HCL.HR

Testiramo Genesis RX75, mehaničku tipkovnicu koja vas neće udariti po džepu

Igor Belan 09.01.2017.   •   49 komentara


Ako poput mnogih razmišljate o prelasku na mehaničku tipkovnicu već ste primijetili da su cijene paprene, no ovaj model iz Genesisa tu je da vas nižom cijenom i fokusom na bitno (čitaj: mehaničke tipke) uvede u svijet mehanike pod prstima.

Nakon više od tri godine korištenja isključivo mehaničkih tipkovnica, baš ovih dana morao sam se na dva dana vratiti na jednu staru membransku koju uvijek držim sa strane. I nije bilo lako. Rekavši to, sam sebi zvučim pomalo razmaženo jer veći dio života sam zapravo koristio membranske tipkovnice, ali kao netko tko tipka za život i čini to ponekad i više od 10 sati dnevno, tipkovnica je prvi vrhu liste mojih najvažnijih alata. I jednom kada sam se navikao na povratni osjećaj i zvuk udarca po svakoj tipki mehaničke tipkovnice, teško mi je bilo vratiti se natrag na mekan i nekako nesiguran i jeftin osjećaj membranskih.

No najveći problem s mehaničkim tipkovnicama je što su skupe – u hrvatskim trgovinama cijene za mehaničku tipkovnicu s punom postavkom tipki počinju u rangu od oko 700-800 kuna, što je mnogo novca za komad (gaming) periferije. Genesis RX75 nije mnogo jeftinija od najeftinijih osnovnih modela drugih proizvođača, no jeftinija jest. Dapače, to je točno proizvod kakav sam tražio prije kojih godinu i pol kada sam tražio novu tipkovnicu – nisam htio ništa drugo osim mehaničkih tipki i jednostavnog dizajna. Nikakve makro tipke, pozadinsko osvjetljenje, dodatne USB utore ili bilo što drugo što bi povisilo cijenu – samo običnu (crnu po mogućnosti) mehaničku tipkovnicu s punom postavom tipki. Inače, tipkovnica ne mora izgledati “gamerski nabrijano” da bi bila idealna za gaming, što Genesis očito razumije.

Sve u svemu, da je Genesis RX75 tada bio dostupan uz Hrvatskoj, vjerojatno bi u njegovom smjeru otišao moj novac. U međuvremenu sam doduše promijenio radni setup, potrebe i ukuse pa sada ne bih mogao bez pozadinskog osvjetljenja tipki i barem jednog dodatnog USB utora, ali Genesis RX75 je i dalje tu – spreman da vam za nižu cijenu ponudi samo ono što vam treba i ništa od onoga što vam možda i ne treba. Ovu tipkovnicu naći ćete u hrvatskim trgovinama po cijeni od oko 690 kn, zavisi gdje i kada kupujete.

Inače, kakvu vi tipkovnicu imate? Kako vam se čini ova?

Komentari (49)

  • nikola2222253

    09.01.2017 - 17:56

    Ja imam gotovo identicnu od logitecha k200.

    • Igor Belan

      @nikola2222253, 09.01.2017 - 18:03

      Ma ne gledaj samo dizajn 🙂 Mnoge tipkovnice izgledaju sličnom ovom dizajnu, to je čista klasika, ali K200 je membranska tipkovnica tako da nije baš ni u istoj kategoriji s ovom.

    • nikola2222253

      @Igor Belan, 09.01.2017 - 18:05

      Haha ionako planiram uskoro po novu pa mi ovo može pomoci pri odluci.

    • nikola2222253

      @Igor Belan, 09.01.2017 - 21:40

      Imaju u vacomu takve tipkovnice ici cu pogledati cim ovaj snijeg nestane.

    • IgorM

      @nikola2222253, 09.01.2017 - 20:40

      Gotovo identična osim što nije…

  • mnkf mnkf

    09.01.2017 - 18:10

    Lepa tastatura. 🙂

  • SemirTheChosen

    09.01.2017 - 18:19

    moja je Dell-ova Matias Tactile Pro Limited Edition Black tipkovnica i sluzi me ko bombonica. 😀 A ova mi se cini kao pun pogodak i bas ti hvala Igore sto si nam je predstavio pa kada nam zatreba nova,a mi svi znamo da hoce jer nijedna ma koliko dobra bila ne moze da izdrzi nase demolisujuce kobasolike prstice,znacemo koju treba uzeti u obzir.

