HCL.HR

Probali smo Asus ROG ZEPHYRUS S GX701 – najtanji laptop sa 17-inčnim ekranom i GeForceom RTX 2080

Igor Belan 20.01.2019.   •   14 komentara   •   Tehnologija


Kao dokaz da punokrvna gaming mašina može biti relativno lagana i prijenosna uz hrpu snage ispod haube Asus nam je na posebnom eventu u Varšavi predstavio laptop ZEPHYRUS S GX701. Evo po čemu je poseban.

Tanak i lagan obično nisu riječi kojima opisujemo moćne gaming laptope, no kroz posljednjih godinu-dvije sve je više i takvih modela koji kao da prkose zakonima fizike i svim očekivanjima. To su snažne mašine sposobne vrtjeti sve igre na maksimalnim detaljima, ali u razumno tankom kućištu koje nije problem tegliti uokolo. Asus je za ovu godinu predstavio novi model gaming laptopa koji se vodi upravo tom mantrom – ZEPHYRUS S GX701. Dapače, ovoga nazivaju najtanjim gaming laptopom na svijetu s RTX GPU-om.

Vidjeli smo ga na press konferenciji u Varšavi i možemo reći da je zaista impresivno što su uspjeli postići s dizajnom ovog prijenosnika. Nekoliko ključnih dizajnerskih odluka razlikuje ovaj model od konkurencije. Prije svega, to su tanki rubovi ekrana – toliko tanki da ovaj laptop sa 17-inčnim ekranom stane u torbu namijenjenu za prosječne 15-inčne laptope. U usporedbi s prosječnim 17-inčnim laptopom, Zephyrus S GX701 je 40% tanji i 23% kompaktniji, dok mu masa iznosi 2,7 kilograma.

Problem s implementiranjem tako tankih rubova je što u njima nema mjesta za kameru, obično pozicioniranu na vrhu ekrana (ili dnu – što nitko ne voli jer ti kamera onda snima podbradak i nosnice). Kamere danas mogu biti sićušne pa je tehnički moguće implementirati i sićušni webcam čak i u ovako tanke rubove, no takve kamere su obično i poprilično loše kvalitete. Budući da s ovim laptopom ciljaju na publiku profesionalnih gamera i streamera htjeli su implementirati webcam soluciju koja za ciljne kupce zaista ima smisla, dok zadržavaju kućište laptopa tankim i laganim. Soluciju su našli u eksternoj web kameri posebno dizajniranoj da se lako spoji na vrh laptopa po potrebi.

Takvo rješenje omogućilo im je i da se razbacaju sa performansama kamere koja može snimati 1080p video u 60 fps-a, uz navodno odličnu kvalitetu snimanja slike, ali i zvuka jer sadrži dva mikrofona sposobna izolirati buku prostora i fokusirati se na glas čovjeka ispred kamere.

ZEPHYRUS S GX701 moći ćete naručiti s Intel i7 procesorom osme generacije, do 24GB DDR4 RAM-a i do 4TB SSD-a dok GPU može biti maksimalno RTX 2080 u Max Q varijanti (dakle nešto slabije od punokrvne RTX 2080 kartice za desktop računala, kakvu sadrži ROG Mothership). Za koju kod konfiguraciju se odlučili ekran će uvijek biti Full HD 144Hz IPS panel s 3ms odziva te podrškom za G-sync. Naravno, tu je i Nvidijina Optimus tehnologija koja će štedjeti bateriju tako da prirodno prebaci s RTX GPU-a na integrirani Intel GPU za energetski učinkovitiji rad.

Specifičnost Zephyros modela je i u položaju tipkovnice koja je povučena prema donjem rubu prijenosnika, gdje bi touchpad inače ležao, dok je sam touchpad pomaknut prema desno i uz pritisak tipke postaje Numpad. Ovo je vrlo atraktivno i interesantno za vidjeti ali ergonomski govoreći nije baš idealno riješenje i zahtjevat će malo navikavanja. Pogotovo u pogledu touchapada koji je viši nego širi, na što ljudi općenito nisu naviknuti. Pretpostavka je doduše da ćete uz ovakvu mašinu vjerojatno nositi uokolo i svoj posebno izabrani gaming miš, ali svejedno bi bilo lijepo imati fin i velik, horizontalno izdužen touchpad.

S druge strane, to pomicanje tipkovnice prema prednjem rubu laptopa ima drugu važnu funkciju – mogućnost implementacije boljeg hlađenja, a to ujedno znači i bolje performanse laptopa. Asus kaže da i u ovom modelu koriste iste LCP ventilatore i profile rada kao u ROG Mothershipu te najbolje toplovodne cijevi na tržištu. Zgodan dodatak iznad tipkovnice je i posebno dizajniran kotačić za podešavanje glasnoće zvučnika, koji se može i pritisnuti za instantno utišavanje zvuka.

