HCL.HR

I Amazon navodno radi na svojoj usluzi za streamanje videoigara

Zoran Žalac 11.01.2019.   •   18 komentara   •   Industrija videoigara, Tehnologija


Još jedan veliki igrač pridružit će se svijetu gaminga na značajan način. Vlasnik Twitcha u budućnosti bi mogao imati svoju platformu za straming igara.

Još je prošle godine krenula utrka u kojoj se neke od najvećih korporacija na svijetu natječu tko će prvi dostaviti “Netflix za igre”. Prvi korak napravio je Google svojom uslugom koju nazivaju Project Stream. Njih u stopu odmah slijedi Microsoft sa svojim Project xCloudom, a zatim i nekoliko manjih platformi kao što su GeForce Now, Shadow i druge. Prema izvješću portala The Information, probranom će se društvu u 2020. pridružiti i tvrtka Amazon. 

Amazon je već duže vremena zainteresiran za gaming – vlasnici su Twitcha, imaju studije koji im razvijaju igre (nedovršene, doduše) i imaju iskustva u lansiranju hardvera za igranje – kontrolera barem. Samim time, skroz je izgledno da će i ta velika tvrtka lansirati svoju platformu na kojoj će se igre moći igrati bez izvođenja na lokalnom uređaju, bilo gaming PC-u ili konzoli. Resursa za takvo što imaju i više nego dovoljno.

Predviđa se da će 2020. biti godina dolaska nove generacije konzola, što znači da će biti zanimljivo vidjeti kako će se Amazon uklopiti u tu priču.

Označeno sa: ,

Komentari (18)

  • TorcidashFromCroatia

    11.01.2019 - 19:17

    Isti upravljač kao Xboxov…WTF

  • Darcoolio

    11.01.2019 - 19:45

    Od nih ne bih ni lek uzeo.

  • Sackboy

    11.01.2019 - 20:41

    Svi pile o toj usluzi streamanja igara ali još nisam vidio da to radi kako treba nigdje. Kako misle srediti input lag? Isto mi nije jasno kako misle prisiliti operatere da svim gamerima osiguraju dovoljan bandwith za igranje na takav način? Jedino za šta si mogu zamisliti takvu uslugu je za neku igru tipa “What remains of Edith FInch” znači walking simulator (odlična igra upravo sam je završio). Kada vidim prvi pro turnir CS:GO/OW sa tim streamanjem i da se ti pro gameri ne bune onda ću to uzeti u obzir ako budem imao dovoljan bandwith 🙂

    • Dragan[MKD]

      @Sackboy, 11.01.2019 - 21:03

      Evo ti primjer za dobro uradjen streaming, i osim sto ga mozes koristiti za gaming, dobijas i nabrijanu masinu, za ostali rad, kao video editing i slicno, e sad kad ovo radi neki start up, zamisli kako bi to izgledalo da radi netko poput Amazon AWS ili Google cloud.
      https://www.youtube.com/watch?v=0BQ4bXNdEQI

    • Sackboy

      @Dragan[MKD], 11.01.2019 - 22:08

      Već sam vidio taj video i pročitao sam puno komentara ispod i nema 1 zadovoljne mušterije… Nitko ne spominje LAG, porteban bandwith i kvalitetu slike. Nije mi ni jasno kako bi multiplayer trebao funkionirati sa takvim setupom? Znači signal ide iz njihovog PC-a do tvog streaming uređaja, nakon toga signal putuje do MP servera znači već to dodaje duplu latenciju? Znači ako sada imam oko 40ms onda ću imati minimalno 80ms? To su fizička ograničenja duljine gdje ja još nisam vidio soluciju.

