HCL.HR

AMD je u naletu, radi čipove za tri nove konzole

Zoran Žalac 25.04.2016.   •   64 komentara   •   Tehnologija


Financijsko izvješće AMD-a za prvi kvartal 2016. godine donijelo je interesantne informacije i rezultiralo nezapamćenim rastom vrijednosti dionica tvrtke.

amd-g-series-540x334

Prošloga tjedna vrijednost dionica tvrtke AMD strelovito je porasla – čak 52% u samo jednom danu. Iznenađujuće je to jer takav rast, najveći zabilježeni otkako su se AMD i ATI spojili u jedno, nije bio očekivan. Osim ako vjerujete glasinama. Dobro, ugovoreni posao izgradnje sistemskih servera za kinesko tržište servera u vrijednosti 293 milijuna svakako je pomoglo, ali predviđena zarada od 1,5 milijardi dolara za iduće 2-3 godine ipak je najvećim dijelom usmjerena prema gamingu.

Naime, stvar koja se isticala u AMD-ovom izvješću o poslovanju u prvom kvartalu 2016. godine bila je najava da će AMD raditi tri sistemska čipa od kojih će barem jedan biti spreman za kraj 2016. S obzirom da iz AMD-a nisu željeli otkriti kome će prodavati svoj hardver, to se poklapa s glasinama i predviđanjima da bismo uskoro mogli vidjeti nove modele aktualnih konzola, uz već najavljeni Nintendo NX.

No, spominju se tri različita čipa što bi moglo značiti i tri različite konzole. Jedna je sigurno Nintendo NX, druga vrlo vjerojatno PlayStation 4K, a treća za sada nepoznanica. Moguće je da će i Microsoft osvježiti svoju Xbox platformu, ali isto tako moguće je da će Nintendo NX imati dvije CPU-GPU jedinice s obzirom da je ranije šuškalo kako će istovremeno biti i kućna i prijenosna konzola.

U bilo kojem slučaju, odgovori na nepoznanice i sumnje sve su bliže. Je li na pomolu nova smjena generacija konzola ili ulazimo u neki sasvim novi ciklus bez generacija – znat ćemo sredinom godine.

Označeno sa: ,

Komentari (64)

  • Alum

    25.04.2016 - 16:25

    Ovo djeluje zanimljivo 🙂 Nadam se da neće mijenjati moj XBox sa novim čipovima. Rađe nek izdrže još dve godine pa onda novo 🙂

    • Puppeteer

      @Alum, 25.04.2016 - 18:16

      Bice igara za osnovni model xboxa jos nekoliko godina, pa cak iako budu izbacili snasniji model. PS4 i xbox konzole su tek izasle, zasto ne brigajte.

    • Alum

      @Alum, 25.04.2016 - 20:36

      Doći će, no ja se nadam manje poboljšanom, slim modelu, a ne baš XB 1.5 Ak to naprave, glupi su kao i japanci.

    • Alum

      @Alum, 25.04.2016 - 21:11

      Istina, tko zna što konzumira hehe 😀 Ne znam što bi rekao. Ne bi htio zažaliti kupnju konzole zbog nekih poteza već na e3-u.

    • Alum

      @Alum, 25.04.2016 - 21:16

      Jest, to bi podržao, pošto nisam u toj sferi VR-a. No bila bi me grizla pomisao da se nisam strpio još tričetvrt godine da kupim taj “novi” xbox, nego sam pljuno pare na ovaj “stari”. Nije stvar toliko razlike u konzolama. Koliko to da sam imao i neke druge stvari u planu riješiti, ali sam se odlučio za XB1. Stari XB1.

    • Silvio_7Tech

      @Alum, 25.04.2016 - 22:12

      MS je rekao da nema ništa od “polovičnog” Xboxa. Znači nema MS-ova verzija PS 4K, kažu da ne žele napraviti mali upgrade i prodavati ga kao cijelu konzolu.

    • Alum

      @Silvio_7Tech, 26.04.2016 - 01:59

      To je ok 🙂

  • KhorneFlake

    25.04.2016 - 17:25

    Kad sam gledao kako su im skočile deonice došlo mi je da plačem. Da plačem od tuge što nisam u mogućnosti da kupujem njihove dionice, da sam uzeo dok su bile 1,61 sad bih plivao u parama, a tek krajem godine kad počnu štancati nove konzole, Zen procesore i kad se ponovo probiju na serversko tržište. I još kad im stigne skoro 400 miliona keša u ovom kvartalu od ugovora sa drugom Kineskom kompanijom.
    A ja čuo da “po nekim provjerenim informacijama AMD-u je ostalo novca za još 9 mjeseci”, a to je bilo prije skoro godinu dana… Ljudi, kupujte GTX960-ke, bićete mirni godinama s 2GB memorije, a AMD uskoro propada i njihove kartice će ostati bez drajvera. Da mi je sad vidjeti njihove face.