  • Zoran Žalac

    09.01.2017 - 18:44

    Mislim da su tipkovnice dio hardvera koji je baš zastario za PC gaming, i mnoge ljude zapravo odbija od njega. Za te gejmerske kategorije dodaje se sve i svašta, a polovica toga uopće nema praktičnu korist za većinu igara. Npr. eto ovo zaključavanje wins tipke – zanemarit ću činjenicu da sam ja svega nekoliko puta u životu stisnuo tu tipku, što slučajno što namjerno, ali ta filozofija – onemogući tipku koja ti je blizu lijeve ruke umjesto da napraviš šemu da ta tipka preuzme neku drugu funkciju pa da ju možeš za nešto iskoristiti tijekom igranja… Mislim, fascinantno kako se dizajn tipkovnice nije mijenjao u zadnjih 40 godina otprilike. Više su promjena pisaći strojevi prošli u tom razdoblju nego tipkovnice, a oni se više ne koriste. Za gaming su preglomazne i nemaju doslovno nikakvu evoluciju što se komfora tiče. Za bilo koju tipkovnicu koja košta troznamenkasto, a kamoli 4 znamenke, očekivao bih da dolazi uz opcionalni wrist pad/wrist rest. Nije li to bitnije za ruku nego imati nekakav panel na kojemu piše koliko je sati ili koliko metaka u oružju imaš? Nije mi jasno zašto keypadi nikad nisu zaživjeli kao relevantan komad hardvera za PC gaming. Možda se čeka neka funkcionalna wireless verzija?

    • Silvio_7Tech

      @Zoran Žalac, 09.01.2017 - 18:54

      Slavonsko razmišljanje. Vidi se da smo isti 😀

    • Igor Belan

      @Zoran Žalac, 09.01.2017 - 19:23

      Ma ima istine u tome da tipkovnice nisu baš napredovale, ali opet – što bi ti dodao da to po tebi bude nekakva “značajnija” promjena koncepta tipkovnice nabolje? Ozbiljno pitam jer ja stvarno nemam ideje… samo se nadam da ne razmišljaš u smjeru ergonomije, komfora, dodatnih “restova” i tome sličnog, jer takvih modela sa svakakvim ergonomskim rješenjima ima koliko hoćeš… pa na kraju mnogi preferiraju klasiku, baš poput ovog modela od Genesisa. Evo sad je i Roccat ne tako davno izbacio potpuno frameless tipkovnicu za “puriste” – neki pak vole i to.

    • Igor Belan

      @Igor Belan, 09.01.2017 - 19:26

      Btw, mislim da još nisi bio s nama kada sam prije više od 10 godina recenzirao ovo. I da, totalno mi se svidio taj koncept i ne bi mi smetalo vidjeti/testirati nešto takvo opet 🙂 Samo eto, nisam siguran da bih to imao na stolu svaki dan.

    • Zoran Žalac

      @Igor Belan, 09.01.2017 - 19:47

      Kad već pitaš, ja bi pc gaming s dva miša umjesto tipkovnice :D, s tim da drugi “miš” nije za pomicanje, ali ima sličan oblik. Mislim, zvuči smiješno, ali to je taj dio ergonomije koji mi fali. na kraju krajeva, položaj prstiju je vrlo sličan miš-wasd. Možda jedan prst razlike, ali to se da namjestiti u dizajnu. Palac je slobodniji na mišu i može stisnuti minimalno četiri tipke na boku miša, dok na tipkovnici može manje. Plus, ako bi taj “miš” napravio kao nešto modularno totalno ga vidim kao nešto čemu bi recimo mogao napraviti izmjenjivi set WASD – analog palica, ovisno o tipu igre ili preferencijama. S obzirom da to nije miš koji bi se pomicao, mogao bi se napraviti da ti se okreće i na bok, kako bi položaj ruke bio prirodniji ovisno o WASD / analog palici. A za položaj na stolu, ako je USB na kraju krajeva lako se prišteka na tipkovnicu čak, išteka kad ne koristiš i makne sa stola…. Da, to su mi želje nekakve… Nerealne vjerojatno, ali baš mislim da je pc gaming tu zakočen iz nekog razloga. Baš sam se radovao npr. za Steam kontroler kad su najavili pa je to ispalo loše; Razer Hydra mi je bio interesantan koncept, ali na kraju od svega toga nikakvog pomaka.

    • bert_raccoon

      @Zoran Žalac, 09.01.2017 - 20:26

      Zoki, Zoky,… previše maštaš i samo igraš. Ajd kako bi ti nešto pisao pomoću dva miša? Nego što ti radiš na kompu da ne koristiš WIN tipku? Ubrzava i olakšava rad u Wordu, Excelu, internet browseru, itd., a i u samim Windowsima ima benefita od njih. Možda kad bih bio mlađi i razmišljao kao ti, ali s godinama moje motoričke funkcije su oslabile. Npr. Overwatch i Battlefield su prebrze igre za mene – refleksi su mi oslabili. Ne stignem ja poklikati s mišem te sve opcije – lakše mi je pritistnuti neku tipku. Nadalje, ne mogu više mrdati s palcima kao ranije. Je li uopće prirodno koristiti palac kao glavni prst? Palac je tu samo da se stisne razmaknica i ništa drugo (oni koji su učili pisati sa svih 10 prstiju znaju to). Ipak, slažem se s tobom da bi sve tipkovnice trebale imati odmorište za ruke. I ne samo to – čak bi i miševi trebali imati tako nešto (npr. gel podloga za miš).

