HCL.HR

Probali smo najluđi i najbrži Asusov gaming laptop do sada, snažniji od vašeg desktopa

Igor Belan 19.01.2019.   •   15 komentara   •   Tehnologija


Sve vam je jasno kad kažemo da konfiguracija koja sadrži overclockirani Intel i9 procesor i Nvidia RTX 2080 GPU nisu najjači aduti ovog jedinstvenog laptopa.

Takozvana desktop replacement kategorija prijenosnih računala nije za svakoga. To su laptopi samo na papiru jer ih u krilu (eng. “lap”) u pravilu ne koristite – teški su, veliki i nezgrapni kada ih gledamo u kontekstu prijenosnika. No takvi i moraju biti kada im je cilj poslužiti kao prijenosna zamjena za punokrvno desktop iskustvo, pogotovo kada ciljaju zadovoljiti sve potrebe tvrdokornih gamera. Jasno vam je, od takvih laptopa očekuje se najbolji mogući hardver u prijenosnom formatu, ali i fleksibilnost te ergonomija što bliža stvarnom desktop iskustvu.

Asus nas je pozvao u Varšavu da isprobamo njihovu viziju takve mašine za 2019. godinu – Asus ROG Mothership i uvjerimo se da su složili ultimativni desktop replacement bez ikakvih kompromisa i to u posve novom formatu. Riječ je o modularnom laptopu, što ne znači da možete izmjenjivati sve komponente u unutrašnjosti, već da možete odvojiti tipkovnicu s touchpadom od ekrana s integriranim soundbarom, koji može samostalno stajati kao neka vrsta All in One računala.

Na taj način možete zakrenuti tipkovnicu i koristiti je pod kutem u odnosu na ekran, kao što profesionalni gameri obično preferiraju. Naravno, možete i potpuno ukloniti tipkovnicu i touchpad što dolaze s laptopom te spojiti vlastiti miš i tipkovnicu, kao i do tri dodatna monitora.

Umjesto u donjem dijelu kućišta, tamo gdje se nalazi tipkovnica, sve hardverske komponente ROG Mothershipa nalaze se iza 17-inčnog ekrana. To znači i da se ne otvara kao klasični laptop kojemu prstom podižete ekran dok dio s tipkovnicom ostaje na stolu. Mothership otvarate tako da poleđinu postavite okomito sa stolom, tada sa stražnje strane ekrana iskoči oslonac koji ga drži uspravno, a dio s tipkovnicom spuštate prstima prema stolu. Ovo je naravno jedan drugačiji koncept otvaranja laptopa na koji se treba malo naviknuti, no pruža niz pogodnosti u odnosu na klasične laptope u kategoriji desktop replacementa.

Osim što omogućuje tu modularnu narav laptopa, ovakav dizajn omogućuje i bolje hlađenje internih komponenti, a samim time i bolje performanse te tiši rad. Naime, kod tipičnih laptopa sustav hlađenja ograničen je pozicijom tipkovnice, touchpada i ruku korisnika do kojih ne bi smio dolaziti topli ispušni zrak. Budući je da su sve komponente u ROG Mothershipu iza ekrana, Asus je mogao dizajnirati znatno učinkovitiji sustav hlađenja.

Za početak, hladni zrak se u sustav uvlači s velike neograničene površine iza ekrana, a ispuhuje se s gornje i s obje bočne strane. Kod tipičnog laptopa hladni zrak uvlači se s donje strane koja leži na stolu, pa sam stol ograničava uvlačenje hladnog zraka. Isto tako, kod tipičnog laptopa ispuh toplog zraka je obično samo sa stražnje strane, kako ne bi smetao korisniku. Kada bi se ispuh u običnom laptopu stavio i s bočnih strana, korisnik ne bi mogao ugodno koristiti dodatno spojeni miš, jer bi mu topli zrak puhao po ruci. Asus zbog specifičnog dizajna Mothershipa ne mora o takvim stvarima razmišljati.

Osim toga, Asus nam je na prezentaciji posebno istaknuo kako koriste specifično dizajnirane turbinske ventilatore s čak 83 lopatice sačinjene od osobito tvrde LCP plastike. Kažu da češće korištenom i jeftinijom ABS plastikom ne bi mogli izvesti dizajn ventilatora s toliko lopatica. Sami motori ventilatora također su posebni jer rade na 12V umjesto na uobičajenih 5V, a naglasili su nam i kako su toplovodne cijevi u sustavu hlađenja najbolje što tržište takvih komponenti može ponuditi. Sve ovo trebalo bi pomoći da Mothership bude tih i brz u radu. Naglasili su kako u Silent profilu performansi, kada je laptop izrazito tih, i dalje ostvaruje 90% svojih maksimalnih performansi.