Laptop bi se na europskom tržištu trebao pojaviti već sljedeći mjesec uz, pretpostavljamo, paprenu cijenu (očekujte preko 20 000kn).

Označeno sa:

Komentari (14)

  • lliquid_

    20.01.2019 - 12:20

    Hahh a ja sam kroz cijelu osnovnu rokao Minecrart, CS 1.6, Roblox & World of Tanks na Acer laptopu sa pentium CPU, nekom starom grafickom iz 2k13 & 2GB RAM wtf???

    • svraka12_LIX

      @lliquid_, 21.01.2019 - 16:02

      Haha i ja nešto slično prije u osnovnoj sa nekim Lenovo laptopom ono integrirana grafika, 4GB rama, užas.

    • lliquid_

      @svraka12_LIX, 21.01.2019 - 20:08

      Ajde barem si imao 4GB RAMa hahah

  • bert_raccoon

    20.01.2019 - 13:23

    Ovo više zvuči kao nekakav oglas nego test. Nema uopće konkretnih brojki, niste probali kako se vrte neke igre, koliko traje baterija, itd. Jeste li vi to zaista probali ili ste samo “vidjeli” kao što to kažete na početku drugog odlomka?

    • Igor Belan

      @bert_raccoon, 20.01.2019 - 14:03

      Nije ni oglas ni test. Ovo je prenošenje informacija s prve press prezentacije proizvoda koji još nije ni vani. Nismo vidjeli ni kako vrti igre, niti mogli vrtjeti benchmarke ni ništa slično. Samo smo ga mogli vidjeti, poslikati itd. Isto kao što sam rekao u jučerašnjem članku za ROG Mothership, pa se nisam htio ponavljati i ovdje, mislio sam da je jasno jer tako te pressice u većini slučajeva funkcioniraju.

    • Juventino

      @Igor Belan, 20.01.2019 - 16:42

      jel leglo bar 1000 gengi

    • bert_raccoon

      @Igor Belan, 20.01.2019 - 16:52

      A mogli su vam dati da barem malo to isprobate (ako već vam nisu dali da ga usporedite s legendarnom bananom). Je li glasan u radu? Gdje se najviše grije? Imao sam nekad laptop za igranje pa sam se pitao zašto me peku prsti na WASD tipkama… 🙂

    • Igor Belan

      @bert_raccoon, 20.01.2019 - 19:29

      Ma taj event ti je čisto ogroman prostor s hrpom laptopa, većinom neki prototipovi spremni za prikazivanje, ali ne baš za testiranje – tako da nisam čuo ni koliko su bučni, ni pokrenuo na njima ništa itd. Nije takav tip eventa u pitanju. Prezentirano nam je što sam napisao u članku kroz zasebnu prezentaciju, a mogli smo ga isprobati u smislu da dobijemo osjećaj za kvalitetu tipki, ergonomiju općenito, touchpad i vidimo kvalitetu slike ekrana. Sve to nabrzaka i nedovoljno da donosim ikakve konačne zaključke, ali na prvu je sve i više no dobro – što bi i očekivao za cijenu kakvu će ovakav laptop sigurno imati. Ono što se na prvu može reći je da je pametno odrađeno hlađenje pa na ovome definitivno nećeš osjetiti toplinu na WASD tipkama jer je tipkovnica povučena prema dolje, kao što vidiš po slikama, dok je hlađenje (grijanje) u gornjem dijelu, iznad tipkovnice. Doduše, na ovaj način gubiš oslonac za dlan.

  • Ovcaodnovca

    20.01.2019 - 14:36

    mislim da je ovo vec 2 revizija ovoga laptopa…..

  • invictum

    20.01.2019 - 16:45

    Jedino je steta sto ga nema u kombinaciji sa i9 procesorom (ako sam ispravno shvatio clanak). I nadam se da ram nije limitiran na 24GB (zalemljen).

    • bert_raccoon

      @invictum, 20.01.2019 - 16:53

      Što kupuješ? Da su stavili i9 cijena bi bila još i viša. Vjerojatno ga nisu stavili zbog povećane potrošnje.

    • invictum

      @bert_raccoon, 20.01.2019 - 18:01

      Jos ne, ali krajem godine ili pocetkom iduce. Mozda pricekam novu generaciju intel procesora. Ali jos nisam definirao model, ali i9 i rtx 2080 ili ako bude rtx 2080ti mobility (da ne moram koristiti egpu u da posluzi za bar 3 godine) i naravno ako ne bude cijena kao auto nize klase 🙂

  • Dragan[MKD]

    20.01.2019 - 17:49

    Kad sam pročitao članak, odmah sam uzeo kalkulator u ruke i počeo dijeliti 20 sa 7,5 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?