HCL.HR

Što ćemo igrati na PlayStationu 4?

Zoran Žalac 18.02.2013.   •   25 komentara


Skorašnja najava nove PlayStation konzole dobra je prilika da bacimo pogled u budućnost i pokušamo predvidjeti koje ćemo naslove igrati na Sonyjevoj sljedećoj platformi.

NAPOMENA: Ova najava napisana je prije službenog otkrivanja PlayStation 4 konzole. Ako želite saznati kako je izgledalo samo otkrivanje konzole i što smo tom prilikom saznali o PlayStationu 4 i prvim igrama za njega, pratite sljedeća dva linka.

LINK #1: PlayStation 4 – detalji o arhitekturi, snazi i ideji iza konzole LINK #2: PlayStation 4 – prve igre najavljene za novu platformu

20. veljače 2013. godine pogledi čitave industrije videoigara bit će usmjereni prema New Yorku gdje će Sony prikazati „budućnost PlayStationa“. Drugim riječima, s velikom sigurnošću možemo reći kako nas očekuje najava nove konzole; odnosno događaj koji priželjkujemo već duže vremena. Dakako, takva najava sama po sebi nema neku veliku vrijednost ako se uz nju ne predstave igre koje će demonstrirati što je konzola u stanju ponuditi. Iz tog razloga vjerujemo kako ćemo spomenutog dana dobiti više premijernih najava, a u ovoj najavi pokušat ćemo predvidjeti dio njih.

Tekst koji upravo čitate u ovom se trenutku većim dijelom temelji na neslužbenim informacijama, no tijekom ove najduže generacije konzola dobivali smo niz naznaka o tome što ćemo igrati u nadolazećim godinama. Stoga već sada imamo nekoliko sasvim izglednih naslova čije bismo otkrivanje trebali dočekati ove srijede. Uz njih, tu je i nekolicina već najavljenih igara koje je razumno svrstavati među naslove sljedeće generacije. Samim time, na osnovu svega što smo do sada čuli, predstavljamo vam listu igara koje ćemo jednoga dana pokretati na sljedećem PlayStationu.

Na zalasku ove generacije svjesni smo da će ekskluzivnost pojedinoj platformi uskoro postati rezervirana samo za igre razvojnih timova pod vlasništvom Sonya, Microsofta i Nintenda. Ključna stavka u tome je isplativost projekata, tako da bismo 20. veljače mogli vidjeti dva moguća scenarija: najave ekskluzivnih PS4 naslova u režiji Sonyjevih internih developera i potencijalne najave ekskluzivnih suradnji Sonya i nekih zvučnih imena u industriji. Za moguća partnerstva nemamo naznaka, ali o ekskluzivnim igrama priča se već neko vrijeme.

Uncharted

Hvaljeni Naughty Dog trenutno dovršava svoj The Last of Us, no jedna stvar vuče nas ka činjenici da tim radi na PS4 igri. Naime, još je u startu najavljeno kako na The Last of Us projektu radi tek jedan dio zaposlenika studija. Drugi dio radne snage nakon Uncharteda 3 zasigurno nije uzeo godišnji odmor na neodređeno vrijeme, a kako je od tada prošlo više od godinu dana, jasno je da bi u sljedećim danima mogli predstaviti nešto novo. Mala je vjerojatnost da bi tim paralelno razvijao dva nova IP-a jer je to s financijske strane iznimno rizično, pa je logično zaključiti da će nam Naughty Dog kao svoju prvu PS4 ekskluzivu predstaviti Uncharted 4.

Dok su u trenutnoj generaciji mnogi serijali prekinuli vjernost PlayStation konzoli (Final Fantasy, Metal Gear itd.), jedan je ostao odan fanovima Sonyjeve platforme. Polyphony Digital dovršio je samo jednu igru u PS3 eri, no odmah po njenom izlasku krenuo je razvoj sljedeće. Gran Turismo 6 nije nikakva tajna, a predsjednik tima Kazunori Yamauchi izjavio je kako igra cilja na „zadnji krik tehnologije“, što bi uređaj poput novog PlayStationa trebao i predstavljati.