    • pesek32

      @KhorneFlake, 25.04.2016 - 20:36

      I ja se baš čudim. “Stručnjaci” su ovdje prognozirali smrt AMD-a i nije se dogodila. Ipak i najbolji pogriješe…

    • KhorneFlake

      @pesek32, 25.04.2016 - 20:48

      Pa, može da se desi i da propadnu, samo se nekima žuri da se busaju u prsa kako su bili u pravu jer drugo ne znaju šta će. Bilo je masa kompanija koje su bile vrh u nečemu pa su davno propale i sad ih se niko više i ne sjeća.
      Samo budale misle da Intel/AMD/nV mogu dovjeka samo preko procesora i grafičkih kartica, pogotovo sa PC tržištem koje je u konstantnom opadanju. Čak i veliki Intel koji ne zna šta će s lovom je prošli kvartal otpustio 5% radne snage, a ovaj kvartal još dodatnih 10%. Rekli su investitorima da ubuduće PC poslovanje neće ići kako su navikli te najavili restrukturiranje (s toga otkazi). Pokušali su s mobilnim tržištem i flopnuli, te zatvorili tu diviziju što je rezultovalo s još otkaza i odlascima nekih direktora. nVidia se gura po automobilskom tržištu, a AMD svoje semi-custom čipove ćuška gdje god stigne – konzole, servere, čak i kazino aparate.
      AMD je čak rekao da su spremni proizvoditi custom mobilne čipove ali samo po narudžbi. Svi su oni i te kako svjesni da se moraju prilagoditi novoj situaciji i zato se guraju po drugim tržištima.

    • pesek32

      @KhorneFlake, 25.04.2016 - 22:16

      Ma da, al po ovim “stručnjacima” AMD više nebi ni postojao. Eno jednog opet “stručnjaka” Slima dolje.

    • KhorneFlake

      @pesek32, 25.04.2016 - 22:29

      Pa to za 9 mjeseci je i došlo od njega, haha. A to je slušao od nekih samozvanih stručnjaka po drugim sajtovima, čovjek prosto ne može da isčeka, kao da mu život zavisi od toga.
      Ako AMD nije propao do ovog momenta, ko zna kad će. Sa Bulldozerom su dotakli dno, i sad samo mogu da rastu. Više od 50% Intelovog profita dolazi od serverskog tržišta gdje imaju 99% udjela, dakle totalni monopol. Ako AMD uspje sa Zen-om, i probije se ponovo na serversko tržište kao što su planirali, i uzmu makar 10% udjela, to je par milijardi zarade, što je za relativno malu kompaniju kao što su oni ogromno, a par milijardi manje sa Intelovog računa. Ako im to uspje na serverima na desktopu će još veći bum napraviti.
      Jedan od autora iz MotleyFool-a, koji vječito pišu hvalospjeve o nVidiji, je rasprodao svoje nV dionice, jer ne očekuje da više mogu da rastu, bar ne u značajnioj mjeri, pa je iskeširao koliko je mogao. PC tržište je u opadanju, jeste da ovi zarađuju dobro (Intel i nVidia) na kraju svakog kvartala, ali moraju obezbjediti rast da investitori budu srećni, a to je malo teško ovih dana. AMD-u je lakše u tom pogledu jer su pali nisko. Jer koga ćeš ti natjerati da kupi GPU ako neće ili nema za njim potrebe. Pa Intel i dalje drži 72% tržišta sa svojim integrušama, dok ostatak dijele AMD i nV sa svojim dGPU rješenjima.

    • ashstash

      @KhorneFlake, 26.04.2016 - 13:20

      ma kakvo propadanje, AMD je ogromna firma i nece tek tako propasti. bilo je kao glasina da ce ih neko kupit, al to je bilo prije koju godinu kad su imali smećarsku bulldozer arhiktekturu. AMD ce uvik biti tu za budget kante, koliko para i jebeno muzike daju AMD-ovi proizvodi. A ko zna, Zen mozda bude i noga u lice Intelu.

  • Vejn

    25.04.2016 - 17:28

    Zeleni tabor ce ih raskomadati sa novom gtx1080 serijom.

    • zlakob

      @Vejn, 25.04.2016 - 17:48

      tješi se 😉

    • RapthorPechina

      @Vejn, 25.04.2016 - 17:59

      1000 serija neće biti novi “pascal” nego će zapravo biti rebrandirana gtx 980ti s više memorije i gtx 980 … a novi amd-“polaris” koji sigurno izlazi ove godine sa 14 nm finfet tehnologijom će vjerojatno biti ispred nvidije(nekih 10 parseka)!

