HCL.HR

Bethesdine igre bit će ili najbolje ili najprije na Microsoftovim platformama

Zoran Žalac 17.11.2020.   •   31 komentara   •   Industrija videoigara


Voditelj financija Xbox odsjeka pojasnio je kako će funkcionirati Bethesdine igre sada kad je firma pod Microsoftom. Neće biti ekskluzivne – barem ne za stalno.

Microsoft će od sljedeće godine u svom vlasništvu imati tvrtku Bethesda i sve studije koje njoj pripadaju. To uključuje i serijale kao što su Elder Scrolls, Fallout, Doom, Wolfenstein i drugi. S obzirom da je za tu privilegiju iskeširano 7,5 milijardi američkih dolara, neki su pomislili kako je Microsoft platio toliko ne da bi imao Bethesdine igre nego da bi ih ukrao Sonyju i Nintendu. Međutim, planovi su im malo drugačiji.

Voditelj financija u Xboxu, Tim Stuart, nedavno je tako izjavio da u Xboxu nemaju namjeru oteti sve Bethesdine sadržaje, postojeće i buduće, sa Sonyjevih ili Nintendovih platformi. Umjesto toga nastavit će ih prodavati ondje kao i do sada, ali će se model s vremenom promijeniti. Ideja je ta da Bethesdine igre budu dostupne na Microsoftovim Xbox platformama (i PC-u) prije nego na tuđim konzolama i streaming servisima (dakle, privremena ekskluzivnost) ili da budu najbolje na Microsoftovim platformama.

Što se točno podrazumijeva pod to “najbolje” – ostaje otvoreno za interpretaciju. U bilo kojem slučaju, Microsoft ima pravo uskratiti neke segmente ili aspekte svojih igara na drugim platformama. Primjerice, kod Bethesdinih igara bilo bi ključno u slučaju da korisnički modovi nisu podržani izvan Xbox ekosustava. No, mnogi će reći kako se s time da živjeti – sve dok igre nisu trajno zaključane pod jednom platformom.

Označeno sa: ,

Komentari (31)

  • Timmy20

    17.11.2020 - 14:50

    Ne znam tko je uopće mislio da će se bilo koji “kupljeni” studio odreči dijela kolača od drugih platformi. Nisu sigurno ludi da već pripremeljni igru za XBox i PC ne dostave na PS. I eto i istine, doći će, očito kasnije malo, ali super je stvar što GamePass će prvi pustiti hitove. Cool! Neće TES6 biti “microsoft” igra. Nego igra od studija pod financiranjem od Mica. Nije to isto kao kad Sony ili Microsoft samostalno rade igru. Sony se tu potrudi i prezentira igru jer im PS franšiza daje dobar dio para. Microsoft kao tele ima mogućnost napraviti čuda, doslovce mogu angažirati bilo koga da recimo glumi ili posudi glas, a na kraju naprave nedorečen proizvod. Tipa Forza 7. Pa toj igri nedostaje jedno ozbiljno ažuriranje koje će ju staviti kao vrh koliko toliko simulacijske vozne igre. No eto, oni odluče izbaciti neke ozbiljne stvari i uzeti joj doslovce 20% odlične ocjene. Kao da ih boli ona stvar. U biti nije niti čudo, očito da taj “manjak” kvalitete na igrama usmjere u neke druge segmente svog poslovanja što nosi bolje pare.

    • vragec25cro

      @Timmy20, 17.11.2020 - 15:19

      Jesi ti igrao Forzu Motosport 7?

    • xx1111

      @Timmy20, 17.11.2020 - 15:33

      Xbox ekskluzive se loše prodavaju zato su sve dali i za PC

    • personauser

      @xx1111, 17.11.2020 - 16:01

      Ako kupis xbox ekskluzivu za PC automatski si kupio i za Xbox, tj. ne moras dva puta kupovati istu igru. Ajde ne lupetaj vise gluposti

    • LetMeBeFrank

      @xx1111, 17.11.2020 - 17:31

      Evo tebe nazad nakon bana da opet spustis prosjecni IQ portala.

    • vragec25cro

      @xx1111, 18.11.2020 - 06:12

      Zato razlika između najprodavanije Sonyeve i Xboxove franšize za 26milijuna u korist xboxa.https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_best-selling_video_game_franchises

    • Emperor Ghaleon

      @Timmy20, 17.11.2020 - 16:08

      Koje ažuriranje treba Forzi 7? Patch da popravi igru? Novi auti? Mislim, patchevi su jedan od razloga zašto odbijam kupiti (pa čak i posuditi od frenda) Gran Turismo za četvorku.

    • DjokaBA

      @Emperor Ghaleon, 17.11.2020 - 17:03

      Ma lik je prso, Forza 7 je fantasticna igra.