    • Zoran Žalac

      @bert_raccoon, 09.01.2017 - 20:43

      Govorim za gaming, nema veze s ostalim poslovima na kompu gdje je tipkovnica neophodna i ne može ju ništa drugo zamijeniti, niti to predlažem. Ovo je samo u kontekstu gaminga. Hvala bogu pa brže tipkam nego što pišem. I svoj Das Keyboard 4 Pro ne bih mijenjao ni za što drugo na planeti… Ali kažem, za gaming, jednostavno nisu praktične tipkovnice. Tipa ideš na neko esports natjecanje / lan party, nosiš tipkovnicu dugu nekih 50cm , a od tih 50cm za gaming koristiš svega jednu petinu.

    • Zoran Žalac

      @bert_raccoon, 09.01.2017 - 20:52

      Btw. što se tiče ubrzavanja rada pomoću win tipke, mislim baš suprotno – za to mi služe ikone u quicklaunchu, pinned items i sl. Dobra organizacija mapa i podataka može uštedjeti podjednako vremena kao i brza pretraga u windowsima (koju inače ne koristim jer znam gdje mi što stoji kad to pedantno sve organiziram). Istina, malo sam se zaletio s tom izjavom – sjetio sam se u međuvremenu da dosta često koristim shortcut za run uz kombinaciju te tipke; ali generalno svi drugi prečaci su mi s alt-om.

    • Sackboy

      @Zoran Žalac, 09.01.2017 - 23:17
    • Zoran Žalac

      @Sackboy, 10.01.2017 - 12:08

      Hm, blizu.

    • nikola2222253

      @Igor Belan, 09.01.2017 - 21:36

      Ja sam presao igrati skroz na konzolu, na pcu
      gotovo da ni ne igram, ne moram se zezat sa tipkovnicama ,samo jedan gamepad i nema tu fukizifije nikakve.

    • drazensi

      @nikola2222253, 09.01.2017 - 22:14

      ma bravo ti..jer na pc-u se gamepad ne moze koristiti 🙂

  • matyX6

    09.01.2017 - 18:56

    S obzirom da postoje jeftinije mehaničke tipkovnice proizvođača Razer, Roccat i Logitech, ne mislim da je ovo najpristupačnija tipkovnica koja neće udariti po džepu.

    • Igor Belan

      @matyX6, 09.01.2017 - 19:12

      Na hrvatskom tržištu jeftiniji su jedino neki modeli bez numpada… i eventualno neki stariji modeli tih brandova trenutno na popustu dok ne nestanu s polica i zamjene ih novi, obično skuplji modeli.

    • shepard-fan

      @Igor Belan, 09.01.2017 - 19:16

      Ova tipkovnica je oko 690 kn , a siguurno je ima svagdje di je tehnika

    • IgorM

      @Igor Belan, 09.01.2017 - 20:37

      Meni je bilo bitno da ima hrvatske znakove, tako sam i završio na Asusu, platio sam malo više ali ne žalim ni trena!

    • dashplus

      @Igor Belan, 09.01.2017 - 22:25

      COOLERMASTER Masterkeys PRO M, ASUS Echelon Mechanical Gaming Keyboard, COOLERMASTER STORM QuickFire Rapid-i Brown i ROCCAT Suora Frameless su samo neke koje su jeftinije od ovih (dodudše samo su trenutno 2 jeftinije od testirane), dok su druge max 20kn skuplje. Iste imaju barem pozadinsko osvjetljenje a i djeluju robusnije, kvalitetnije. Za coolermasterove mogu jamčit da su ko tenk građene i da imaju odličan support.

  • darijoman

    09.01.2017 - 19:14

    Imam membransku od Logitecha G19s koštala ko svetog Petra kajgana. Ne mjenjam dok ne crkne a i nešto nemam za sada želju iči na mehaničku

    • MavericCrues

      @darijoman, 10.01.2017 - 09:48

      Također. i ja imam Razer BlackWidow tastaru mehanicku koja sluzi svrsi ali sam je platio masno i nemam obzira da ja nabavljam novu dok joj zadnja tipka ne ispadne

  • Josip Majica

    09.01.2017 - 19:47

    Coolermaster Devastator , sluzi vec 3 godine i ja sam zadovoljan ! 🙂

  • bert_raccoon

    09.01.2017 - 20:29

    Ne znam… Imam nekakvu odbojnost prema mehaničkim tipkovnicama. Još se sjećam pisanja po pravoj pisaćoj mašini u školi i manijakalnom udaranju po tipkama da se na papiru dobro vide slova.

