HCL.HR

Gameri okruglog stola #04: Kategorizacija boardgaming igara – Ameritrash i Euro tip

Erna Fučić 07.05.2017.   •   2 komentara


Kroz slijedećih nekoliko članaka dat ćemo vam prijedloge što biste mogli zaigrati nedjeljom popodne, upoznavajući vas pritom s kategorijama boardgaming naslova.

gameri-okruglog-stola-4

Kao i sve druge zabavne sadržaje, društvene igre možemo grupirati po nekoliko kategorija. S obzirom na široki spektar tih kategorija kojima ne fali raznolikosti, u ovom tekstu za početak ćemo se fokusirati na dvije osnovne kategorije suvremenih društvenih igara, a to su Ameritrash i Euro tip. Što ih karakterizira, razlikuje i ono najvažnije: koji bi vam se tip igara mogao više svidjeti – pokušat ćemo vam približiti u sljedećim paragrafima.

Ameritrash

Ameritrash je termin od milja za boardgameove izrazito bogate tematikom, društvene igre s puno ‘mesa’ – bezbroj kartica ukrašenih ilustracijama i tekstom kako bi se igrači što više uživjeli u igru. Relativno su jednostavni po pitanju gameplayja, ali pravila za igru znaju biti dosta opsežna literatura i ponekad zahtijevaju veću predanost i volju za učenjem. Često se temelje na sreći, tj. čestom bacanju kockica i odigravanju prema njihovom rezultatu, a tek ponekad uključuju ozbiljniju strategiju i taktiku. U osnovi se dijele na kooperativni tip društvene igre, gdje igrači moraju biti tim da bi pobijedili; te na konfliktni (dudes-on-a-map) tip, gdje samo jedan igrač može biti pobjednik.

1-battlestar-galactica

Ova kategorija vrlo često služi kao svojevrsni medij različitim fanbazama serijala, filmova i knjiga da uđu u svoje omiljene svjetove, utjelove najdraže likove i okušaju se preživjeti u zadanoj okolini. Mehanike igre Ameritrasha često sadržavaju neku vrstu questa, tj. cilja, što u kooperativnim inačicama usmjerava ekipu da igraju timski, sa svrhom uspješnog rješavanja tog cilja prije nego ih igra sustigne i skrši. U konfliktinim inačicama ciljevi su dodijeljeni svakom igraču osobno, stoga ćete se vjerojatno bacati u krvave borbe sa suparnicima da definitivno osigurate ispunjenje svog questa i konačnu pobjedu. Nabrojat ćemo reprezentativnu šačicu Ameritrash boardgameova kako bi vam dočarali što sve spada u tu kategoriju.

Battlestar Galactica omiljena je društvena igra fanova kultne serije. Ovaj naizgled kooperativni boardgame izvlači iz vašeg tima ono najgore – jer, jedan od igrača je izdajnički Toster. Utjelovit ćete likove iz serije sa zajedničkim ciljem preživljavanja uzastopnih napada Cylonaca, sve dok vam neki zločesti Toster za stolom stalno radi spačke tijekom igre.

2-eldritich-horor

Eldtrich Horror idealna je kooperativna igra za sve ljubitelje horror tematike i Lovecraftovih čudovišta iz paralelnih dimenzija. U igri preuzimate uloge istraživača paranormalnoga te putujete svijetom da biste otkrili svete relikvije ili odlazili na smrtonosne obračune a noćnim morama koje proviruju iz raznih portala. Sve to odvija se uz spore, ali odlučne otkucaje multidimenzonalnog sata kojeg odbrojava neka Cthulu neman!

War of the ring danas je već veliki klasik koji vas ubacuje u radnju Gospodara prstenova kako biste vodili jednu od suprotstavljenih frakcija. Uz stalnu prisutnost sukoba, s obzirom na wargame mehanizam, cilj vam je pomoći frakcijama ‘Free People’ da unište Prsten, te ‘Shadow Army’ da sravne dlakave Hobite sa zemljom.

3-war-of-the-ring

Euro tip

Kod Euro tipa društvenih igara često je naglašena strategija i taktika, s malo ili ništa šanse, a igrači su skoro uvijek stavljeni u suparničku poziciju. Tematski su slabije od dijametralno suprotnog Ameritrasha, no to ne znači da nemaju neku zanimljivu pozadinsku priču i prekrasno dizajnirane ploče / komponente. Pobjeda u ovom tipu igara zahtjeva sakupljanje bodova tj. victory pointsa, kojima su igrači nagrađivani nakon akcija i poteza tijekom igranja. Gameplay stoga zahtjeva svojevrsni ‘engine-building’ koji podrazumijeva da svaki igrač pametnim upravljanjem zadanih početnih uvjeta, raspoloživim resursima i pravovremenim akcijama sebi osigura što veći broj VP-a na kraju.

Euro tip boardgameova može se grupirati po težini igranja, stoga za ljude koji su novi u ovom hobiju postoji cijela paleta igara s kojima se mogu uvesti u tu kategoriju, i polako evoluirati na zahtjevnije i teže igre. Zahtjevnost pravila obično raste proporcionalno s težinom igre, no to nije uvijek slučaj. U budućim člancima navest ćemo razne društvene igre Euro tipa, klasificirane po težini, za slučaj da su iz opisa nekome zapele za oko. Za sad ćemo, međutim, predstaviti samo nekoliko impresivnijih predstavnika.

4-alchemists

Alchemists je simpatičan i izrazito živopisan boardgame opremljen bogatim komponentama. Radi se o igri ozbiljne dedukcije s poantom otkrivanja sastojaka čarobnjačkih napitaka kroz njihovo pametno kombiniranje. Najzanimljiviji segment Alchemistsa je na slici prikazani player-board sa dedukcijskim drvom sastojaka koji igrači rješavaju uz pomoć besplatne aplikacije s hintovima o napitcima.

Anachrony je bogata igra koja u nekim izdanjima dolazi s velikim minijaturama različitih ‘Exosuit’ odijela koje kroz gameplay koriste Specijalisti pojedinog igrača. U potpunom SF okruženju i radnji svaki igrač za pobjedu mora ovladati Vremenskom Crtom te uz proračunate manevre svojoj matičnoj bazi poslati resurse kroz relaciju prošlost-sadašnjost-budućnost.

anarchrony

Tzolk’in: The Mayan Calendar je vizualno zbunjujuć boardgame barem što se naslova tiče, no odlikuju ga nevjerojatno jednostavna pravila. Jedino što prilikom svojeg reda morate učiniti je postaviti svojeg radnika ili ga podići s jednog od polja – akcije, na više ponuđenih zupčanika. Ono što će vas dovesti do preznojavanja jest tempiranje i neizostavno zakretanje centralnog zupčanika – korak po korak do kraja igre.

Komentari (2)

 • karlod1997

  07.05.2017 - 17:59

  Ova rubrika HCLa “Gameri okruglog stola “, je pun pogodak, osobno volim društvene igre, a u ovom dobu PC igara jako malo čujemo o njima, njihovoj proizvodnji i karakteristikama, pa su ovakvi članci savršeni za držanje koraka sa razvojom takvih igrara, boardgamesa.

  • Sonjo

   @karlod1997, 07.05.2017 - 18:38

   hvala karlod1997 na lijepim riječima 🙂

   -GamerOkruglogStola

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?