    • Timmy20

      @Emperor Ghaleon, 17.11.2020 - 22:42

      Kvalifikacije, pa popraviti AI jer uvijek su isti auti isti po rezultatima, nema uopce natjecateljskog duha nego te igra tjera da ako zelis odvoziti na tri kruga prvi, da koristis rewind ili se zabijas u druge. Pricam sa karijeru. Sve to jer nema kvalifikacija.I uvijek je isti finalni redosljed prvih par autiju.Pa recimo svaki bocni konflikt sa barijerama te privuce na njih kao magnet, a to nije realno jer u realnosti se auti i odbijaju od guma na stazu.Eto.Detalji, da karijera bude top.Ovako ako zelim biti prvi radi trofeja,moram 10 krugova tjerat.A to potraje.

    • RickBarry

      @Timmy20, 17.11.2020 - 22:52

      Daleko je Forza od simulacije.

    • Timmy20

      @RickBarry, 19.11.2020 - 07:41

      Ne, nije. Ako igraš volanom može biti dosta uvjerljiva, no neka doza manjka simulacije mora biti. Ja sam naveo meni najveći problem,a to je nemogućnost vožnje kruga za startnu poziciju u karijeri, što je po meni idiotizam na kvadrat. Ponekad se želiš vratiti u neke kupove i odvesti da budeš prvi, a sumnjam da netko samo tako želi voziti 4 utrke po 10 krugova, da osvoji neki dodatni trofej – jer mu igra ne želi omogučiti da odveze krug za startnu poziciju, osvojiš jaku poziciju i riješiš trku u 3 kruga. Glupost na kvadrat.

    • RickBarry

      @Timmy20, 19.11.2020 - 08:34

      Igra je simcade, isto kao i GT. Nisam uopće zna da nema kvalifikacija, fail al aj većinon mi nije zanimljivo startat prvi pa mogu progledat kroz prste. Nije mi igra loša al preferiram prave simulacije eventualno ako se želin opustit upalin GRID.

    • Timmy20

      @RickBarry, 19.11.2020 - 10:00

      Šta postoji naziv “simcade” hahaha? Nisam znao…Ma nije loša Forza7, izaziva ovisnost, ali i odboj sa tim svojim muhama.

    • RickBarry

      @Timmy20, 19.11.2020 - 10:11

      Da, mješavina arkade i simulacije. To su igre kao npr Gran Turismo, F1 serijal… ubiti igre s elementima simulacije ali prilagođene većem broju ljudi, casual racerima. Vidit ćeš razliku kad odigraš npr Asetto Corsu (prava simulacija) i Gran Turismo recimo. Iskreno Forzu nikako da odigram, a stalno se mislim nabavit.

    • Demon90

      @Timmy20, 17.11.2020 - 18:40

      Jel stvarno misliš da imaju izbora. Bestheda je nekoliko zadnjih nastavaka svake svoje igre upropastila. Vjeruj raditi će ono što microsoft odluči. Samo je činjenica da microsoft manje preferira čiste exkluzive, možda da budu kao good guy al nebitno igre im godinama izlaze za xbox i PC a i vjerovatno će nastaviti dostupnost igara i na drugim platformama. Zdrava konkurencija igraj na čemu ti paše s izborom da možeš igrati na onome što ti paše .

  • Hadvar

    17.11.2020 - 15:45

    to se i ocekivalo… Makar oni koji vec znaju da ce uzeti ps5 vjerovatno nece uzeti xbox samo da bi neke igre igrali par mjeseci ili godinu dana ranije.

  • Dick Johnson

    17.11.2020 - 16:42

    A jbg, nije žvaka za seljaka, razumljivo. Mi Playstation malograđani možemo biti sretni i ostatcima, hvala tata Microsoft. Što je za vola nije za Jupitera. Nek se zna ko vozi traktor, a ko otvara kapiju.

    • Demon90

      @Dick Johnson, 17.11.2020 - 18:44

      A ne smetaju te sonyeve exkluzive. Iako evo polako svađaju da možda izbaciti igru i nakon godinu dana nije tako loša ideja, problem se fanovi kojima i to smeta pa plaču a ja kupio ps da samo mi na PS možemo igrati tu igru A sad nakon godinu ti tu igru prodajes i za PC

  • DjokaBA

    17.11.2020 - 17:05

    Po meni, prilicno je jednostavno. Ako Sony nastavi da pokazuje dobru volju i svoje ekskluzive sa kasnjenjem izbacuje na PC, tako ce i MS na njihove konzole. Ali ako Sony zatvori sve i svoje igre distribuira samo na svojoj platformi, mislim da ce i MS uzvratiti istom merom.