    • RapthorPechina

      @RapthorPechina, 25.04.2016 - 18:03

      Osobno imam nvidia-u ali ne mogu im oprostiti kako lažu napačen narod sa visokom cijenom i brandriranje da sa im grafičke s punom podrškom za dx12

    • Vejn

      @RapthorPechina, 25.04.2016 - 18:39

      Ja mislim da nisi u pravu. U svakom segmentu dziforsice su bolje i naprednije od konkurencije, godinama je vec tako, sto i statistika na trzistu godinama pokazuje, i bez mog pisanja ! Svaka nova karta sve manje trosi, sve bolje ventove prave, sve im je bolji dizajn, sve manji cip, sve su jace, i sto je najvaznije sve se manje griju! Kad Radeonki je sve suprotno, do kad ce biti tako ne znam ali je za sada tako, odavno je vec tako. Uzasno visoke temperature kod vecine modela, strasno visoka buka, nista novo na polju tehnikalija ( DX12 koji i ne postoji lol) ogromne potrosnje… Uzmes cist primjer, GTX970 & R9390x – 970ka ima duplo, i vise nego duplo manje memorije a na testovima su iste karte, dakle mogu se popisati u svoju memoriju na papiru, tako im je godinama, u svemu su prejaki na papiru. Gotovo duplo manja potrosnja, ne duplo ali skoro duplo manja.. O temperaturi necu ni da pricam, Jebes kartu koja ima 3 MSI ventilatora a dohvati skoro 90 stepeni ! GTX970 je fantasticna na tom polju, necujna, ne grije se..GT960 modeli su jos mocniji na tom polju… Zbog svega ovoga ne pisem ovo na nekoj pretpostavci, pisem jer sam siguran da ce 1080 serija da razvali i svoju prethoidnu generaciju i zadnju kao i bilo koju raden. Neki su testovi vec procurili nedavno! Navodno je gtx1080 najjaci model cak duplo jaci od GTXX980 TI, dok slabiji proguta 970ku sa pola snage… Sve ti je jasno sta ce biti sa R9 serijom 🙂
      OVako se prave karte, najavis novu seriju i stavis svega duplo vise a ne pricati suplju pricu godinama…http://wccftech.com/nvidia-pascal-specs/

    • Zoran Žalac

      @Vejn, 25.04.2016 - 19:19

      GeForce se na DirectX 12 naslovima prosrao. Tako da ti tvrdnje o apsolutnoj dominaciji ne stoje. Uostalom, Nvidia nema segment poslovanja za konzole, osim za onu svoju konzolu koju nitko nije kupio; o čemu onda pričaš ovdje?

    • BerkutOPz

      @Zoran Žalac, 25.04.2016 - 20:00

      De zorane aj zaigraj ashes of singularity ajde .. Pa se uvjeri u dX 12 , ili bar pogledaj video na yt sa benchmarcima , akk je malo 60% gaina radi promjene apija i ubacivanja asynchronous shadera.. Ja ne znam stvarno sta valjav.. Ne pricamo o portanim igrama nego igri napravitoj bas za aktualni dx..

    • Zoran Žalac

      @BerkutOPz, 25.04.2016 - 21:27

      Pratim benchmarke, ne brini. I znam da gain postoji na obje strane, ali je veći u slučaju AMD-a. U Hitmanu i Tomb Raideru značajno veći. 10-15 fps-a razlike debelo u korist AMD-a.

    • KhorneFlake

      @Zoran Žalac, 25.04.2016 - 20:04

      Pa upravo zato DX12 in “i ne postoji”. Sve što ostaje je tješiti i gledati u Project Cars benčove od prije godinu dana, tržišni udio namlaćen marketingom i lažnim obećanjima, i spisak želja od buduće generacije.

    • baDarmageddoN

      @Zoran Žalac, 25.04.2016 - 20:48

      Da… DX12 je ubio gtx-ove. Ovo je afera slična Dieselgateu. Lažu nam na sve strane. A ako njima puna podrška dx12 znači da imamo isti frejm kao i na dx11 onda su bili u pravu 😀

