HCL.HR

Activision Blizzard prati svoje zaposlenice koje žele postati trudne

Zoran Žalac 11.04.2019.   •   6 komentara   •   Industrija videoigara


Activision Blizzard jedna je od kompanija koje su svoje zaposlenike i zaposlenice podvrgnule praćenju u kontekstu psihofizičkog zdravlja.

Imidž tvrtke Activision Blizzard početkom 2019. bio je narušen time što je čelništvo kompanije otpustilo više od 800 zaposlenika. Od tada je tvrtka očito krenula s nekim pokušajima osvjetljavanja “obraza”, a jedan od takvih je suradnja s kompanijom Ovia Health. Naime, ispada da Activision Blizzard brine za zdravlje svojih radnika, a kako bi ga poboljšao plaća im da koriste aplikaciju Ovia kojom se bilježe podaci o njihovom psihofizičkom stanju.

Ideja je sljedeća: Blizzard zaposlenicima plaća po jedan dolar dnevno da pomoću aplikacije vode računa o svom zdravlju. Sudjelovanje u praćenju je dobrovoljno, a podaci su anonimni. U prvom redu aplikacija je zamišljena za ženski dio populacije koji ima ili u skorijoj budućnosti planira imati djecu.

U Activision Blizzardu vjeruju kako praćenje zdravlja zaposlenica može indirektno pomoći poslovanju tvrtke pod motom “Bolje spriječiti nego liječiti“. Kako kažu, zdrave majke imaju zdravu djecu, a zdrava djeca omogućuju zdravim majkama da nesmetano rade. Dobro, ne kažu to baš tim riječima, ali to je suština onoga što žele postići.

Plus, uštede – jer ako se u Activision Blizzardu išta više cijeni od zdravlja onda je to novac. Tvorci aplikacije Ovia tvrde kako žene koje prate svoje zdravlje imaju manji rizik od prijevremenog poroda ili potrebe za porodom carskim rezom, što je odmah financijski dobro i za obitelj i za poslodavca.

Ne znam koliko je ovo pozitivno za imidž tvrtke, ali iz Activisiona tvrde kako su neke njihove zaposlenice imale pozitivno iskustvo s ovom praksom – oko dvadesetak njih ostalo je trudno nakon korištenja aplikacije premda im je prethodno bilo rečeno kako su neplodne.

Označeno sa:

Komentari (6)

  • Apocalypse4987

    11.04.2019 - 17:12

    Pa naravno, pratit će zaposlenice i čim zatrudne odma otkaz, jer ekonomski gledano trudnica za firmu je čisti trošak

    • DjokaBA

      @Apocalypse4987, 11.04.2019 - 18:55

      Istina, ali tamo ne moze bas tako. Toga ima kod nas na svakom koraku, ali je na Zapadu mnogo strozije regulisano.

    • Apocalypse4987

      @DjokaBA, 11.04.2019 - 19:07

      a slušaj, jednim treptajem su otpustili 800 ljudi, među kojima sigurno ima koji samohrani roditelj ili slicno, pa šta im je problem još trudnicu-dvi. 🙂

    • DjokaBA

      @Apocalypse4987, 12.04.2019 - 00:34

      Ma ja se slazem u potpunosti, samo kazem da su tamo mnogo zasticeniji nego kod nas.

  • Hrska

    12.04.2019 - 09:12

    Pa u tome je stvar, vani se rijetko otpusti jedna osoba pod izlikom da je tehnološki višak. Otpustiš ih 800. A ako daš otkaz trudnici (praktički iz bilo kojeg razloga), nema tog odvjetnika koji te može izvući kod sudca. Usput, jel itko shvatio kako su to zaposlenice ostale trudne, iako im je rečeno da su neplodne, zbog korištenja aplikacije?

  • funky0308

    12.04.2019 - 11:35

    Ma krasno..na mala vrata uvedes potpunu kontrolu. Prestrasno

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?