    • Dajsikeks

      @Dragan[MKD], 11.01.2019 - 22:11

      Obožavam LTT

    • brlja

      @Sackboy, 12.01.2019 - 05:58

      Slazem se 100%, mislim da smo jos bar 10 goina udaljeni od ozbiljnog streamanja igara. Ovo su probni baloni, ili su opet uvaljivanje preuranjene tehnologije ko sa vr-om…

    • moordrak

      @Sackboy, 12.01.2019 - 17:06

      Ma kakav input lag. To je riješeno prije 10 godina. Ebe se njima za pro gamere. Koliko takvih ima? 1 promil? Pro ekipa ima malo drugačije zahtjeve, a srećom, ne mjeri se svijet prema njima. Multiplayer mi nije prvi na pameti kada se spomene stream igara. Kada kažeš dovoljan bandwith, e tu si na pravom tragu. Tehnologiju streama si mogu priuštiti samo veliki. Znaš zašto? Jer već posjeduju mrežu podatkovnih centara svugdje po svijetu. Ubaciti još koji blade u rack nije nikakav problem. Bandwith imaju, a lako ga podebljaju ako treba. Stream visokokvalitetnoga sadržaja predviđen je za staklo. To što u našoj selendri nikome ne pada napamet ulagati u telekomunikacijsku infrastrukturu, e to je problem naših seljaka koje svake 4 godine biramo u fotelje. Tu je netko napisao, možda ovo bude aktualno kod nas za 10 godina. Ako i onda. U normalnom svijetu, na tome se radi sada. Nitko normalan više ne povlači bakar.

  • Demon90

    11.01.2019 - 21:03

    Malo se prerano svi oni natječu budući da gotovo nitko nema dovoljno brz stabilan internet. Za par godina bude

    • SonOfZeus

      @Demon90, 11.01.2019 - 23:30

      Nista prije 2025, ili gube 50% potencijalnih gejmera.

  • lliquid_

    11.01.2019 - 23:13

    2soon. My advice HCL bi trebao otvorit svoj streaming service. Fa d’ Twitch

  • bozicni_zeko

    12.01.2019 - 13:21

    Znači, inat ćemo mali milijun streaming platformi sa malim milijunom ekskluzivna. Sad imamo 4 platforme, makar fizičke, pa imamo problema. Mrzim ekskluzivnost. Stvarno mrzim. Potpuno je normalno ali i glupo da Nintendo ima samo svoje igre, Sony samo svoje, MS samo svoje a PC samo svoje. Dodajmo tu mogućnost streama i onda imamo još EAov servis, Ubisoftov servis, moguće i Nvidijin servis pa sada i Amazonov. WTF?

    • Zoran Žalac

      @bozicni_zeko, 12.01.2019 - 17:19

      Na PC-u je već sada slična situacija s trgovinama digitalnih igara. Forzu igraš na Microsoft Store, Fortnite na Epic Store, Call of Duty: Blops 4 na Battle.netu, Fifu na Originu, Assassin’s Creed na Uplayu, stare igre na GOG-u…

    • bozicni_zeko

      @Zoran Žalac, 12.01.2019 - 19:32

      Da. A još kad se svi ti servisi počnu plaćati ko recimo orogin access? Ludnica

    • moordrak

      @bozicni_zeko, 12.01.2019 - 23:31

      A kada svi krenu naplaćivati MP PC igračima? Bit će rata kažem ti. Što je najgore, figure su postavljene. Samo je pitanje vremena tko će povući prvi potez.

    • bozicni_zeko

      @moordrak, 12.01.2019 - 23:40

      Gaming se mijenja i to u jako lošem smjeru. To što mi je nekada zvučalo na prvu ozbiljno dobro sada mrzim jer uništava gaming. Ekskluzivnost je sranje, potpuno sranje koje nismo trebali dopustiti. A ovo što ti kažeš, ma nemam riječi. Užas

    • moordrak

      @bozicni_zeko, 13.01.2019 - 00:13

      Borba sa vjetrenjačama. Ne možeš spriječiti ekskluzvnost jer će uvijek postojati netko tko si neku stvar može priuštiti, a drugih deset će je željeti po svaku cijenu. Želja za posjedovanjem trofeja u bilo kojem obliku je u ljudskoj prirodi. Veliki brendovi eksploatiraju ovaj obrazac ponašanja već jako, jako dugo. U slobodnom tumačenju, prodaju rog za svijeću naivčinama. Dok je ovaca, bit će i vune. Prokleto istinita narodna mudrost 🙂

    • bozicni_zeko

      @moordrak, 13.01.2019 - 08:50

      Nije mi toliko problem ekskluzivnost koliko broj tih ekskluzivnosti. Ali barem ih mogu mrziti.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?