Gotovo su dvije godine prošle od zadnjeg projekta razvojnog tima Sucker Punch Productions. Sly Coopera je uspješno preuzeo drugi developer, tako da je izgledni kandidat za još jednu PS4 ekskluzivu nastavak komercijalno uspješnog Infamousa. Znamo da Sucker Punch ima talenta i resursa za kvalitetnu igru pa stoga jedva čekamo vidjeti kako taj Infamous 3 izgleda na novom hardveru.

Infamous

Engleski Evolution Studios također je „nezaposlen“ već dvije godine (pod uvjetom da im za maleni Motorstorm RC nije trebalo više od mjesec-dva). To pak znači predvidivu stvar – jedna od prvih PS4 ekskluziva vjerojatno će biti nova igra iz Motorstorm serijala.

Premda nije realno za očekivati, jedna od ekskluzivnih igara mogao bi biti i LittleBigPlanet 3. Media Molecule trenutno radi na Tearawayu za PS Vitu, no kao i u slučaju Naughty Doga – po strani pripremaju nešto novo. A njihova kreativna vizija Sonyu je potrebnija na novoj nego na staroj platformi.

Što se novih IP-ova tiče – imamo tri „osumnjičena“ naslova. Dva još uvijek nemaju nazive, no jedan nam je dobro poznat. Kreativni direktor Team ICO-a, Fumito Ueda, potvrdio je da dolazi na Sonyjev event, a za očekivati je da ne dolazi sjediti u publici. Istovremeno, bivši zaposlenik BigBig studija koji je surađivao s Team ICO-om izašao je s izjavom kako je The Last Guardian prebačen za Orbis (iliti PS4 po kodnom imenu). Slučajnost? Teško.

Nizozemski Guerilla Games zasitio se Killzonea, čime su šanse za predstavljanje nove igre u serijalu prilično male. Ipak, u Guerilli su već obznanili da rade na novom IP-u te da će 2013. godina za njih biti najvažnija godina od osnutka tima. Dok još nismo znali da nam Sony priprema najavu konzole prije E3 sajma, te su nam riječi bile čudne. Međutim, sada imamo čudan predosjećaj da su te dvije stvari zapravo povezane, da ne kažemo – isprepletene.

Quantic Dream priprema svoj Beyond za PS3, no naznake njihovih novih projekata su doslovno svuda oko nas. Voditelj studija David Cage ne skriva činjenicu da razmatra čak tri ideje za nove igre. Jedna od njih prema svemu sudeći već ima konkretni obris – u registriranoj domeni singularityps4.com i navodno je vezan uz tech demo Project Kara.

Dakako, Sony ima još mnoštvo drugih imena koja bi se mogla pojaviti na pozornici. Među njima su svakako nekih od starih junaka koji su zaobišli ovu generaciju. Tu ponajprije mislimo na serijale kao što su Jak&Daxer, MediEvil te Crash Bandicoot, čijem bi se povratku razveselili brojni fanovi PlayStation konzola uz koje su odrasli.

Prvi val multiplatformskih naslova na sljedećoj generaciji high-end konzola imat će duplo značenje te riječi. Osim što će iskorištavati blagodati novog i naprednijeg hardvera, istovremeno će se pojavljivati i u verzijama za stare konzole, s obzirom na veličinu baze korisnika tih platformi. Ipak, bit će i onih igara čiji će se developeri bez grižnje savjesti okrenuti hardveru koji im omogućuje ostvarivanje njihove kreativne vizije. Neki su se razvojni timovi već očitovali o tome kako ih trenutna generacija guši, dok su drugi otvoreno priznali da razvijaju igre za platforme koje još nisu najavljene.