    • Vejn

      @Zoran Žalac, 25.04.2016 - 21:02

      Ma DX12 je obecavao astonomska poboljsanja a donio je kur*** poboljsanja! Donio je najzahtjevniju i najneoptimizovaniju igru godine a fakticki ista je izasla ako se ne varam 2006 god… DX12 je pokazatelj i na Hitmenu, gdje je sve sto je obecavano, ja nista ne vidim.. Ma u sustini, uvijek se svodi na isto, ko ima radeon kartu pljuvace po nvidiji i obratno…. Ja sam samo rekao da 9 serija nvidijin kartica trosi duplo manje struje nego R9 serija, je li to laz !? Jesam nesto slagao, apsolutno ne… Jesu li haldnije, dosta hladnije, naravno da jesu,ni to nisam slagao… Pa oste poznata cinjeca Zorane je da odavno AMD samo prepakuje svoje karte i prodaje kao novo, jesma li i to izmislio. Na kraju krajeva, godinama NVIDIJA drzi 80 posto trzista. Pretprosle godine, ili prosle nisam siguran, bila je u plusu 170 000 000 dolara, dok je AMD isto toliko bio u minusu ! Jesam i li to slagao, ili je i ta brojka zaokruzena na realnim cinjenicama… Zasto onda ljudi masovno uzimaju nvidija karte ako ja sve izmisljam… Mozda sam malo skrenuo sa teme, posto u vasem postu se nije govorilo o direktnom poredjenju karti vec necem drugom, ali pored svega opet je smjesno pricati o slicnim kartama.. Neka kupuje ko sta voli, ali ja znam na cijim kartama igre izgledaju za komplje bolje, i to je jednostavno tako, za sada, do kada ne znam ali je odavno tako i sada je tako. Pozz

    • Zoran Žalac

      @Vejn, 25.04.2016 - 21:36

      Sori, al izvlačiš te konstatacije iz guzice. Ako samo “prepakuju kartice i prodaju pod novo” zašto su recimo HBM tehnologiju koristili dvije godine prije Nvidije? Odakle su to prepakirali, možda sa Radeonke X1800? Ja ne pljujem po nvidiji. To što kažem da su se prosrali na DX12 je činjenica isto kao što su se prosrali i s nedavnim faličnim driverom. Činjenica je i da imaju bolju podršku od AMD-a, i da je potrošnja manja. Ali ne dižem ni jedno ni drugo u nebesa. Pogotovo ne na način da jedno hvalim blateći drugo, kao ti. Ono, čemu – jel te plaćaju za to?

    • Vejn

      @Zoran Žalac, 25.04.2016 - 23:07

      Imao sam x1650, HD4890, HD6950, koja mi je bila od prijatelja, nekih 6-7 mjeseci sam je koristio. Nikad nisam rekao nesto lose za te karte, odlicne i vise od toga u svoje vrijeme. HD4890 je jaca od GTX460 ke dosta, a bila je kao nova jeftinija i posle kao polovna, dosta jeftinija od ove nvidijine, i to je fantastican posao, vrijedan postovanja a ne pohlepe. To je period kad se amd zaista trudio par godina da preuzme neki dio trizsta, jer su nudili super performanse po niskim cjenama… HD6850 je primjer, fantasticna karta kad je izasla, bila je dosta jeftinija od moje GTX460 ke a jaca, dosta jeftinija… Danas ih ocima ne mogu jer su se” ufurali” ufatili Boga za muda, prije su cutali i pravili odlicne karte. Danas svako malo pljuju po nvidiji kao kompaniji. I sami ste objavili prije neka 2 mjeseca clanak o navodnom pregorjevanju dzi fors kartica, sto se na kraju ispostavilo da je samo podlo ponasanje AMD ove kompanije. Imate izjavu glavnog prestavnika NVIDIJINE kompanije koji je uzivo samo kratko izjavio :”Prestanite nas omalozavati, uradite nesto za gejmere” To je rekao on ne ja 🙂 Prodaju karte na kojoj gotovo svaka, ne svaka ali vecina izgleda dosta losije, prodaju karte koje su bucnije, imaju losije hladjenje a samim tim se vise griju i trose gotovo duplo vise struje… Zbog ovih stvari ih ocima ne mogu… Sacekacemo X180 ku pa cemo da vidimo da li sam ja samo jedan trol ili sam ipak u pravu. Ubjedjen sam da ce izbaciti kartu koja ce biti duplo jaca od serije 9 a trosice isto ako ne i manje, a kostace opet isto kao serija 9 kad je izasla 🙂 To je posao i nadam se da ce biti tako. Kamo srece da me placaju haha 😀 Nista licno, ma imamo mi svi svojih bisera, ja prvi, ali sam za vecinu u pravu… Sta ce mi R9 390X, tri ba takve u kucistu kad cu pustiti Mirror’s Edge i na fullu necu imati ni 10 fps, zbog detalja od kojih vilica otpada 😛 😀

    • ashstash

      @Zoran Žalac, 26.04.2016 - 13:23

      sve mi je ovo tl;dr, al slazem se, AMD jeza iste pare uvik imao jače kartice. a u dx12 debelo sisa svaku GTX. stvar je u tome sta amd ima otvorenu arhitketuru