    • Zoran Žalac

      @bert_raccoon, 09.01.2017 - 20:55

      Ti si sigurno bio onaj kod kojega je vrpca na stroju najčešće pucala 🙂

    • nikola2222253

      @Zoran Žalac, 09.01.2017 - 22:06

      Ja svoju logitech k200 tipkovnicu godinama koristim.

    • Lovac

      @bert_raccoon, 09.01.2017 - 22:04

      Nema ti ovo veze s tim 😉 Probao sam par prekidača, što CherryMX, što drugih.
      Uglavnom preporod nakon bilo kojih membranskih. Naravno, koštaju, a moj osobni problem uvijek je bio što sam se “navolio” svega unutar 12 mjeseci. Srećom Omronove Romer-G prekidače koristim već 2 godine i nedam ih ni za što 🙂

    • Zoran Žalac

      @Lovac, 09.01.2017 - 22:29

      Potpisujem. Možda za gaming nema posebne koristi od mehaničke tipkovnice, ali za tipkanje je druga priča. Može pospješiti brzinu pisanja čak.

    • nikola2222253

      @Zoran Žalac, 09.01.2017 - 23:00

      Moja je odlicna za pisanje .

    • darijoman

      @Zoran Žalac, 10.01.2017 - 12:47

      Pa upravo to. Za gejming mozda nema nekog znatnog pomaka zato nemam namjeru za sada ići na mehaničku

  • IgorM

    09.01.2017 - 20:30

    Ja imam Asus Echelon i moram priznati da povratak na membransku više ne dolazi u obzir! Kada god sam prisiljen raditi na membranskoj ispalim…

  • luka ojdanic

    09.01.2017 - 22:01

    igore gde ta ima da se kupi

  • franZberg

    09.01.2017 - 22:09

    ROCCAT Ryos MK košta jednako i uz to svijetli + bolji dizajn (gejmerski) 🙂

  • nikola2222253

    09.01.2017 - 22:19

    Roccat tipkovnice nisu skupe ima ih po 350 kn.

    • franZberg

      @nikola2222253, 09.01.2017 - 23:17

      Da, ali su membranske, Ryos MK je mehanička

  • nixon227

    09.01.2017 - 22:26

    ja sam si kupio sa ebay-a mehaničku tipkovnicu imena Mechanical Eagl Z-77 bez numpeda za otprilike 270kn (kad se preračuna iz dolara u kune) i prezadovoljan sam, je da nisu oriđiđi cherry mx prekidači (kineski su xD), ali odaziv je vrhunski, jako su bučne (što obožavam), u gamingu savršene i jako se brzo može pisati na njoj, uglavnom preporučam svima, nikad se više ne vraćam na membransku tipkovnicu

    • juju

      @nixon227, 10.01.2017 - 11:28

      Ja sam kupio Aula F2012 za iste novce,tipkovnica je zakon!

  • Juventino

    09.01.2017 - 22:29

    Zar ima razlika među membranske i mehanicke, nisam ni znao do sada

  • th3c4u

    10.01.2017 - 03:33

    Fora tipkovnica, pitanje je samo koliko je pouzdan brend. Ja osobno bi nekome tko je spreman izdvojiti toliko novaca za mehanicku/ tipkovnicu preporucio da odvoji jos 200-tinjak kuna i kupi poznatiji i provjereno dobar proizvod (random primjer, Corsair Strafe).

  • YeYa

    10.01.2017 - 09:42

    Znaci razlika izmedu membranske i mehanicke je samo u osjetu udarca po tipki? Nisam nikada isprobala mehanicku pa me zanima 🙂

  • juju

    10.01.2017 - 11:27

    Ja imam Aula F2012 tipkovnicu ,platio ju 260 kn i extremno sam zadovoljan!

    • Igor Belan

      @juju, 10.01.2017 - 11:33

      Da, to je definitivno jedna od najjeftinijih koje po internetu možeš naći općenito. Nema ih u službenoj prodaji u Hrvatskoj doduše.

  • Dvdim

    10.01.2017 - 11:49

    imam logitech g103 za koju kazu a mogu reci i po svom iskustvu da za pare koje treba dat za nju cca 200cuna najjaca i najkvalitetnija

  • simesmojver

    12.01.2017 - 20:27

    Modecom MC-GK1 obična membranska čisto jer mi je problem duže pisat na tipkovnici laptopa.

  • Hamza15

    15.01.2017 - 12:57

    Zasto da ne,dobra tastatura za malo keša,pa kud ces bolje ?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?