A performanse bi mu trebale biti apsolutno brutalne uz overclockirani Intel Core i9-8950HK procesor, GeForce RTX 2080, 16 GB RAM-a (nadogradivo do 64GB) te tri PCIe NVMe SSD-a spojena u RAID 0 polje. Kažem “trebale biti” jer na tom posebnom eventu u Varšavi nismo mogli vrtjeti benchmarke i igre, samo pogledati laptop uzduž i poprijeko te dobiti osjećaj za kvalitetu izrade, ergonomiju i slično. Na posebnoj prezentaciji u sklopu eventa dobili smo dojam da je posebna pažnja pružena svakom komadiću laptopa kako bi se postigle maksimalne performanse. Do razine da su dogovorili ekskluzivnu suradnju s Intelom kako bi dva SSD-a u Mothershipu koristila PCIe stazice samog procesora za bolje performanse, dok konkurentski modeli koriste stazice na matičnoj ploči.

Sam ekran je također poseban. Riječ je o AU Optronicsovom panelu koji su posebno modificirali na molekularnoj razini tekućih kristala kako bi bio energetski učinkovitiji za upotrebu u prijenosnom računalu koje se oslanja na bateriju. Nativna rezolucija mu je Full HD (optimalno i logično zbog 17-inčne dijagonale), osvježava se pri 144Hz i podržava G-Sync tehnologiju, a vrijeme odziva panela je svega 3 milisekunde (nešto brže od prosječne IPS matrice).

Asus ROG Mothership trebao bi u prodaju krenuti na proljeće. Cijena mu još nije poznata, no sigurno ste već i sami zaključili da će uz sve navedeno zasigurno biti visoka.

Označeno sa:

Komentari (15)

  • bozicni_zeko

    19.01.2019 - 15:12

    Nije jači ali bi mogao biti dovoljno dobar za office i csgo

  • Reponja123

    19.01.2019 - 15:43

    izgleda predivno

  • invictum

    19.01.2019 - 15:44

    Igore, da li je bilo kakvih informacija o GTX 2080TI Mobility? Naime, citam da se na benchmarku pojavio laptop sa tom grafickom, no nisam nigdje nasao sluzbene informacije. Ako se pojavi ta grafika, to ce biti brutalno, no sigurno i brutalno skupo 🙂

  • invictum

    19.01.2019 - 15:44

    Sorry ne GTX nego RTX 🙂

  • SweeX

    19.01.2019 - 15:48

    Munja covjece 🙂

  • svraka12_LIX

    19.01.2019 - 15:49

    Ma meni je kod “prijenosnika” ipak draže nešto klasično kao HP Omen.

  • Zoran Žalac

    19.01.2019 - 16:27

    Ok mi je kao eksperiment, s te strane podržavam. S druge strane, ne vidim ovo kao nešto prijenosno, a da ću danas igrati nešto na 17 inča… pa neću. I 27 inča mi je već tijesno.

    • Lucija

      @Zoran Žalac, 19.01.2019 - 17:40

      Kao student sto game-a na laptopu (da nazalost). Ova stvar bila bi savrsena za moje potrebe: odes u stan stavis na stol i gejmas, putujes doma stavis na stol i opet gejmas, odes do frenda stavis na stol i gejmas. Hocu reci da ovo nije prenosivo u smislu da ces drzati na krilu i derat cod u vlaku ali gdje god ides mozes strpati u torbu i ponjeti sa sobom. Very cool 🙂

    • invictum

      @Zoran Žalac, 20.01.2019 - 16:49

      Naravno da 17 inca nije za gaming, niti nista pametno osim za surfanje i office. A ja za gaming i posao koristim samo laptop i to iskljucivo spojen na eksterni monitor, dok mi monitor laptopa sluzi kao sekundarni. Tako da je 17 inca sasvim ok, a kada si na putu dobro dodje i 17 incni displej za ubit vrijeme u hotelu ili za odraditi neke manje poslove 🙂

  • Alkaram

    19.01.2019 - 17:53

    Nikad više Asus-ov proizvod ne kupujem, prije 2god uzeo rog g20, u međuvremenu se pokvario 6 puta. 3 put crkla matična, jednom memorija, ssd i grafička.
    Više mi komp bio na popravka nego kod mene dom. Hvala i doviđenja.

    • invictum

      @Alkaram, 19.01.2019 - 17:57

      Ja unazad 6 godina koristim samo njihove gaming laptope i nikada nisam imao problem. No naravno, uvijek se može zaletiti neki problematični primjerak, isto kao što su ljudi lupali sjekirom novi mercedes ili bmw zato što se stalno kvario , potrefio ih je problematičan primjerak 🙂

    • SanKa

      @Alkaram, 22.01.2019 - 09:03

      meni bas suprotno, imam asus rog gl552vw, radi ko urica dan danas. 3 godine star.

  • Alkaram

    21.01.2019 - 05:41

    Što je najgore i Mercedes mi se pokvario prošle godine, je da je 2008 ali opet hahahaha ?

  • gunnerst

    22.01.2019 - 20:42

    Preporučena maloprofajna cijena 40 000 kn
    Ovo da je pristupacnije bilo bi idealno za nekog studenta

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?