HCL.HR

Recenzija

Wolf Claw Type 2

Igor Belan

Od početka vremena u ljudima se nalazi potreba za izrađivanjem raznih pomagala za kojekakve poslove. Tako je i danas, a u gaming svijetu ova pojava je sve češća. Gotovo svaki dan izađe neki posebno dizajnirani miš, gamepad, joystick, a sve češće su i posebne gamerske tipkovnice. Jednu od takvih danas recenziram. Riječ je o Wolf Claw Type 2 tipkovnici Singapurskog proizvođača PD Scientific kojima je Wolfclaw zapravo i jedini proizvod. Wolf Claw Type 2 je nasljednik istoimene Type 1 tipkovnice koja je imala malo drugačiji raspored tipki i malo manje funkcija. PD Scientific je pokušao dizajnirati Wolfclaw Type 2 tako da najviše paše FPS gamerima, ali poslužit će i za TPS igre jer je kretanje u takvim igrama u biti isto. U ovoj recenziji najviše ću se fokusirati na pucačine iz prvog lica, budući da je igranje istih i glavna namjena tipkovnice, ali neću zanemariti ni njezine ostale namjene poput pisanja dokumenata u Wordu. Da li je PD Scientific uspio u svojoj nakani da stvori «Ultimativu tipkovnicu za FPS gamere»?, nastavite čitati i saznajte…

Pakiranje i Dodaci

Od tipkovnice ovog kalibra prirodno je očekivati kvalitetnu, robusnu kutiju u kojoj se, osim tipkovnice nalazi mnoštvo softvera i dodataka. PD Scientific nije u potpunosti ispunio očekivanja što se ovog tiče, ali kasnije ćete uvidjeti da to nije ni potrebno. Naime kutija je doista kvalitetna i robusna, ali količina softvera i bilo kakvih dodataka je slaba. U kutiji se osim tipkovnice nalazi «samo» disketa sa driverima te manual. Drivere sa diskete nije potrebno instalirati za Win ME, 2000 te XP već samo za starije verzije Windowsa, a manual je lijepo dizajniran, jasan i kratak. Iako mi pomalo fali neki lijepo dizajnirani programčić koji ustvari ne služi ničemu, našao sam snage preći preko toga :).Sve u svemu ne može se reći da je Wolf Claw razočarao po ovom pitanju jer se svako podešavanje i instaliranje odvija automatski što je svakako pohvalno. Zgodan dodatak tipkovnici su dva USB utora na vrhu u koje možete priključiti bilo koji USB kompatibilan uređaj, a valja spomenuti i dodatne tipke za WEB navigaciju koje smo navikli vidjeti kod svake skuplje tipkovnice.

Instalacija i prvi dodir

Kao što sam već spomenuo instalacija je automatska u Windowsima XP,2000 i ME. Tipkovnicu jednostavno priključite na slobodan USB port i instalacija se sama obavi po plug n` play filozofiji. Sve u svemu vrlo brzo i bezbolno, bez suvišnih informacija. Ako ste korisnik starije verzije Windowsa ( Win 9x ) jednostavno ćete u Floppy drive ubaciti priloženu instalacijsku disketu te pokrenuti setup. Taj proces malo duže traje, ali sve je to za ljude.

Nakon instalacije bit ćete željni što prije odigrati neku od omiljenih pucačina, misleći da vam sa ovakvom tipkovnicom nema ravnog. E pa nije baš tako. Kao i za svaki novokupljeni komad periferije morat ćete proći kroz neizbježni proces navikavanja. Navikavanje će trajati kojih sat vremena čistog gameplaya, ali budući da to vrijeme provedete igrajući, vrijeme će proletjeti. Tipke na krajnjoj lijevoj, «gamerskoj» strani su drugačije od ostalih, tanje su i ugodnije za pritisnuti, a površinom su veće od običnih što omogućuje bržu reakciju pri žestokom meču iz prvog lica. Iako se na prvi pogled čini da taj dio tipkovnice ima oko 20 dugmića, istina je da ih ima točno 40, što je zasigurno dovoljno za svaku pucačinu.

Nazovi R za reload

Tipke na gamerskom dijelu su tako raspoređene da bi gameri koji su navikli igrati sa uobičajenom WASD kombinacijom, na standardnoj tipkovnici, trebali refleksno stisnuti CTRL za sagnuti se ili pak Q i E za naginjanje iza zidova, a ne smijem zaboravit ni R za reload koji se također nalazi tamo gdje ćete ga očekivati. SPACE je postavljen vertikalno i taman vam dolazi pod palac, dok njegov vertikalni položaj daje veću površinu pod placem, a samim time i veću kontrolu. Iznad WASD tipki nalaze se tipke sa brojevima, no za razliku od običnih tipkovnica brojevi su raspoređeni tako da ih sve možete dosegnuti jednom rukom. Još jedna vrlo važna stvar za online mečeve je tipka K koja služi za glasovnu komunikaciju. Pozicionirana je tako da ju u bilo kojem trenutku možete stisnuti sa malim prstom i razgovarati do mile volje. Također, postoji tipka nazvana «K lock» koja isto služi za pričanje, ali nju ne morate držati pritisnutom već jednom kad ju pritisnete možete pričati koliko hoćete, sve dok ju ne pritisnete ponovno – nešto slično Caps Lock-u i njemu srodnim tipkama.

