HCL.HR

15 europskih zemalja uključilo se istraživanje o kockarskim manipulacijama u videoigrama, Hrvatska nije među njima

Zoran Žalac 17.09.2018.   •   16 komentara   •   Industrija videoigara


Europske će zemlje u koordinaciji s nekim državama SAD-a istražiti treba li videoigre regulirati istim zakonima kao i kockarske igre na sreću.

Nizozemska i Belgija od ove godine tretiraju prodaju tzv. nagradnih kutija u igrama kao oblik kockanja, te sukladno svojim zakonskim regulativama za takve oblike zabranjuju prodaju igara sa spornim mehanikama osobama koje nisu punoljetne. Ostale zemlje još uvijek su inertne po tom pitanju, ali čini se kako stvari neće još dugo ostati takve.

Naime, 15 regulacijskih tijela za kockanje iz isto toliko zemalja dogovorilo je kolaborativni proces s komisijom za kockarstvo iz Washingtona. Tim procesom istražit će i po potrebi regulirati rizik stvoren zamućivanjem linija između gaminga i kockanja.

Među 15 zemalja svoje predstavnike očekivano imaju Francuska, Španjolska, Velika Britanija, Irska, Norveška, Poljska, ali i manje zemlje poput Gibraltara, Malte i Latvije. U ovoj suradnji, naravno, nema Republike Hrvatske, ali iznenađujuće – ni Njemačke, ni Belgije.

Čini se kako će primarna zadaća ovih komisija biti prepoznavanje i kazneno gonjenje web stranica i usluga na kojima igrači mogu prodavati sadržaje iz videoigara, npr. korisničke račune za Fifu, skinove za CS:GO ili se na bilo kakav način kladiti za stvarni novac.

Međutim, to ne znači da će proizvođači i izdavači samih igara proći nekažnjeno. Cilj je ove kolaboracije natjerati industriju videoigara na poslušnost i poslovanje unutar zakonskih regulativa u interesu zaštite kupaca, prvenstveno djece.

Stav brojnih izdavačkih kuća u industriji videoigara prethodno nije bio blagonaklon prema optužbama da nagradne kutije predstavljaju kockanje. Jedan od najčešćih protu-argumenata na optužbe bio je taj da mehanika loot boxa nije kockanje jer igrač za plaćeni iznos uvijek nešto dobije i ne može to unovčiti izvan same igre.

Međutim, kako pokazuje istraživanje u Australiji čiji su rezultati danas objavljeni, utvrđena je poveznica između nekontroliranog trošenja stvarnog novca i mehanike kupovanja nagradnih kutija u videoigrama.

Prema rezultatima istraživanja koje je provedeno na uzorku od nekih sedam tisuća igrača, otvaranje nagradne kutije psihološki je slično kockanju. Iako po pravnoj definiciji taj sustav ne može biti kockanje (igrač uvijek nešto dobiva), istraživanje je pokazalo kako uz takve mehanike postoji ozbiljan rizik od štetnih posljedica kakve mogu uslijediti i prilikom kockanja.

Kompletne rezultate istraživanja možete pogledati ovdje.

Označeno sa: ,

Komentari (16)

  • Rock_Lee

    17.09.2018 - 18:34

    Da su ljudi čuli za dva veoma bitna skilla samokontrolu i razmišljanje vlastitom glavom nikad ne bi bilo ni ratova a kamoli lootbox kutija u igrama.

    • Zvonimir Komar

      @Rock_Lee, 17.09.2018 - 18:44

      Potpuno krivo. Stvari poput ovih se ne mogu prepuštati na milost i nemilost slučajnim stvarima poput razine obrazovanosti i svijesti pojedinca, već ih treba zakonski regulirati. Temeljna funkcija države je da štiti svoje građane.

