HCL.HR

Nevjerojatno: prvi Tomb Raider postao je igriv na maloj Game Boy Advance konzoli

Zoran Žalac 15.01.2022.   •   5 komentara   •   Zanimljivosti


Projekt OpenLara omogućio je nešto čemu se ne bismo nikada nadali – originalni Tomb Raider postao je igriv na Game Boy Advance konzoli.

Igre iz serijala Tomb Raider bile su najpopularnije 3D avanture svog vremena. No, u tadašnjim čarima istraživanja trodimenzionalnih svjetova nisu mogli uživati vlasnici Nintendovih konzola, koji su morali čekati punih deset godina od pojave Tomb Raidera da se igraju s Larom u 3D-u.

Postojale su razne Tomb Raider igre za Nintendov Game Boy Advance, ali u 2D izvedbi. Developeri su tada smatrali da se kompleksna 3D igra poput Tomb Raidera jednostavno ne može izvesti na slabašnom hardveru GBA konzole. U tom je kontekstu zapanjujuće kako dva desetljeća kasnije Game Boy Advance uspješno pokreće prvi Tomb Raider.

Preciznije rečeno, pokreće Tomb Raider engine otvorenog koda, zvan OpenLara. Jedan je tip uspio sastaviti igrivu verziju za Game Boy Advance te ju je jučer demonstrirao svijetu. Premda je cijela stvar još u alpha verziji, mnogi se slažu da je to najljepša grafika koju je Game Boy Advance u stanju pokrenuti, a ni izvedba čak nije loša. Zapravo – daleko je bolja od Tomb Raidera za Nokia N-Gage.

Evo kako je to izgledalo:

Komentari (5)

  • Jere Zaja

    15.01.2022 - 13:09

    Impresivno.

  • ILoveGaming

    15.01.2022 - 13:20

    Vrlo zanimljivo ali pored ostalih genijalnih igara za GBA Tomb raider je bezvezna igra ma koliko god ona dobro izgledala. Sve zivo od igara igrao sam putem VisualBoy Advance emulatora na PC-u kao što su Pokemoni, Golden Sun, Sword of Mana, Riviera the Promise Land, Lufia the Ruins of Lore, Yggdra Union…itd. da više ne nabrajam. a top 5 igara ikada za mene su sljedeće: Zoids Legacy, Shin Megami Tensei Demikids Dark and Light, Shining Soul 2, Summon Night Swordcraft Story 2 i Sigma Star Saga. Odlična konzola sa odličnim igrama koje igram i dan danas.

    • MeDoNjA

      @ILoveGaming, 15.01.2022 - 17:19

      Koja je to fora s pokemonima , mislim svako napise da je igrao pokemone i da jos igra , zanima me kako ono nije smorilo koliko znam preko 100igrica je izbaceno….

    • Mrfloyd

      @ILoveGaming, 18.01.2022 - 19:11

      Ovo nema veze toliko sa igrom koliko se netko zainatio da to složi i dokaže da se može.
      Impresivno kodiranje u svakom slučaju.

  • Ovcaodnovca

    16.01.2022 - 21:25

    ovo sam se i ja puno puta pitao

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?