HCL.HR

2014 FIFA World Cup Brazil – zadnja službena igra svjetskog prvenstva

Zoran Žalac prije 1 tjedan   •   2 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije deset godina igrala se službena igra svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu. Ispostavilo se – zadnja svoje vrste.

Neka prijašnja praksa u svijetu nogometnih igara bila je ta da svako veće natjecanje poput svjetskog ili europskog prvenstva dobije svoju zasebnu igru. No, ta je praksa završila na današnji dan prije deset godina, a zadnja samostalna igra bila je 2014 FIFA World Cup Brazil.

Proizvod EA Sportsa zapravo je bio nadograđena verzija igre FIFA 14, s malo poboljšanim sustavom driblinga i dodavanja. Centralni dio igre bio je Road to Rio de Janeiro, kroz koji se moglo odigrati kvalifikacijsku fazu natjecanja. Igra je imala 204 nacionalne momčadi i svih 12 stadiona na kojima se igralo svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Jedna od novosti bila je uvođenje prikaza nogometnih izbornika na terenu te reakcija publike na tribinama. Zgodan je bio i povratak EA Sports Talk radija, prvi put viđenog u UEFA Champions League 2004-2005, u kojemu su razni voditelji komentirali fiktivne poruke fanova i predviđali rezultate utakmica.

2014 FIFA World Cup Brazil lansiran je samo u verzijama za PlayStation 3 te Xbox One konzole, iako je FIFA tada već dolazila na PC, PS4 i XBO platforme. Nema podataka o prodajnim rezultatima igre, no prodaja je vjerojatno bila zanemariva do te razine da je EA Sports nakon ove igre velika nogometna natjecanja odlučio pokrivati isključivo digitalnim sadržajima, tj. ekspanzijama za postojeće FIFA igre.

Doduše, EA Sports od 2023. više nema pravo na FIFA licencu, tako da je ipak moguće da nas 2026. godine ponovno dočeka službena igra svjetskog nogometnog prvenstva. Planovi oko toga još uvijek nisu razotkriveni.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (2)

  • Vujo777

    17.04.2023 - 15:18

    So many memories with this game🥹

  • SnakeCRO

    17.04.2023 - 16:04

    Igramo dan danas 2vs2 preko RPCS3 emulatora i Parseca.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?