HCL.HR

Tomb Raider – kradljivica srca

Zoran Žalac 25.10.2023.   •   18 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 27 godina pojavila se prva igra iz kultnog serijala Tomb Raider. Bilo je to naše prvo upoznavanje s gospođicom Larom Croft.

Dolaskom devedesetih godina prošlog stoljeća u modi su bile igre koje se nisu odvijale na stranim svjetovima i dalekim svemirima. Originalni Prince of Persia probudio je igračima žar za avanturama u kojima su prijetnje bile ovozemaljske, a tim tragom pošla je i igra zvana Tomb Raider koja se pojavila prije točno 27 godina.

Inicijalno je Tomb Raider trebao biti igra po uzoru na filmski serijal Indiana Jones, u kojoj bi muški lik istraživao egipatske grobnice. To se kosilo s činjenicom da je igru radio britanski tim Core Design koji s Indianom Jonesom nije imao nikakve poveznice. Igra je zbog toga krenula skroz suprotnim smjerom te je umjesto muškog lika dobila protagonisticu. Upravo je to bila ključna stvar u njezinom razvoju.

Mlada arheologinja Lara Croft debitirala je u prvom Tomb Raideru te je doslovno preko noći postala svjetska senzacija. Često se zasluge za to pripisuju raznim stvarima i djelomično je istina da je Tomb Raider jednim dijelom bio popularna igra upravo zato što je imao odvažnu protagonisticu kakvu druge igre tadašnjeg vremena nisu imale. Međutim, ne treba zaboraviti ni to da je Tomb Raider bio fascinantna igra sama po sebi.

Mlada arheologinja Lara Croft debitirala je u prvom Tomb Raideru te je doslovno preko noći postala svjetska senzacija.

Larina avantura bila je realizirana za svega 18 mjeseci i s budžetom od 440 tisuća britanskih funti. Imala je po nekoliko poglavlja raspodijeljenih na četiri lokacije: Peru, Grčka, Egipat i Atlantida. Lara je ondje tragala za nestalim privjeskom iz Atlantide, izbjegavala drevne zamke, borila se s isto tako drevnim bićima poput dinosaura i kentaura, skakutala po grobnicama, hramovima i ruševinama te rješavala kojekakve zagonetke.

Premda se Tomb Raider najviše proslavio na prvoj generaciji PlayStationa, igra se najprije pojavila za tadašnju konzolu SEGA Saturn, prema dogovoru o privremenoj ekskluzivnosti. Na kraju se ta ekskluzivnost ispostavila kao pozitivna stvar za igrače na PC-ju i PlayStationu jer su oni kasnije dobili bolju verziju igre s ispravcima nekoliko ozbiljnih bugova.

Premda se Tomb Raider najviše proslavio na prvoj generaciji PlayStationa, igra se najprije pojavila za tadašnju konzolu SEGA Saturn.

Tomb Raider je bio trodimenzionalna avantura iz trećeg lica, a takve igre sredinom 90-ih godina nisu bile baš česte. Igrači su upravo iz tog razloga jako dobro prihvatili dašak svježine. Vidjelo se to na prodaji igre te je Tomb Raider mjesecima bio najprodavaniji naslov u Europi i SAD-u. U konačnici je igru zaigralo više od sedam milijuna igrača.

Tomb Raider je osim po dobroj prodaji ostao upamćen po izvrsnoj glazbi, kompliciranim kontrolama i glasini o šifri za razgolićivanje Lare Croft. Nastavak je uz toliko zanimanje bio neminovan i nije se stalo samo na tome. Tomb Raider je doživio dva reboota, bio je pretvoren u film – i to dvaput, a Lara je i dan danas popularna kao i tijekom 90-ih kad se pojavljivala u časopisima, glazbenim spotovima i sl.

Tomb Raider je osim po dobroj prodaji ostao upamćen po izvrsnoj glazbi, kompliciranim kontrolama i glasini o šifri za razgolićivanje Lare Croft.

