HCL.HR

Uz ove ćemo RPG naslove taktizirati tijekom 2024. godine

Zoran Žalac 13.01.2024.   •   5 komentara


Japanske igre uglavnom predvode kolo u žanru taktičkih role-playing naslova za 2024. godinu, pored nekoliko hrabrih indie projekata.

Znamo da žanr taktičkih igara nije baš najpopularniji među publikom. Međutim, u njemu gotovo uvijek imamo kvalitetnih naslova, a dogodi se ponekad i da ponesu i famoznu GOTY titulu. U 2024. vjerojatno nećemo imati takav scenarij, no našli smo deset taktičkih naslova za koje smatramo da biste ih trebali imati na svom radaru. Evo što će se igrati:

Like a Dragon: Infinite Wealth

Vjerojatno znate da GTA 6 ne izlazi ove godine. Ali, možda je i bolje da je tako jer ove godine umjesto u Vice City idemo na Havaje. Sljedeća igra iz nekadašnjeg serijala Yakuza prvi put se odvija izvan Japana i japanski mafijaši sada žele pokoriti Ameriku. I to nikako drugačije nego pjevanjem karaoka! Osim neizbježnih karaoka, moći ćemo raditi dostave hrane na biciklu i sudjelovati u bitkama suđimona koji nikako nemaju veze s Pokemonima. Imat ćemo i svoj otok Dondoko na kojem ćemo visokim cijenama derati turiste da se obogatimo i ostvarimo američki san.

Eiyuden Chronicles: Hundred Heroes

Stari japanski serijal Suikoden vratit će nam se u remasteriziranom obliku, no ako vas više zanima nešto novo u stilu tih igara onda će vas interesirati Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes. Ovaj spoj 2D likova na 3D okolišu ispričat će nam priču o dvojici prijatelja koje su rastavile suprotne ideologije. U igri ćemo sa sobom moći povesti postavu od čak stotinu likova, što ljudskih što životinjskih, od kojih će svaki imati neku svoju priču s ultimativnom poukom da prijateljstvo ruši sve prepreke. Ovo zadnje je izmišljeno – ne znamo kakvu će pouku imati Eiyuden Chronicle, no da se kladimo sve bismo stavili na prodiku o moći prijateljstva.

The Thaumaturge

The Thaumaturge je inače izometrijski RPG s borbom na poteze, detektivskim elementima i unikatnim razvojem glavnog lika. Radnjom je smješten u Poljsku 1905. godine, a prati misterioznog Wiktora Szulskog, kojeg pak prate Salutorsi – demoni s mističnim moćima. Igru se opisuje kao alternativni Disco Elysium s elementima fantazije. Razvija ju novi studio Fool’s Theory, sastavljen od bivših zaposlenika CD Projekta, koji nakon ovoga pripremaju preradu originalnog The Witchera.

Broken Roads

Broken Roads je izometrijski RPG u postapokaliptičnoj Australiji iz ne tako daleke budućnosti. Glavni uzori za igru su stari Fallout naslovi, a sama će avantura biti popraćena s dosta dijaloga i priče. Specifičnost Broken Roadsa bit će takozvani moralni kompas lika podijeljen na humanističku, utilitarističku, makijavelističku i nihilističku granu. Negdje na tim granama moći ćemo smjestiti svog lika, ovisno o akcijama na terenu.

Metal Slug Tactics

Metal Slug Tactics zadržat će poznatu retro estetiku arkadnog serijala, ali će ju prebaciti u izometrijsku perspektivu te joj pridružiti elemente roguelike igara. Vraćaju se poznati likovi iz serijala koji će ovoga puta ratovati na poteze, ali s poznatom artiljerijom. Mehanike gameplaya će uključivati organiziranje sinkroniziranih napada za veću štetu, a mape će za svako ponavljanje misije biti drugačijeg rasporeda zahvaljujući sustavu proceduralnog generiranja.

Unicorn Overlord

Igra čiji je naziv atraktivan koliko i Octopath Traveler. Unicorn Overlord bit će priča o princu Alainu koji nastoji preuzeti kontrolu nad kraljevstvom kojega mu je oteo izdajnički general Valmore. Moć prijateljstva i ovdje će imati značajnu ulogu dok skupljamo vojsku po fantastičnom kontinentu Fevrithu. Borbe će se ovdje odvijati u stvarnom vremenu te iz ptičje perspektive, ali će taktiziranje biti moguće uz pauziranje akcije u bilo kojem trenutku.

Persona 3 Reload

Prerada Persone 3 iz davne 2006. godine bit će obogaćena korisnim dodacima iz kasnijih igara, ljepšom prezentacijom i sadržajnijim životom. Ne šalimo se oko ovog zadnjeg – novosti uključuju proširene aktivnosti u domu, poput vrtlarenja, kuhanja i sl. A kad se ne bavimo sporednim stvarima, i dalje ćemo u grupi zvanoj S.E.E.S. raditi na istraživanju misterija tamnog sata.

Paper Mario: The Thousand Year Door

Još jedna prerada u kojoj ćemo uživati ove godine je Paper Mario: The Thousand Year Door.
Radi se tu o drugoj igri “papirnate” Mario izvedbe koja je debitirala 2004. godine na GameCube konzoli. U ovoj role-playing avanturi Mario i njegovi prijatelji tragaju za legendarnim blagom, dok igra kombinira borbu na poteze, dvodimenzionalno skakanje te istraživanje.

Metaphor: ReFantazio

Ako biste htjeli nešto slično Personi, ali ne ponovno Personu, krajem godine stiže nova igra bivših tvoraca Persone. Metaphor: ReFantazio odvija se u Ujedinjenom Kraljevstvu Euchronije kojim zavlada kaos nakon atentata na kralja. Organizira se turnir kojim će se odrediti tko zaslužuje prijestolje, a igrač pokušava skinuti prokletstvo s princa koji konkurira za tron.

Mewgenics

Ova je igra najavljena još prije deset godina. Stiže nam iz uma Edmunda McMillena, tvorca hit igara kao što su The Binding of Isaac i Super Meat Boy. Premisa je ta da ovdje uzgajate i trenirate mačke koje šaljete po svijetu. One koje prežive i vrate se doma s terena mogu mutirati i tako osnažiti svoje potomstvo. Bizarno, ali upravo je slična bizarnost proslavila ranije igre ovog developera.

Označeno sa:

Komentari (5)

  • RPGamer

    13.01.2024 - 14:06

    Sve me zanima od taktičkih RPG-ova osim igara poput Like a Dragon-a, Broken Roads-a i sličnih.

  • Triksterica

    13.01.2024 - 15:15

    Metaphor: ReFantazio, Persona 3 Reload i LIKE A DRAGON: INFINITE WEALTH će se igrati. LIKE A DRAGON: INFINITE WEALTH možda ne ove godine jer imam prije za proć još 7 Yakuza igara al da će se igrat, hoće 😀

  • Blackbeard

    13.01.2024 - 18:13

    EIYUDEN CHRONICLES: HUNDRED HEROES ovoj se igri radujem isto malo dijete. Ali ova godina je dobra što se tiče RPG-ova.

  • Sadun

    14.01.2024 - 10:40

    Već prednaručeno – Like a dragon: Infinite wealth, Persona 3 Reload i Eiyuden chronicles: Hundred heroes.

  • Šljivovica23

    21.01.2024 - 22:38

    Perdrek 3.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?