    • Rock_Lee

      @Zvonimir Komar, 17.09.2018 - 18:59

      Definitivno mogu…Gle ako neko želi kupit kutiju ako je klinac vjeruj mi naće način,dok će neki drugi pametni klinac uzet sebi nove patike i iskulirat.Ako ti neko zalijepi na cigarama da ubijaju da li će pušač prestat pušti…ne.Da niko ne kupuje kutije ne bi ni postojale,takođe da niko u Njemačkoj nije već imao želju da ubija druge jer je neki lik sa brčićima to rekao ne bi se ubijali.Znači ako nešto radiš radiš svojevoljno čak i u slučaju smrt/život situacije,ili si rob i posle pričaš kako to moraš biti ili jednostavno umreš.Zalutao sam opet…valjda skapiraš šta oću da kažem iako ni sam ne kapiram šta sam rekao…fuck my life

    • Zvonimir Komar

      @Rock_Lee, 17.09.2018 - 19:01

      Pričaš bedastoće. Over & out.

  • Reponja123

    17.09.2018 - 18:36

    Hrvatska nezna šta je lootbox

    • sallaD

      @Reponja123, 17.09.2018 - 19:02

      naravno kad naši mediji nemaju blage pojma o gamingu osim što pročitaju o tom sa ovih “mainstream” medija. nisu pisali o CS:GO Lotto skandalu, ni o BattleFront 2, ni o opasnostima oko kockanja s lootboxevima, ni o predatorskim mikrotransakcijama, ali svejedno su pisali kako je ovisnost o igranju zapravo “mentalna bolest”

    • mili1985

      @sallaD, 17.09.2018 - 19:20

      Kad samo na vijestima spominju video igre u negativnom kontekstu, i to jesu li ovisnost, i drugi slučaj, kad netko podivlja i pobije pola škole.To je nekako najčešće u Americi. E onda se raspravlja o igrama na veliko.

    • Pararera

      @Reponja123, 17.09.2018 - 19:33

      Trebali bi znat šta je loot jer Hrvatsku lootaju otkako postoji ??

    • Reponja123

      @Pararera, 17.09.2018 - 19:50

      haha 😀

  • sallaD

    17.09.2018 - 19:04

    Vidite li sad nepredvidljive posljedice koje ste započeli, zar ne Vavle?

  • Negan

    17.09.2018 - 19:25

    Nemam ništa protiv kutija koje sadrže isključivo kozmetičke predmete, ali mislim da je potrebno navesti listu stvari koje iz iste možeš dobiti i kolike su šanse u postotcima da ti određeni item “dropa”. Iako, preprodavanje spomenutih kutija i gluposti koje se nalaze u njima bih zabranio. Overwatch, recite što hoćete, je odličan primjer gdje znaš što sve možeš dobiti i ne možeš ni kutiju ni item prodati naknadno. Štoviše, kutije redovito dobivaš igranjem. Destiny ima sličan sistem.

    Klinac vidi da se (primjera radi) nož u CS:GO-u prodaje za par stotina dolara, pa zašto ne bi probao kupiti kutiju za dolar kad postoje šanse da će otključat isti i zaraditi? To već malo spada pod sivu zonu onog što igrač kupuje i kolko zapravo vlasništvo ima nad virtualnim itemima te što se može ili ne može zabraniti.

  • GTA222

    17.09.2018 - 20:00

    Pa nije to ništa čudno baš naše briga za to oni ni ne znaju šta je to hahah. Njima je samo bitno nove audije kupit ništa drugo.

  • Shadow king

    17.09.2018 - 20:45

    Naši političari za youtube izgovaraju jubitub, pa onda nebreš očekivati od njih da dojdu do te razine da istražuju takve stvari, pa zato nismo među tim zemljama hahahahahaha

  • robertino1985

    17.09.2018 - 23:15

    Dok god je u medijima, pogotovo mainstream medijima, za industriju koja zarađuje milijune govori da pravi IGRICE nema sreće za naše medije.

    Ps u mainstream medijima nije bilo riječi o SCUM-u.

  • chupacabra1

    18.09.2018 - 00:29

    Ne zavaravajte se, loot box je točno ono što mu ime i kaže, ali plijen nije unutra nego vani maše novčanikom.

  • chupacabra1

    18.09.2018 - 00:34

    Ovdje (na cijelom Balkanu, nema razlike) se i dalje krade po prokušanom sistemu koji samo mijenja imena, a glavni akteri su fosili koji su svoje drzavno-kriminalne karijere ostvarivali od šezdesetih nadalje i niti znaju šta je loot box niti ih zanima, oni kradu neke sasvim drugačije iznose, ovo za njih nije ni mali macchiato nego manča koju s tim ostavljaju.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?