HCL.HR

Android aplikacije stigle su na Windows 11

Josip Klanfar 17.02.2022.   •   6 komentara   •   Tehnologija


Prvo veliko ažuriranje Windowsa 11 donosi puno noviteta. Android aplikacije iz trgovine, poboljšanje alatne trake i redizajn aplikacija samo su neke od noviteta.

Prvo veliko ažuriranje za Windows 11 ugledalo je svijetlo dana, a donosi neke značajne novitete, poboljšanja i redizajn određenih aplikacija. Iako je riječ o javnom pretpregledu (public preview) nove verzije Windowsa 11, ovo nam je dobar ogledni primjer kojim putem će Microsoft u budućnosti usmjeravati svoj operativni sustav.

Prva novost je mogućnost instalacije Android aplikacija preko Amazon Appstorea. Istina, daleko je manje aplikacija nego na Google Play trgovini, ali postoje načini kako da nabavite Play Store za Windows 11 – naravno neslužbeno.

Kada je riječ o redizajnu Windowsovih aplikacija, Microsoft je osvježio Notepad i Media Player. Tako će sada oni koji koriste Notepad uživati u podršci za tamni način i poboljšanom pretraživaču, a Notepad od sada ima i multi-step undo funkciju. Kod Media Player aplikacije sada je jasno da se Microsoft rješava Groove Music i Windows Media Player aplikacija pa je tako novi Media Player poboljšan i vizualno prilagođen ostatku Windows 11 sučelja.

Najveće promjene je ipak doživjela alatna traka koja sada prikazuje datum i vrijeme na više monitora, widget za vrijeme se vraća na alatnu traku, dodana je mute/unmute opcija na alatnu traku za pozive unutar Microsoft Teamsa, a moći ćemo i brzo podijeliti prikaz određenih aplikacija ili prozora otvorenih na alatnoj traci drugima unutar Teams poziva.

Ovo neće biti jedino ažuriranje za Windows 11 ove godine, iako se činilo kako se Microsoft prebacio na plan godišnjeg ažuriranja sustava: “S vremenom, vidjet ćete nova ažuriranja Windowsa 11 za krajnje korisnike, češće kao dodatak godišnjim ažuriranjima” – rekao je Panos Panay, šef Windows i uređaji odjela, te dodao: “Unaprijedit ćemo mnoge mehanizme ažuriranja koje trenutno imamo, uključujući i Microsoft Store ažuriranja. Naš cilj je dostaviti kontinuirane inovacije i osigurati vam najbolje godišnje iskustvo.”

Za kraj dodajemo kako Microsoft planira testirati nove eksperimentalne funkcije i alate za Windows 11, uključujući wallpaper naljepnice i tablet mod koji se već testiraju. Također su u planu folderi za Start meni, redizajn Task Managera te novi načini raspoređivanja prozora po desktopu.

Komentari (6)

  • MeDoNjA

    17.02.2022 - 09:42

    Imam jedno pitanje. Zašto sam dobio mogućnost da updejtujem sviju windows 10ku na windows 11 od microsofta kada moja ryzen 3 1200 po specifikacijama nemoze da pokrene (bez brisanja onih gluposti i to ) . Instaliram ja aplikaciju za proveru i cak i tamo pise da je sve dobro da imam sve potrebne specifikacije i da mogu da instaliram windows 11 , microsoft je nesto tu zeznuo…

  • Iron666

    17.02.2022 - 10:16

    Probao sam Windows 11 i ostao razočaran. Hrpetina stvari je bespotrebno dodatno kompleksirana, i da bi došao do nekih postavki, moraš ući u 6 različitih pod-menu-a. Hrpetina stvari je nelogična i nepotrebno dirana. UI mi je fora, iako je očito da se fura na iOS i Linux đir. A u svemu tome, još sam imao i podosta bugova, a jedan od najiritantnijih je bio taj što mi je u masu igara sustav forsirao 7.1 surround sound i šta god probao i pokušao, ne ide i ne ide. U Apexu mi je čak i u samoj igri opcija za mijenjanje sound typ-a bila nedostupna sama opcija… Razočaran sam, ovo je komotno mogao biti neki konkretniji update za Win10

  • vragec25cro

    17.02.2022 - 11:16

    Meni preslabi pc za win 11,ali bez nekih večih problema vrti Ag3 of Empires 4 🙂 Sto se tice android aplikacija za to je mobitel 🙂

  • KARAI 2062

    17.02.2022 - 14:54

    Izgleda da će neki gameri moći još više uživati zbog android igara na kompjuteru.

    • vragec25cro

      @KARAI 2062, 17.02.2022 - 20:53

      Realno znam par likova koji vec sad igraju android igre preko pc jer im lakse iako meni to vid varanja jer igras s protivnicima koji su na mobitelu

    • KARAI 2062

      @vragec25cro, 18.02.2022 - 00:17

      No pritom ako koriste Bluestacks moraju biti oprezni jer to doslovno satare računalo nakon nekog vremena.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?