Jedna od prvih igara koja je zakazana za konzole sljedeće generacije nedvojbeno je Beyond Good and Evil 2. Na tom se projektu radilo kroz čitavu ovu generaciju, no sve što smo uspjeli izvući od Ubisofta bio je impresivni (i to neslužbeni) video koji i dan danas izgleda atraktivno. Prošle godine konačno je potvrđeno da BGAE2 cilja na snažniji hardver, pa vjerujemo kako će razvoj igre nakon dovršetka Rayman Legendsa krenuti punom parom jer bi taj snažniji hardver trebao biti dostupan već krajem godine.

Među korisnicima PS3 konzole Bethesda nije bila baš najomiljeniji developer. Razlog tome bile su problematične verzije Fallouta 3 i Skyrima, a razlog toga hardverska arhitektura PlayStationa 3 i kompliciran razvoj igara paralelno s drugačijom arhitekturom Xbox 360 konzole. Odbacivanjem Cell procesora i prelaskom na AMD-ova rješenja, PlayStation 4 Bethesdi otvara priliku za iskupljenje uz Fallout 4. Igra još nije najavljena, ali neke uvjerljive glasine upućuju na to da ćemo uskoro posjetiti post-apokaliptični Boston. Nego, sjećate se kako je 2010. godine Gabe Newell nakon žestokih kritika na račun PS3 konzole gotovo niotkud najavio suradnju sa Sonyjem? Zamislite sad sličan scenarij s Bethesdom u srijedu navečer. Uopće se ne čini nemogućim, zar ne?

Ukoliko i ne dočekamo tu najavu ove srijede, PS4 već ima jedan veliki RPG naslov u razvoju. CD Projekt RED prije nekoliko je tjedana najavio The Witcher 3: Wild Hunt za PC i high-end konzole. Dakle, konzole – u množini. Dok je Witcher 2 zaživio samo na Microsoftovoj X360 konzoli, vjerujemo kako će Geralt ovoga puta zajahati i na Sonyjevoj platformi, makar i pod stare dane. Ako je suditi po prvim screenshotima, igra već sada izgleda odlično, a tek bi kasnije trebala dobiti facelift, zajedno s ažuriranjem RED enginea.

The Witcher 3: Wild Hunt

Pored ova tri nastavka trebali bismo vidjeti i niz drugih, koji ne poriču svoje postojanje, ali se pažljivo kriju od očiju javnosti. Square Enix bi na novoj generaciji konzola mogao premijerno nastupiti uz Thief 4 iliti Thi4f (realno, najgluplji naziv ikada), računajući na to da je igra u razvoju već nekoliko godina, a nije predočena nikakvim materijalima. Slično je i s Doomom 4 koji bi trebao biti prioritet id Softwarea sad kad je Rage dovršen. Upitno je hoće li novi GTA dobiti port za PS4, no još je prije godinu dana najavljeno da je Mafia 3 krenula u produkciju, pa se može pretpostaviti da će sandbox žanr biti zastupljen i bez Rockstara. Lista potencijalnih next-gen nastavaka bila bi poduža kad bismo uračunali i ostala velika imena gaming industrije, no s nastavcima ćemo stati ovdje. Uostalom, bilo bi lijepo da nas neka najava i iznenadi.

Što se novih IP-ova tiče, ograničit ćemo se samo na one potvrđene. Ubisoftov Watchdogs na prošlogodišnjoj je E3 prezentaciji izgledao kako naslov koji je u punoj grafičkoj raskoši neizvediv na trenutnim konzolama. Vjerojatnost je kako će u nekom obliku na kraju ipak doći i na stare konzole, no nas više veseli naznaka da igra stiže ove zime „na sve kućne konzole“. A kad Ubisoft kaže „sve“, vjerujemo da doista tako i misli.

Osim Witchera, koji je već poznato ime na gamerskoj sceni, CD Projekt RED razvija i futuristički RPG Cyberpunk. Do trenutka kada Cyberpunk bude dovršen, PS4 će možda već doživjeti nekoliko redizajna, no sigurno je kako će se igra pojaviti na toj platformi. Naime, riječ je o novom (i po svemu sudeći – skupom) IP-u, a takvome se šanse za uspjeh povećavaju ako se pojavi na što više platformi.

