HCL.HR

Game Boy Advance – zaokret u dizajnu

Zoran Žalac 22.06.2023.   •   8 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 22 godine u Europi je lansirana treća konzola iz Nintendove serije Game Boy, zvana Game Boy Advance.

Nintendova konzola Game Boy vladala je tržištem prijenosnih uređaja za gaming tijekom 90-ih godina. Ulaskom u novo stoljeće Game Boy je dobio svoj nasljednika, a on se u Europi pojavio na današnji dan prije 22 godine.

Game Boy Advance, iliti skraćeno GBA, konceptualno nije bila konzola koja je riskirala s promjenama. Jedina veća razlika u odnosu na prethodni Game Boy bla je u tome što su tipke kontrolera bile postavljene uz sam ekran, a ne ispod njega. Nintendo tu zapravo nije izmislio novi faktor konzole jer su dobrih dvadesetak godina ranije sličan dizajn koristili za svoje Game & Watch uređaje.

Game Boy Advance donio je snažniji hardver, ali je i dalje radio na baterije te uglavnom pokretao 2D igre. Funkcionalnosti su mu bile najosnovnije, premda su kasnije u obliku dodataka došle nove mogućnosti, poput spajanja s Gamecube konzolom te e-čitača. Pomaci nisu bili osobito napredni jer konzola nije imala ni pozadinsko osvjetljenje ekrana. Međutim, u kasnijim revizijama konzole to je promijenjeno.

Game Boy Advance lansiran je uz 15-ak igara po cijeni od tadašnjih 99,99 dolara. Platforma je nastavila dobivati nove igre sve do 2008. godine, a u prodaji su se istaknuli platformeri terole-playing naslovi. Među najpopularnijim naslovima bili su Metroid Fusion, The Legend of Zelda: The Minish Cap, Advance Wars, Castlevania: Aria of Sorrow te Pokemon Ruby i Sapphire, ujedno i najprodavaniji naslovi.

Konzola je dobila sveukupno tri hardverske revizije. 2003. godine došao je Game Boy Advance SP, zatim model s osvjetljenim ekranom, a potom i Game Boy Micro manjega formata. Kad se zbroji prodaja svih tih modela, GBA konzole bile su prodane 81,51 milijun puta. Konzolu je naslijedio još uspješniji Nintendo DS, a baština GBA platforme danas se nudi i na Nintendo Switch konzoli preko pretplate na Switch Online uslugu.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (8)

  • Monster Tamer

    22.06.2023 - 15:30

    Konzola sa fantastičnim igrama, izigrao doslovno sve što od Role Playing-a postoji na VisualBoy Advance emulatoru. Zoids Legacy mi je najbolja igra za GBA konzolu, igrao sam ju jako puno.

  • seizure91

    22.06.2023 - 15:49

    Nisam ga nikad imao, nisam imao mogucnosti to negdje nabaviti u to vrijeme, ali se peglao VisualBoy Advance emulator i to Megaman Battlenet sve verzije, pokemoni, dragon ball ma omg ne stane sve u ovaj komentar, prava mašinica od konzolice, grafika uopce nije bitna, ali se igrivost bila takva da bi jednu igru prelazio po nekoliko puta svaki put kao prvi put.

    • macgyver

      @seizure91, 22.06.2023 - 16:15

      Upravo tako, u ljeto 2002. sam nekih 5-6 puta presao Pokemon Crystal na VBA, a Gold, Silver, Red i Blue mozda ne bas toliko, ali barem dva puta svaku. Ali Crystal sam toliko igrao da sam doslavno naucio napamet sta i kud treba ici, tako da sam jednom presao i japansku verziju bez da sam ista razumio u njoj.

    • kozmos098

      @seizure91, 23.06.2023 - 09:19

      Cudno da nisi imao mogucnosti, a to je vrjeme kad je bilo svih vrsta jogurta.

  • Sardonic

    22.06.2023 - 18:39

    Davno je to bilo

  • Bojko

    22.06.2023 - 19:52

    Za mene osobno najutjecajnija konzola. Na njoj sam prvi puta i saznao za — tada magični, a sada pokojni —Vicarious Visions. 😢 Inače, sa današnjim znanjem i optimizacijama, svašta se na njoj da pokrenuti. Magija!

  • mirkunjaaa

    22.06.2023 - 21:05

    Ovo mi je cak i danas opcija za nabavit na oglasniku 🤷🏼‍♂️
    Mala prijenosna konzolica za ubit vrime po putu a ne ovi danasnji steam deckovi i sl.
    Napucane skupe igracke totalno nezanimljive za lezerno kracenje vrimena🤷🏼‍♂️

  • PrydaCro

    22.06.2023 - 21:22

    Nikad posjedovao, ali bila mi je san jer u to vrijeme imati doslovno prijenosni Super Nintendo. Zato sam rokao na emulatoru od pokemona do dragon balla buus fury.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?