljstva koje su ranije koristili u serijalu Life is Strange. Nova igra bit će im Lost Records: Bloom & Rage, a donijet će nam priču s vremenskim odmakom. Prvo ćemo upoznati četiri tinejdžerice koje u ljeto 1995. svjedoče jednom natprirodnom događaju. Djevojke nakon toga gube kontakt, no 27 godina kasnije sudbina ih ponovno spaja te natjera da se suoče s događajem zbog koje su se razišle.

Snufkin: Melody of Moominvalley

Snufkin: Melody of Moominvalley bit će glazbena avantura u kojoj ćemo igrati kao naslovni Snufkin. Igra će biti izvedena u 2D obliku, rukom crtanog stila, s tekstualnim dijalozima. Gameplay će joj se svoditi na istraživanje, rješavanje prostornih zagonetki te skrivanje od pojedinih protivnika. Tijekom svoje avanture susrest ćemo poznate likove iz „Mumijevih”, a opuštajućem ugođaju pridonijet će i glazba islandskog benda Sigur Ros.

Brothers: A Tale of Two Sons

U ovom slučaju se ne radi o novoj igri već o preradi kultnog naslova iz 2013. Avantura o dva brata koji traže lijek za svog bolesnog oca bit će prezentirana detaljnijom grafikom i nanovo snimljenom glazbom u izvedbi živog orkestra. U gameplayu ćemo dobiti mogućnost kooperativnog igranja, ovaj put u pravoj izvedbi bez potrebe da s drugim igračem dijelite isti kontroler. Sadržajno igri neće biti ništa dodano ni oduzeto – i dalje će to biti avantura kakvu pamtimo.

The Rise of the Golden Idol

Detektivska igra The Case of the Golden Idol iz 2022. uspjela je skupiti dosta poklonika, a njezin nastavak proširit će vidike dolaskom na više različitih platformi, uključujući i Netflix. The Rise of the Golden Idol vraća nas u sedamdesete godine prošlog stoljeća, a pratit će 15 različitih slučajeva među kojima ćemo tražiti poveznice. Za razliku od brojnih drugih detektivskih igara, ova nas neće usmjeravati nego će nas pustiti da se sami igramo detektiva te formiramo vlastite teorije o kriminalnim slučajevima koje istražujemo.

Ghost Bike

Ghost Bike je najavljen kao fantastična avantura u kojoj putujemo između dva svijeta kao magični dostavljač na duhovnom biciklu. Cilj će igre biti da u svijetu mrtvih, zvanom Wheel World, spasimo izgubljene duše. No, prvo ćemo morati popraviti bicikl te ga nadograditi kako bi bio spreman za vožnju između svjetova. Ovdje ne baš i ne očekujemo klasične zagonetke, predviđamo pak veći fokus na putopisni gameplay.

Baby Steps

Neki će posprdno komentirati kako je ovo simulator hodanja prije nego puzzle avantura. I vjerojatno su u pravu, ali nova igra tvorca QWOP-a i Getting Over It definitivno je bosonoga avantura s tipom kojemu je hodanje zagonetna stvar. U ovoj igri preuzimamo ulogu nezaposlenog zgubidana Natea koji se deblja izležavanjem na kauču, sve dok ne otkrije kako ima moć podizanja nogu. I upravo će ta aktivnost biti ključna mehanika u igri, s obzirom da ćemo mi kontrolirati Nateove noge dok se on nastoji popeti na vrh jedne planine.

World of Goo 2

World of Goo 2 ponovno će spojiti sladunjavu estetiku i zadatak izgradnje na čvrstim temeljima. Nastavak indie hita iz 2008. godine donosi neke nove mehanike gameplaya, poput topova, transformiranja tla i kontroliranja fluidnih segmenata, a developer kaže kako s današnjim hardverom ima priliku ostvariti punu viziju igre.

Označeno sa:

Komentari (1)

  • Virty

    06.01.2024 - 10:09

    The Wolf Among Us 2 kupujem.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?