Naposljetku, igra koja nije novi IP, ali je ipak treba spomenuti jer će biti prva Star Wars igra pod Disneyem. To jest – ako ju Disney u međuvremenu ne ukine. S obzirom na to da Star Wars 1313 izgleda odlično, po nama bi to bila čista ludost, ali s Disneyem se nikad ne zna. Inače, zanimljivo je da se ova grafička perverzija izvodi na modificiranoj verziji sada već starog Unreal 3 enginea. Naprosto vam dođe da se zapitate kako će onda izgledati napredniji naslovi na Unrealu 4.

I to bi bilo sve od našeg prognoziranja prije Sonyjevog velikog dana. Zanimljivo je, naravno, da bi se sve ovo moglo ostvariti u potpunosti, a opet – ništa se od toga ne mora nužno pokazati onakvim kakvim mi to trenutno vidimo. Najavi budućnosti PlayStationa stoga prilazimo s uzbuđenjem, a vama predlažemo da si na svojim kalendarima zabilježite 20. veljače. Ovaj značajan događaj za čitavu industriju videoigara počinje u ponoć (sa srijede na četvrtak) po našem vremenu, pa tada svakako svratite na HCL te zajedno s nama pratite i komentirajte sve što nam Sony odluči pokazati.

Praćenje na HCL-u je organizirano u ovoj forumskoj temi gdje imate i linkove do live streama.

Komentari (25)

 • kazuya3

  18.02.2013 - 13:15

  odlično

 • ferrari1345

  18.02.2013 - 13:33

  sad kad znamo da je 20 i u new yorku samo me zanima dal je to sa utorka na srijedu ili sa srijede na cetvrtak 🙂

 • Zael

  18.02.2013 - 13:38

  jeste ovo za jaka, crasha i medievil samo bubnili ili stvarno ima nešto u tome? jer ja bi reka da se to neće nikad dogodit…

 • wyzard

  18.02.2013 - 13:40

  Srijede na četvrtak.

 • Me666

  18.02.2013 - 13:41

  Mogli bi se pojaviti jer Sony i dalje drži licencu. Dakle još uvijek nisu odbačeni.

 • wyzard

  18.02.2013 - 13:45

  Nikad ne reci nikad. Imaju više šanse za povratak nego Resistance (kojega su otpisali) ili Twisted Metal i WipeOut (čiji su razvojni timovi raspušteni).

 • buby8992

  18.02.2013 - 13:49

  Zašto niste napomenuli Final Fantasy Versus (ovaj XV) koji se razvija na Luminousu i trebao bi ostati Playstation ekskluziva, kad ste već spomenuli TLG? Inače odlična postava naslova, nadolazeća generacija konzola će prema svemu sudeći imati najbolji launch do sada.

 • brunojekralj

  18.02.2013 - 17:08

  watch dogs JEDVA CEKAMMMM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! al sve u svemu nekako mi je bolji wii u

 • PppPP

  18.02.2013 - 17:53

  sad ste još i vodoviti heheh 😀 šalu na stranu, najviše se od ovih igara veselim Watch Dogsu :))

 • GamerIN_HD

  18.02.2013 - 18:27

  Neka ti je bolji…

 • The Last of Us

  18.02.2013 - 19:21

  mislim da je ipak 00:00 po našem vremenu

 • Frenkibos

  18.02.2013 - 19:23

  S Poštovanjem !
  Ja jedva čekam taj PS4 a znam da će biti vrtoglavo skupi sigurno negdje oko 5000-6000 kuna minimalno. Znam da bi se mogli igrati sve igre od PS3. A kada bi kupio taj PS4 mene bi razveselila igra PES13.

 • matas777

  18.02.2013 - 19:41

  ja zelim neki fps da je radnja smjestena u WW2! To bi jako cijenio!

 • buby8992

  18.02.2013 - 20:07

  Po ne znam koji put već, cijena novoga Playstationa će biti oko 400€ – 3500 kn, tako pokazuju sve dosadašnje analize i glasine (koje u većini slučajeva se pokažu točnima ili barem približno točnima). Sony si ne može dopustiti da opet bude arogantan i izda konzolu po cijeni od 599€.