    • RapthorPechina

      @Vejn, 25.04.2016 - 20:01

      Da. Geforce je na dx11 jači od radeona. Maxwell je jako ekonomičan po pitanju potrošnje. R9 390 serija je rebrendirana r9 290 s više memorije i nije ju kompetentno po temperaturi i ekonomičnosti uspoređivati s skroz novom(sada već ne skroz novom) Maxwell arhitekturom… ali voljeli mi ili ne novi dx12 , sve igre će u roku 1-2 godine priječi na njega , a tamo radeon sada ima 20-30 posto prednosti… čuo sam uživo windforsovu gtx 970 i nije baš oličje tišine i niske temperature… oko 70 stupnjeva… a strixove r9 390 su isto oko 70 stupnjeva… reference nvidije su uvjek na limit-u do 85 stupnjeva… istina da nvidia ima gpu boost 2.0 koji uz nisku temperaturu gura 970 još više izvan dometa r9 390 , ali dx12 je učinio amd superiorniji i tako će biti i neznam kako će onda nvidija opravdavati cijenu. Još nisam nigdje ćuo da će nvidije korasititi 14nm kao amd. Nova tesla (prvi pascal p100 ) je jedino za sada službeno najvaljen a sve drugo ćemo vidjet.

    • Vejn

      @RapthorPechina, 25.04.2016 - 21:07

      Ja bi zaista volio da DX12 donese sve sto je obecano. Za sada je sve laz. A mislim da si u pravu sa te strane, htjeli ili ne primorace nas da predjeno na njega. Windows 10 je pokazatelj toga u neku ruku.Pocele su igre sa minimum zahtjevima za WIN10. R9290 je strasno jaka kartica ali trosi vise nego nuklearna centrala lol. Jaran mi je imao referentni model te karte, nedavno je promjenio, toliko je bucna da je to nevejerovatno. Sa te strane nvidija radi bolji, dosta bolji posao. Pa 970 ka trosi 150-170 w! R9 390 trosi gotovo duplo vise… Ja sam siguran da ce sa 1080 serijom da ih progutaju. E tada cu da vidim sta ce pisati ovi sto sad pisu protiv mog posta 🙂

    • Anomaly

      @Vejn, 26.04.2016 - 06:02

      Ali ja na svojoj R9 390 mogu da skuvam kafu. 😉

    • Vejn

      @Anomaly, 26.04.2016 - 12:26

      Skuvaj jednu, da popijemo zajedno :* Ma neka kupuje ko sta hoce, boli me briga , ja cu se drzati provjerenih kartica sa niskom potrosnjom, bukom i solidnim zagrijavanjem. Bude nezgodno bas kad kupis kartu koja dohvati 80 negdje i 90 stepeni, pa eto, u prosjeku 75. Stavis je u kuciste koje spustis ispod stola i onda ljeti imas problem, temperatura automacki ide jos 5-10 visocije.

    • Anomaly

      @Vejn, 26.04.2016 - 12:55

      Kakvu piješ, slađu ili gorču? :* Realno, mislim da si u pravu, najveća i ako ne i jedina prednost Radeon 300 serije je konkretna DirectX 12 podrška. Ali eto, AMD bar nije lagao svoje korisnike.

    • Vejn

      @Anomaly, 26.04.2016 - 14:01

      Ma ne pijem je uopste, ali napravicu izuzetak barem jednom, moze sladja 🙂 Da, stvarno u testovima na Hitmenu DX12 radi barem 10 fps bolje na Radeonkama nego Nvidijinim karticama. Ako bi tako bilo u buducnosti, sa novim igrama koje dolaze onda bi to bio ogroman udarac za NVIDIJU. Pitanje je samo da li ce NVIDIJA sebi da dopusti situaciju kao sto je sada slucaj sa Hitmenom, da svaka naredna igra radi 10 fps bolje na DX12ci, a skoro svaka nova igra ce podrzavati DX12 ? Ipak je samo jedna igra u pitanju, a nove karte uskoro izlaze pa cemo da vidimo kako ce biti slucaj sa GTX1080 kama. Ja mislim da ce sve ostati samo na Hitmenu ali vidjecemo. Bice ogroman plus za AMD ako Dzi forsice ne budu donijele nista novo sa novom serijom u DX12 apiju sto mislim da je gotovo nemoguce. Ali cim ”mislim” sve je moguce. Ne zelim da se vise raspravljam oko ovih stvari, neki ljudi imaju Radeon i nece realno da kazu, ja sam uvijek bio realan. Kad je HCL prije nekoliko mjeseci izbacio vjest o navodnom pregorjevanju karti zbog drajvera bio sam prvi koji je ostro kritikovao takav bezobrazluk i neodgovornost. Vjest je na kraju bila lazna ali sam opet prvi bio protiv toga. Fanbojevi takve stvari ne rade 🙂 Moj tata nema pojma sta je racunar ali i on zna da je 290X karta koja ide preko 90 stepeni, oni koji je imaju napadace mene ali nikad nece reci da je tako. Lik sa HCLa ima R9390 MSI model, i nije sporno da je u pitanju karta fantasticne snage, ali karta koja dohvati preko 90 u Lari Croft, i sam je tako rekao. Kad ja to napisem isti on kao i svi ostali seru po mojim postovima. U sustini, neka igra ko na cemu hoce ja cu igrati na karticama koje za sada trose dosta manje, hladnije su a igre izgledaju dosta ljepse 🙂 Ipak, hvala na razumjevanju. Zovi kad kafa bude gotova ;D