Igranje ovom tipkovnicom je vrlo ugodno, no što je sa pisanjem? Zbog velikog gamerskog dijela na lijevoj strani, neki drugi dijelovi su morali biti izbačeni. PD Scientific je odlučio izbaciti Numpad tipke, a nestalo je i područje iznad strelica. Tipke sa strelicama su standardne veličine, dok je Enter sada horizontalna tipka gotovo iste veličine poput Backspacea. Većina vas će biti razočarana kad čuje da tipkovnica nema tiskane hrvatske znakove č,ć,ž,š itd. Da ne bude zabune, tipke za te znakove postoje samo su krivi znakovi tiskani na njima. Ako znate pisati bez gledanja u tipkovnicu neće biti problema ni sa ovime. Sve u svemu svoju staru, bijelu tipkovnicu možete slobodno zamijeniti sa ovim gamerskim proizvodom bez bojazni da više nećete znati pisati.

Gaming Experience

Tipkovnicu sam testirao u nekoliko aktualnih FPS naslova . U njih su se ubrojili Battlefield 2, Counter Strike: Condition Zero te Call Of Duty 2.

Counter Strike: Condition Zero

Prva igra koju sam zaigrao sa Wolf Claw keyboardom je upravo Counter Strike: Condition Zero, iz milja CS:CZ. Tijekom testiranja nisam imao pristup internetu pa nisam mogao odigrati partiju protiv stvarnih protivnika, ali i botovi su poslužili da se uvjerim da je ova tipkovnica ko` napravljena za CS. Pogledajte samo taj raspored tipki:

Sve potrebno za igru vam je nadohvat ruke, a tipke su vrlo tihe i ugodne. Nikava podešavanja kontrola nisu potrebna, sve je kao da igrate sa standardnom tipkovnicom sa razlikom da su sve tipke na dohvat ruke. Sve u svemu, stvarno je užitak igrati Countera na Vučjoj pandži™:)

Battlefield 2

Nakon CS-a bilo je vrijeme za Battlefield 2. Kao i CS, Battlefield 2 ima puno funkcija koje zahtjevaju puno dugmića, ali to ne predstavlja nikakav problem gamerskom djelu Vučje Pandže™, čak je ostalo par slobodnih tipki. Tipkovnica se opet ponašala besprijekorno i ne mogu joj apsolutno ništa prigovoriti.

Call Of Duty 2

Call Of Duty 2 sam prije Wolf Claw-a prešao oko 30%, jednostavno mi se više nije dalo igrati. Zbog ove tipkovnice ponovno sam počeo igrati singleplayer kampanju, jednostavno je veći gušt igrati sa Pandžom™. Ponovno nemam primjedbi na rad tipkovnice, jedino je bilo malo čudno stiskati C za saginjanje nakon što sam to činio sa CTRL u Battlefield-u i CS-u, ali brzo sam se navikao.

Osim navedenih FPS naslova tipkovnicu sam provjerio i u dvije TPS igre. Radi se o odličnom Max Payneu te pomalo nepoznatoj igri Freedom Fighters. U obje igre tipkovnica je bila dobro podešena i igrati je bilo zadovoljstvo, tako da ne mislite da ste ograničeni samo na FPS igre. U biti sve što ste do sada igrali sa kombinacijom WASD + miš igrati ćete i na Pandži™ i to sa potpuno novim filingom.

I što smo naučili?

Naučili smo da je PD Scientific ipak uspio u svojoj nakani da stvori «ultimativnu tipkovnicu za FPS gamere». Koliko je ultimativna je diskutabilno, jer uvijek može biti i bolja. Svakako upada u oči nedostatak hrvatskih znakova, a ni cijena nije previše povoljna, no performanse u igrama su odlične i daju novu dimenziju igranju pucačina, a kvaliteta izrade opravdava cijenu u potpunosti. Ovo nije tipkovnica za ljude koji povremenu zaigraju pokoji FPS naslov. Ovo je tipkovnica za hardcore gamere, za hardcore FPS gamere koji žele što više izvući iz urođenih im talenata. Wolf Claw tipkovnica omogućit će vam brže reagiranje u igrama svojim mekim i pametno raspoređenim tipkama, a budući da je i kvalitetno ergonomski dizajnirana zglobovi će vam biti zahvalni. Ukoliko imate petstotinjak kuna u džepu, a volite igrati pucačine, zašto si ne bi priuštili novo iskustvo igranja omiljenih vam igara?

Napomena: Tekst je naknadno objavljen na novodizajniranom HCL.hr portalu, a orginalno je objavljen 11.01 2006 godine.

Ekskluzivno smo testirali kako pod prstima radi PD Scientificova najnovija gamerska tipkovnica.

0 Naša ocjena

Igor Belan

Već 10 godina vodi ovaj portal ravno u propast. Kupuje igre iz hira, cijeni Nintendo i stare avanture Tima Schafera, ali zapravo iz gušta igra samo Quake. I one dinosaure.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?