HCL.HR

APK više neće biti standardni format za Google Play aplikacije

Josip Klanfar 02.07.2021.   •   2 komentara   •   Tehnologija


APK je od početka Androida bio službeni format za aplikacije na toj platformi, ali Google se odlučio kako nešto treba promijeniti pa nam tako dolazi novi format s nastavkom .aab.

Od početaka Android platforme format aplikacija poznat kao .APK se nije mijenjao, ali svemu jednom dođe kraj pa tako i u ovom slučaju. Google je obznanio developerima kako će doći do promjene u formatu aplikacija koje se nalaze na službenoj Google Play trgovini pa će tako dosadašnji .APK format zamijeniti novi Android App Bundle ili skraćeno .aab.

Više je razloga zbog kojih se Google odlučio na tu promjenu, od efikasnijeg izdavanja aplikacija zbog mogućnosti kreiranja samo jedne datoteke u kojoj se nalaze svi kompilirani kodovi, baze podataka za aplikacije i ostalo, do smanjenja veličine aplikacija zbog smanjenja nepotrebnog koda prilikom optimizacije aplikacija za različite uređaje. Punu listu beneficija novog formata možete pronaći na ovom linku.

Ako se pitate postoji li kvaka – naravno da postoji. Kvaka je u tome što će novi .aab format biti podržan isključivo za Google Play trgovinu pa će samim time biti ograničena distribucija novih aplikacija s drugih trgovina. Zanimljivo je kako se baš sada Google odlučuje na takav potez s obzirom da smo nedavno doznali kako će Windows 11 dozvoliti pokretanje Android aplikacija, ali se pritom misli na .APK format. Sreća u nesreći je što se ova odluka odnosi samo na nove aplikacije pa za sada ne morate brinuti hoće li Instagram ili Tik Tok doći na Windows 11.

Jedna stvar je u svemu ovom sigurna – odluka vezana za Android App Bundle stupa na snagu od osmog mjeseca pa ako mislite izbaciti neku svoju aplikaciju na Google Play, bit će vam potrebna verzija Android Studio 3.2 ili kasnija dok ekipa koja možda radi u Unityu treba imati spremne verzije 2018.3 ili 2017.4.17.

Komentari (2)

  • matyX6

    02.07.2021 - 09:56

    Nije istina da se Google baš sad odlučuje na to, nakon što je Windows obznanio podršku.

    Već otprilike dvije godine postoji tranzicija iz .apk-a u .aab i moguće je bilo u oba formata submitati aplikaciju, uz napomenu da od nekog datuma ostaje opcija samo za .aab.

    • Josip Klanfar

      @matyX6, 02.07.2021 - 11:54

      Zanimljiv je potez da Google objavi ovu odluku baš nekoliko dana poslije Windows 11 informacije vezane za Android. Nije riječ o tome koliko dugo već traje tranzicija s formata na format

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?