    • Anomaly

      @Vejn, 26.04.2016 - 14:30

      Samo još malo, nes ili tursku? Tursku ću malo teže napraviti ali VRM ide do 105 °C pa će to pomoći. Quantum Break, Ashes of Singularity, tek je počelo, videćemo, ali ne računaj Gears of War, ta igra nema native DirectX 12 podršku, stara je to igra pa je samo prerađena, ko zna šta su uradili. Da li si siguran da igre izgledaju lepše na Nvidia kartama?

    • KhorneFlake

      @Anomaly, 26.04.2016 - 15:53

      Boga ti ne loži ga, vidiš da je u nekom svom naletu. Istina da mi se kartica dobro ugrije u neim igrama, ali u mom hermetički zatvorenom kućištu. Lik na forumu ima identičnu karticu kao i ja i postavio mi je skrinove svojih rezultata, čak i klokovana na 100MHz više ima za skoro 15 stepeni niže temperature od mene. Al ovaj bolje zna od svakog kako njegov hardver radi.

    • Vejn

      @KhorneFlake, 26.04.2016 - 17:12

      http://imgur.com/Jj9a1z6 eto ti za grafu, pomoci ce ti ova varijanta

    • KhorneFlake

      @Vejn, 26.04.2016 - 17:59

      A evo tebi za tvoju: http://www.liguriaguide.com/image-files/euro-paper-money1.jpg
      Kad samo pomislim da ima skoro 2 godine (i slovima – dvije) kako ovdje drobiš, i drobiš, i drobiš kako ćeš kupiti neku Maxwell karticu, a realno samo si provodio vrijeme fanbojišući za njih ubjeđujući svakog živog da ih uzme. Krenulo je od 960-ke, 100% uzimam čim izađe, 2GB je dovoljno godinama (nema veze za nove naslove koje ni ne mogu da igram dok čekam da neki kinez krekuje Denuvo). Pa onda 970-ku, za koju znaš i bolje od njenih vlasnika kako radi, čak i kad se laArmageddon požali na stutter kad se pređe memorija to je i dalje izmišljotina i mit AMD-ovih fanbojeva. Još mu kažeš “ma ja, ne valja to ništa, baci je u smeće da je ja pokupim”… A onda, ma neću ni tu, idem na sledeći nivo 980-ku, pa malo opet 970-ku ćeš, itd, itd.
      I evo, u međuvremenu od silne priče i priče doguralo se i do Pascala, o kome ćeš u naredne dvije godine isto tako pričati kao o drugom dolasku Hrista. A već si i počeo, sve glasine o nevjerovatnim featursima su 100% potvrđene činjenice… Čovječe, pa jednom dođi sebi ako nemaš kome. Ne znam ni što traćiš vrijeme postujući očekujući da te neko ozbiljno sshvata.

    • Vejn

      @KhorneFlake, 26.04.2016 - 20:11

      Ja bar imam kome doci, makar i sebi, ti mozes jedino kod psihijatra.. opet… 🙂
      Idi, skuvaj der nam kaficu jednu, prije ce na toj grafi nego na mom sporetu, zeza me jedna ringla lol… Pis** ti se u TWIN FROZR 5, umjesto da mrznu kako i rade na nvidijinim GPUuovima tebi proizvode temperaturu alfe sedmice 🙂 Nemoj da brines za moju grafu, ja i sa 2gb veram cu Bordrelands 2 razvaliti na 60FPS u fulu. Sto je za tvojih 8gb samo masta 🙂 Neka ovo bude tvoja zadnja i moja zadnja poruka, u ovakvom tonu, necemo again k’o nekada. Nemam zivaca a sa tobom svrhe, ja sam mnogo tvrdoglav, nekad i sam kazem sebi, jebo te stvarno si idiot ali ja za razliku od tebe to vidim i nije mi problem da to priznam 🙂
      Ti si dobar momak ko hljeb ali si glup ko kurac, ne mislis nista glavom… pozz

    • Vejn

      @Anomaly, 26.04.2016 - 17:10

      Ekspreso 🙂 hahah zanima me kol’ko onda trosi kad ide na 80-90, vjerovatno 150w lol. Veliki broj igara izgleda dosta ljepse, ali ne sve naravno.

