HCL.HR

Batman: The Video Game – plesao je s vragom na blijedoj mjesečini

Zoran Žalac 22.12.2022.   •   7 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 33 godine, na prvoj Nintendovoj konzoli dobili smo adaptaciju filmskog Batmana.

Još se krajem osamdesetih godina znalo da igre rađene po filmskom predlošku obično nisu visoke kvalitete. Neslavna E.T. igra bila je upozorenje cijeloj industriji videoigara, no slabašni proizvodi nastavili su dolaziti uz naslove kao što su bili Top Gun, Jaws, Ghostbusters, Karate Kid i brojni drugi. Neki od nas ne pamte te igre kao loše, ali to je najčešće zato što tada nismo znali za bolje. Srećom, bilo je iznimki, a jedna od njih je Batman: The Video Game koja je za NES konzolu izašla prije točno 33 godine.

Batman: The Video Game bio je 2D akcijski naslov koji je kombinirao elemente platformera i akcije. Bio je baziran na filmu Tima Burtona iz iste godine, ali u igri ipak nismo u potpunosti pratili priču filmske adaptacije. Igra nam je dala tek okvirni zaplet: Joker je zatrovao Gotham City, a Batman ga nastoji poraziti kako bi mu se osvetio za ubojstvo svojih roditelja. I to je sve. Kraj igre bio je sličan kraju filma, uz razliku da Batman ovdje ubije Jokera.

Igra je imala ukupno pet razina: ulice Gothama, tvornicu kemikalija, kanalizaciju, Jokerov laboratorij te katedralu. Svaki level imao je završnu boss bitku, a među bossevima su bili Killer Moth, Electrocutioner, Firebug i Joker. U igri se također mogao susresti i Deadshot. Batman je osim svojih šaka mogao koristiti arsenal od nekoliko oružja među kojima su bili pištolj, harpun i bumerang. Uz to, imao je i mogućnost skakanja po zidovima.

Igra je imala ukupno pet razina: ulice Gothama, tvornicu kemikalija, kanalizaciju, Jokerov laboratorij te katedralu.

Igra je ostvarila vrlo dobre reakcije kod igrača i kritike te ju se počelo smatrati jednom od najboljih superherojskih igara za NES konzolu. Dugo vremena mnogima je to bila i najbolja igra s Batmanom. Ljubitelji retro zvuka u igrama također ističu kako je Batman: The Video Game imao jedan od najboljih 8-bit soundtrackova ikad napravljenih.

U pamćenju je ostala i težina igre. U Batmanu nije bilo biranja težine, nije bilo nastavljanja igre nakon Game Overa. Osobno sam u to vrijeme samo jednom uspio doći na petu razinu. Problematična mi je bila druga razina koja je tražila precizno skakanje.

Kasnije je ovaj Batman dobio verziju i za Sega Mega Drive konzolu, ali je ona bila znatno drugačija od one za NES te je sadržavala drugačije neprijatelje, razine su bile drugačije, a bilo je tu i nekih novih dionica poput vožnje Batmobila po ulicama Gothama.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Označeno sa: ,

Komentari (7)

  • KhorneFlake

    22.12.2019 - 15:11

    Sit se naigrao. Sjećam se da sam duže vrijeme zapeo čini mi se u trećem nivou, gdje sam tražio kako dalje na jednom dijelu gdje je, zapravo, trebalo da skočim u otvor sa zupčanicima… Atmosfera vrlo dobra, sjajna muzika u svim nivoima, lično omiljena ona sa Game Over ekrana.

  • DeadStar

    22.12.2019 - 15:45

    Igrao Amiga verziju pored PoP, moonstone a hard Days Knight i ostale… Dobri stari dani

  • mili1985

    22.12.2019 - 15:46

    Mega Drive verzija je također imala odličan soundtrack. Jedna od rijetkih u to vrijeme.
    Odlična igra, iako mi je nastavak bio draži.

  • Demon90

    23.12.2019 - 03:40

    Što je s onim da batman ne ubija

  • Raskoljnikov

    22.12.2022 - 13:02

    Jao, kad se sjetim kad sam ovo igrao. Za to vrijeme mi je baš bila teška igra.

  • djosic85

    22.12.2022 - 14:42

    Nisam ovo igrao ali sam igrao neki na gameboyu. Težak bio koma, nisam ga nikad prešao

  • Darac83

    23.12.2022 - 02:32

    Što ne ubije Batman Jokera i u filmu?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?