  • crolink07

    17.11.2020 - 17:05

    Možda bude i ovako.Na XBoxu ćeš odmah moći birati sve razine težine za Bethesdine igre a na PS samo hard.Pa onda za 6 mjeseci normal i nakon godine easy.😀

  • MightyAloy

    17.11.2020 - 20:33

    Očekujem u najbolju ruku prosjek od igara tako koga briga za Bethesdu, Xbox i njihove igre. Svoje vrijeme i novac želim trošiti na vrhunske naslove a ne na mediokritet. Bethesda je kupljena da štanca naslove za Game Pass, a s obzirom da većinu korisnika dotične usluge zanima prvenstveno jeftino igranje, neće ih biti puno briga što će dobijati prosječne naslove, bitno da se igra. Ja osobno želim igru kupiti, a developera nagraditi tako da mogu i drugi put dobiti super igru jer je to razlog i svrha zašto uopće još i igram.

    • RickBarry

      @MightyAloy, 17.11.2020 - 21:14

      Je bravo, nagradi one glupane iz Naughty Dog-a kojima je bitnije da ubace LGBTQ u igru nego da promijene gameplay kojeg furaju još od 2010.

    • Emperor Ghaleon

      @RickBarry, 18.11.2020 - 07:08

      Kad smo već kod te ”woke agende”… da li možda itko zna smisleni i logični razlog zašto je neka plastična YouTuberica dobila posao pisca u Santa Monica studiju?

    • RickBarry

      @Emperor Ghaleon, 18.11.2020 - 08:37

      Stvarno ne znam zašto…

    • vragec25cro

      @MightyAloy, 17.11.2020 - 21:56

      Uvjek se… jedno te isto.Dosafio si več bogu i narodu.Čovječe uzmi solidan pc ili evo xbox series s za sirotinju i probaj več jednom taj game pass 🙂 Prošlu generaciju konzola(na xbox seies x ifram več tjedan dana) uzeo novi ps4 kad je izašao Rdr2(večina ovdje to več zna),par mjeseci kadnine uzeo xone polovni i znaš na čemu sam igrao najviše vremena xone i game pass.Nema to veze s cijenom igara,šta me zanima kupim(hvala bogu mogu).Ps4 od 24 mjeseca kolko je u mojem vlasništvu 20 mjeseci je kod bratiča koji na njemu igra Fifu i Fortnite da meni ne skuplja prašinu.Kako je to tako ako je taj tvoj Sony i ps najbolji?Ono što ti ne kužiš da ne igraju svi walking simulatore s cut scenama i da postoje i drugi žanrovi igara,a ne samo akcijske avanture.Uzet ču i ps5,al ne tolko zbog “eskluziva”(hebeš eskluzivnost koju možeš kupiti za 500$)nego zbog toga jer skupljam konzole iako mi prošlu generaciju ps4 ispao precijenjeno smeče i nakon ps3 koji me razočarao i rekao nikada više playstation ipak uzeo ps4 i uzet ču ps5 za kolekciju konzola.http://imgur.com/gallery/kz4Tz0J

    • Tiger I

      @vragec25cro, 18.11.2020 - 10:38

      Ne nasjedaj na mamac

    • vragec25cro

      @Tiger I, 18.11.2020 - 11:24

      Ne nasjedam,nego svaki microsoft članak isto piše kao da je “uber alles”.Pa svi mi igramo i volimo drugačije žanrove i usluge,ali da barem nemam i nisam probao šta me zanimalo onda bih možda i šutio.

    • personauser

      @MightyAloy, 17.11.2020 - 22:09

      Game Pass je odlican za one koji ne zele trositi brdo para na igre, a zele ustediti dosta jer dosta ljudi se ne moze priustiti da kupi igru jer nemaju svi dovoljno para da kupe igru. Onda po tebi, npr. Ubisoft+, EA Play….. ne valja

    • Goblin

      @MightyAloy, 18.11.2020 - 00:13

      Ko ti brani, radi šta hoćeš

    • Emperor Ghaleon

      @MightyAloy, 18.11.2020 - 11:15

      Ja bih volio vidjeti tvoj PSN gamercard, baš me zanima koje ti igre igraš. Ako, naravno, to nije državna tajna.

    • personauser

      @MightyAloy, 20.11.2020 - 10:06

      How will you respond to Microsoft’s Game Pass?

      “There is actually news to come, but just not today. We have PlayStation Now which is our subscription service, and that is available in a number of markets.”

      https://tass.com/economy/1225233

      Sony ce sigurno izbaciti nesto tipa XGP posto je sam Jim Ryan izjavio u intervju za ruski TASS “There is actually news to come, but just not today.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?