    • Vejn

      @Anomaly, 26.04.2016 - 22:11

      https://www.youtube.com/watch?v=IygU7JGo3jI
      https://www.youtube.com/watch?v=ACCIGcqUP7g

      Ovo su moji snimci koje sa radio… Kad mognes baci pogled. Jednostavno dileme nema, kvalitet graficke prezentacije u igrama je daleko ispred Radeona. Barem u igrama koje se oslanjaju dosta na graficku stranu. A mislim da ima raznih problema i na radeonkama i nvidiji sto se tice ovakvih skrinshotova, svasta ljudi izbacuju. Ne treba uzeti za zlo jednim ili drugim kartama, ja ovakve probleme nikad nisam imao a uvijek sve igram na ultra. Teksture su uvijek kakve i treba da budu. Sa HD6950 sam imao iritirajuci bag sa efektima trave, jer ko zna zasta, ta karta je imala taj problem na gta… Gdje je vegetacije sve se gubi dolazi, stalno.. Tako da, to su greske koje se desavaju ljudima

    • Anomaly

      @Vejn, 27.04.2016 - 11:19

      E moj Vejn. Prodavanje magle (bukvalno) je beskrupulozna sramota Nvidia korporacije, zatim oni nerealni efekti otpadanje velike količine sitnih parčića sa zidova u Metro-u su ništa manje no kriminalan potez, ali na 0:51 efekat je odličan, moram priznati, pritom ta igra je stara. Nvidia je mnogo bezobrazna kompanija, namerno zaključavaju mogućnosti i dele gaming zajednicu.

    • Vejn

      @Anomaly, 27.04.2016 - 12:26

      Pa ruku na srce sem tih efekata metro serijal nista vise i ne nudi kad su u pitanju ovi next gen efekti… Sto se tice ostalih igara potpuno je druga prica… Batman serijal, posebno prvi dio da kazem puca od milijarde razlicitih efekata… Kad njega odigras na jakoj dzifors karti sa ovakvim detaljima nema sanse da ces ga vise ikad zaigrati na amdu 🙂 Ako nekad budes u prilici probaj, kroz cijelu kampanju ces vidjeti sijaset mogucnosti sto physX nudi, da ti oci ispadnu lol. Pa ja mislim da je AMD, tadasnji ati imao bas ovaj physX tadasnju AGEU pa nisu znali da je iskoriste. Stavljali su je na tadasnje procesore, sto je bilo nemoguce u to vrijeme. Ni danasnji najjaci procesori ne mogu da je guraju a ne neki 3000+ iz 2005 xd Nvidija je uzela i prebacila physX na graficke sto se ispostaivilo kao pun pogodak, i na tome im se ne moze zamjeriti 🙂

    • Anomaly

      @Vejn, 27.04.2016 - 11:26

      Zaboravih… koliko vidim u Lords of the Fallen-u karta ide do 80 °C, ohoho. I imaš samo 30 i kusur fps-a. Skuvaj nam po jedno jaje, a ja ču da ispržim krompiriće.

    • Vejn

      @Anomaly, 27.04.2016 - 12:22

      81c je temperatura ove karte pod opterecenjem, zato sto je referentni model sa samo jednim kulerom, tako je napravljena da radi na toj temperaturi, ocekivano je za kartu ove snage sa samo jednim ventom :D… Na nekim igrama je 65 ali to su samo starije igre, u vecini igara je 81. Taman sam ogladnio, evo jaje ide, brzinski ce haha.. Ma uzimaju physX efekti dosta, kad ih iskljucima igra je zakljucana na 60… Mada, nema sanse da cu ovakve efekte gasiti na igrama koje ih imaju makar na 25 igrao 😛

    • Muflon

      @Vejn, 25.04.2016 - 20:05

      Ljudi nema se smisla raspravljat s ovim likom, u svakom komentaru koji napiše uzdiže nVidiu u nebesa i izmišlja neke “činjenice”. Osobno sam imal prilike testirat gtx970 i r9 390, temperatura je u potpunosti identična, buka je veća kod 970tke, a performanse su bolje kod 390tke u svim novijim naslovima koji nisu nVidia gimpani (pogotovo u dx12) i to ponekad i za 20 fps-a. Jedina istinita tvrdnja je manji power consumption, što možda ide u prilog ljudima koji imaju 5+ godina stari PSU, pošto je 600+ wata danas već standard.