Povodom desete godišnjice od izlaska, originalna je igra dobila svojevrsnu preradu zvanu Tomb Raider Anniversary. Ista je bila lansirana na PC, PS2, PS3, PSP, X360 i Wii platformama te je do dana današnjeg ostala najmodernija verzija prvog Tomb Raidera. Nešto vjerniji remaster originalne igre nudi projekt Open Lara, s time da to nije samostalni proizvod nego morate posjedovati PC verziju igre. Sljedeće godine stiže nam i remaster originalne Tomb Raider trilogije, ovoga puta na sve aktualne platforme.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (18)

  • Lazy

    25.10.2021 - 16:49

    Igra koja je promijenila puno toga…kakav top,cekao prvi ispred ducana da se otvori pa da kupim igru s djevom sto ima trokutaste ogromne dojke(tad me to jako dojmilo hhhhhh).

  • Vujo777

    25.10.2021 - 16:49

    Kud prije 25 Godina

    • GAMERWORLD

      @Vujo777, 25.10.2021 - 21:01

      Godine prolaze dok trepneš.

  • Squall

    25.10.2021 - 17:02

    Eh,da zlatna vremena 🙂

  • darijoman

    25.10.2021 - 20:00

    Lara Croft u srcu 🙂

  • MightyAloy

    25.10.2021 - 20:21

    Prvi Tomb Raider neću nikada zaboraviti, vrh vrhova u ono vrijeme. Igrao ju na Segi Saturn i PlayStationu. Čudo od igre.

  • GAMERWORLD

    25.10.2021 - 21:00

    Trouglasti sisiči da se razumijemo.

  • Squall

    25.10.2021 - 23:02

    Steta da ne naprave remastere 😕

    • darijoman

      @Squall, 26.10.2021 - 00:50

      Šteta je, ali mislim da će doći vrijeme i za to

  • mamojebac

    26.10.2021 - 07:37

    Sad po ovome vidim da sam mator..

  • Stecajni_upravnik

    26.10.2021 - 16:55

    Nisi majstore mator, sve dok igras igre negujes dete u sebi. Kada to dete nestane ( kada ga sam ubijes ) onda postajes matorac i onda prica gubi smisao. A to sto si MILF hunter ( po niku ) to je isto dobra igracka, tako negujes momka u sebi 🙂

  • Pajo Paksu

    25.10.2023 - 09:49

    Jedan od meni omiljenih serijala.
    Da ih kompletiram sve izašle na PS konzolama nedostaju mi Chronicles, Angel of Darkness i Underworld. Izigrao cijeli serijal na PS konzolama.
    Nadam se kako će ovaj rematered TR 1-3 izaći i u fizičkom izdanju te da će popraviti bugove i još podosta stvari.

  • Motor City Bengals

    25.10.2023 - 15:21

    Znam da mnogima nije tako, ali meni najdrazi dio je The Last Revelation.

    • Pajo Paksu

      @Motor City Bengals, 26.10.2023 - 07:06

      I meni

  • AzorAhai

    25.10.2023 - 17:51

    Nikad necu zaboraviti 98u godinu kada sam prvi put otkrio postojanje PS1, kao klinac sam vidio da se kod komsije okupljaju djeca iz ulice pa i ja da vidim sta se desava, a ono komsija igra neku igru na nekom sivom cudu u obliku kutije, gledali smo u TV kao u Boga. Komso tamo pliva, skace i otkriva neke misterije s nekim zenskim likom. Kako vrijeme leti…

  • hrc385

    25.10.2023 - 18:10

    E koja je to igretina bila, zbog nje sam nabavio 3dfx Voodoo 2 karticu, na Intel 266mmx se to lijepo vrtilo, koja vremena!

  • monacor

    25.10.2023 - 18:14

    Da se razumijemo, Lara je postala popularna jer je prva ubacila silikone, izvadila 12-to rebro radi užeg struka i zategnula guzove u teretani, a naravno to javno pokazala (kao i Fahreta Jahić iliti ga Lepa Brena) što rezultira lučenjem žlijezda slinovnica kod muške populacije i automatski dobrog populizma. Evo danas je sve od reda golo na estradi ali nikoga ne zaboli za to,slinjenje se svelo na minimum kao kod Sjőgrenovog sindroma. To jest, kad kreneš prvi budeš baja, sve ostalo su kopije. Larine sise nimo ne može zamijeniti…niko..nikoooo 😉

  • EEEEEEEEEEEEEEE

    25.10.2023 - 20:13

    Koliko su grafike evoluirale u 25 godina.Ako bi se nekome prije 25 godina pokazala neka PS5 igra vjerovatno bi taj lik poludio.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?