 • henokdot

  18.02.2013 - 20:20

  Ico i Shadow of the Colossus su izašli na PS2, a ovaj The Last Guardian je preskočio jednu generaciju konzola, za PS3 nije izašla niti jedna, auuuuu! koliko im treba da naprave jednu običnu igru, ali nije obična, ima revolucionarnu grafiku a to mladi danas traže. E pa mladi, zbog toga morate čekati idući nastavak, ne znam kako će se zvati, tek na PS6. A i GTA serijal, za PS2 izašli su čak 5 nastavka: GTA3, GTA Vice City, GTA San Andreas, GTA Liberty City Stories, Gta Vice City Stories, dok je za PS3 izašao samo jedan,GTA4 + expanzija (Grand Theft Auto IV: Episodes From Liberty City), auuuuu! A kako će tek biti sa PS4, moš mislit:)

 • henokdot

  18.02.2013 - 20:54

  Me666, Samo gledam u širinu ☺☺☺

 • napaljeon

  18.02.2013 - 21:04

  Sony si to ne moze dopustit, no dali si to mogu dopustit nasi lopovi od prodavaca u nasoj drzavi?

 • Jaka

  18.02.2013 - 21:29

  Drago mi je da ste spomenili Crash Bandicoota. Čisto sumnjam i njegov povratak na PS4, al volio bi da izgleda ovako 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=71nHFGYDs-s

 • filip98

  25.02.2013 - 13:49

  jel neko zna koko ce kostati i kad ce izaci na nase trziste. U evrima ako moze da mi kazete

 • Djordjee

  27.02.2013 - 20:17

  Imajuci u vidu da idemo korak ka buducnosti gaminga ja cu najverovatnije dati glas Watch Dogs (samo da zaradim za PS4:D)

 • Me666

  @Armor, 18.02.2013 - 20:25

  henokdot, jesi li ti nekakav statističar po zanimanju :))))))))))))

 • ThOr VeLikI

  @Armor, 18.02.2013 - 20:47

  ANALITICAR ILI NE, ALI NAJRAZUMJIJI NA TOM PORTALU! +1000

 • buby8992

  @Armor, 18.02.2013 - 20:55

  Je li ti ikad možda palo na pamet da Rockstar ima i druge serijale osim GTA? Na PS3 su izašli GTA IV, sada će i GTA V, Red Dead Redemption, Max Payne 3 i LA Noire (iako njega nije radio Rockstar, nego Team Bondi), također na PS Storu možeš kupiti GTA SA, III i Vice City, toliko o tome kako nema Rockstarovih igri na PS3. Btw. Liberty i Vice City Stories su PSP naslovi, kasnije portani za PS2. AAA gaming je danas jači nego ikada, Indie scena također uzima sve više maha, f2p igre tipa LOL i WOT jedne od najpopularnijih igri ikada, MMO-i također popularniji nego ikada, a tu su još i Kickstarter projekti koji vraćaju život izumrlim žanrovima poput CRPG, Space Sima, pnc Avantura, Survival Horora i sl. I onda gaming kao ide u propast. Yeah right, baš ću vjerovati nekom random liku sa portala koji glumi Nostradamusa, nego činjenicama.

 • buby8992

  @Armor, 18.02.2013 - 20:57

  btw. Zaboravih na Ouyu i Android gaming.

 • henokdot

  @Armor, 18.02.2013 - 21:17

  Neka su portani, ali ih je bilo više, i govorim samo za GTA serijal. I što im to vrijedi što se Vice City Stories može igrat i na PS3 jer to je stara igra, kad mogu i na PS2. A što se tiče Max Payne, izašla su 2 nastavka za PS2, izašao je i Red Dead Revolver, Manhunt 1 i 2, The Wariors, Oni, Surfing H3O i Bully, 5 vožnji od Rockstara, jedna od njih je i Midnight Club, 1, 2 i 3, a druga je Smugglers Run – Hostile Territory 1 i 2.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?