    • pesek32

      @Muflon, 25.04.2016 - 20:40

      Nema se smisla raspravljat s njim za bilo što.

    • atom

      @Muflon, 25.04.2016 - 20:47

      +1 od mene. 🙂 Ovaj vejn sigurno voli jest zelje

    • Aerina

      @Vejn, 25.04.2016 - 20:46

      klik klik zgodan video za internet warriore.

    • Vejn

      @Aerina, 25.04.2016 - 23:10

      Odgledao sam, iskreno nisam citav 😀 Neko se zaista potrudio da napravi onakav snimak 🙂

  • sonicboom

    25.04.2016 - 19:17

    Zamislite da se taj nepoznati radi za Segu.

  • baDarmageddoN

    25.04.2016 - 20:28

    Dobra stvar za gaming. Vrijeme je da se AMD vrati u dvoboj s nVidijom jer su zadnjih godina bili stalno korak iza. A gtx1080 je po meni pogreška ako je samo rebrand jer sve gtx kartice imaju problema sa asyncom i ne mogu si pomoći jer hardver je “malo teže” promjeniti nego softver. Imam doma dvije nVidije i miran sam dvije-tri godine a do onda tko zna da li će nVidija opet biti No1ili će se AMD vratiti u dane Atija i rulati grafičkim karticama za računala kao što je nekada rulao.

  • Virty

    25.04.2016 - 20:33

    Briga me, ne mjenjam svoj Xbox One još par godina osim nedaj Bože kvara 🙂

  • Lazy

    25.04.2016 - 20:49

    Ajde super… al ionako me ne zanima tko pravi kartice, zeleni ili crveni,svjedno, zanima me samo bang for the buck.

  • Slim1992

    25.04.2016 - 21:20

    Hahahah. ovo mi mi mirise na laz…mada nakon silnih gubitaka pitanje je vremena kad ce zabiljeziti mali rast, za njih veliki

    • pesek32

      @Slim1992, 25.04.2016 - 22:54

      Exactly.

    • pesek32

      @Slim1992, 25.04.2016 - 22:54

      Je se ti negdje kladiš kad će AMD propast il što?

    • Slim1992

      @pesek32, 26.04.2016 - 10:20

      ? Ko prica o propasti, ocito se toga bojis.. Mada je do toga vec doslo u nekim sferama, i to glavnim….nekako ih je glavni konkurent u proizvodnji procesora bacio u stranu, daje im samo mrvice, mislim na intel…Mozda ce opstati u nekim drugim granama, al ja ih ne vidim kao konkurenciju intelu, doduse i nisu konkurencija. Druga stvar, sa GPU-ovima su u malo boljoj situaciji, al opet drze samo 20% trzista, vidjecemo sta ce biti sa novim kartama (polaris ili kako vec), mada tesko da nesta mogu odjednom promjeniti… Prosto se nasmijem kad vidim da se sad uvlace konzolama, i ravnjaju ih sa PC gamingom po snazi itd. Nekako su se udaljili (a to je mozda zbog male prisutnosti) od PC-a..po meni je to propast ako cemo realno. A

  • tryon

    26.04.2016 - 00:00

    uh idem provoditi cijele dane gledat gledat benchmarke, citat forume, konferencije i slicno da bi na hcl-u mogao napisat kako su ljubicasti zakon, a narancasti jedu govna

  • sonicboom

    26.04.2016 - 00:24

    Evo gledan ove neke komentare kako se ljudi svađaju ko je bolji amd ili nvidia. LJUDI SVATITE DA AMD JE OČAJAN KO I NVIDIA NEMA POBJEDNIKA. SVI U NEČEMU GUBE. PRISANITE SE SVAĐAD JER IDETE NEKIM LJUDIMA K. URAZUMITE SE DA JE SVAKA GRAFIČKA DRUGAČIJA PO SVEMU I NORMALNA OSOBA ĆE KUPIT ONO ŠTO MU NAJBOLJE ODGOVARA. I AMD I NVIDIA ZAJEBU U NEČEMU UVIK.
    Ovo san napisa velikin slovim u nadi da će primjetit i pročitat

  • Apocalypse4987

    26.04.2016 - 07:06

    Tribali bi se nać na nekoj livadi i pobit ko u srednjem vijeku pa ko ostane živ pričat će

    • sonicboom

      @Apocalypse4987, 26.04.2016 - 07:44

      Pa to se čini najbolje. Umočit jedne u zelenu druge u crvenu pa nek se budale mlate i kolju.

  • shepard-fan

    26.04.2016 - 14:34

    Na šta Zeleni su ti (dark side) a AMD (Jedi) , to sa grafičkama ti je ko u Star Wars-u

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?