HCL.HR

Sva sreća da umjetna inteligencija još ne dizajnira likove u videoigrama

Zoran Žalac 06.10.2023.   •   4 komentara   •   Zanimljivosti


Interesantan eksperiment kanala Corridor Crew ukazao je na to da umjetna inteligencija može naknadno uljepšati lica likova u igrama, ali u dosta slučajeva to nije najsretnije rješenje.

Strojno učenje i različiti oblici umjetne inteligencije do sada su nam donijeli neke interesantne rezultate u igrama. Prisjetimo se samo zanimljivog moda za PC verziju The Last of Us Part I s kojim Joelu u igri možete staviti lice glumca Pedra Pascala koji glumi Joela u TLOU seriji. Međutim, još uvijek je škakljiva tema o korištenju AI tehnologije za kreiranje likova u igrama, a rasprava je ponovno načeta nakon jučerašnjeg videa na YouTube kanalu Corridor Crew.

U njihovom eksperimentu pomoću AI generatora slika Stable Diffusion XL pokušalo se doći do “fotorealističnog” izgleda lica za likove u igrama. Čak i u onim poput Horizon Forbidden Westa ili Uncharteda 4, gdje likovi već izgledaju fotorealistično.

Rezultat je, barem za sada, takav da fotorealističnost po viđenju umjetne inteligencije baš i ne odgovara većini likova iz igara. U nekim slučajevima AI smatra da će likovi izgledati prirodno ako su zategnuti i ušminkani, tako da im je koža savršeno glatka i čista, čime se dodatno dobiva dojam da se radi o plastičnim lutkama. U drugim slučajevima ukočenost facijalnih ekspresija kod AI generiranih lica rezultira time da su likovi manje uvjerljivi iako izgledaju detaljnije.

Naposljetku, čini se da je neke stvari ipak bolje ne dirati nego ih treba ostaviti u originalnom stanju. Fotorealistični Super Mario, Luigi i ostala ekipa definitivno je nešto što bi se djeci trajno urezalo u sjećanje kao traumatično iskustvo.

Komentari (4)

  • Bojko

    06.10.2023 - 11:45

    Zoki, ako već nisi, baci oko na Echoes of Somewhere. U svrhu istraživanja, imaju cijeli i poprilično detaljan devlog posvećen izradi igre, te posebno grafike uz pomoć AI tehnologije. Zanimljivo štivo.

  • 312AE

    06.10.2023 - 11:59

    Ha ha ha 😂 Ai ima baš smisla za humor.

  • Arthur

    06.10.2023 - 14:45

    Većina je čak i dobra, ali mario izgleda kao Mladen Grdović na cracku😂😂😂😂

  • Cro legend

    06.10.2023 - 15:39

    AI je mislio da Mario konzumira neke druge gljive

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?