HCL.HR

Brave New World je nova ekspanzija za Civilization 5

Stjepan Fikter 16.03.2013.   •   10 komentara


Iz PR ureda 2K Gamesa stiže objava o novoj ekspanziji za popularni Civilization 5 koja će nositi ime Brave New World, a uključivati će standardne novine poput civilizacija, građevina i jedinica.

Niste se zasitili Civilizacije? Evo onda dobrih vijesti – Firaxis planira na ljeto izbaciti novu ekspanziju za svoj popularni serijal koju ćemo zaigrati na PC i Macu. Unutar Brave New Worlda naći ćemo devet novih civilizacija od kojih će svaka imati unikatne jedinice, a tu su i novi vođe od kojih će jedan biti poljski Casimir III.

Ekspanzija će omogućiti i novi uvjet za pobjedu koji će se bazirati na kulturi. Da bi postigli Culture Victory, trebati ćete postati prva civilizacija koja će imati većinu kulturoloških utjecaja u ostalim civilizacijama. Od novih mogućnosti treba spomenuti World Congress gdje će se glasovati za trgovačke sankcije protiv zemalja koje nam nisu po volji. Iz Firaxisa stiže izjava kako ćemo moći utjecati na neke rezolucije koje će promijeniti tijek igre, dok će Diplomatic Victory omogućiti da kraj igre bude dinamičniji nego prije. Treba još spomenuti da ćemo vidjeti nove International Trade Routes, osam novih spomenika te dva nova scenarija pod imenom War Between the States i Scramble for Africa.

Sid Meier se također oglasio oko Brave New World ekspanzije te izjavio: “Nakon što smo dodali mnogo novih stvari u Civilization 5 putem Gods & Kings ekspanzije, tim je nastavio tražiti nove načine da stvori još više uzbudljivog sadržaja kroz nove mogućnosti. Sretni smo što možemo našim fanovima dostaviti još jednu ambicioznu ekspanziju koja će omogućiti sate i sate novoga iskustva u Civilizationu.”

Komentari (10)

  • vuko

    16.03.2013 - 10:30

    jel jos neko osim mene razocaran civilizacijom? nebalansirano, prejednostavno, izgleda koda je napravljeno za moju sestru koja simse igra po cili dan. zasto ne pogledaju malo modove i ekipu koja tamo prave stvari radi?

    • Black op

      @vuko, 16.03.2013 - 10:43

      Blago tebi ako ti je ovo lagano 🙂

    • vuko

      @vuko, 16.03.2013 - 10:48

      hehe, pa jasta je, napravljeno bezveze i prejednostavno, zar je stvarno jedina razlika medju civilizacijama jedna jedinica, jedna zgrada i neki bonus? AI je preglup sto se tice bitki a i sto se tice ekonomije, samo ko lud pravi gradove. Diplomacija je isto zesce sranje, kolko god ti bio dobar sa AI on ce zaratit sa tobom bez ikakvog razloga i naravno kreten jos zarati sa puno jacim protivnikom. Jedino sta je super u ovoj igrici je igrat sa prijateljem hotseat, to je predobro

    • dado01

      @vuko, 17.03.2013 - 06:13

      Vuko sve sto si rekao 100% si u pravu, ali ja igru sa boljom podrskom jos nisam vidio. Prebroj samo DLC-ove i expanzije za ovu igru. Kada je tek izasla igra imali su 15-20 civilizacija. A sada ce ih biti milion. I pored svojih mana ja je jos igram i pravo mi je dobra. Bolje reci zarazna. Tacno cu morati u komunu na odvikavanje od ove igre… A ova expanzija dolazi bas u pravo vrijeme. Svaka cast likovima koji su ovoliko ulozili u igru.

    • Kolumne

      @vuko, 12.02.2017 - 09:29

      Ako ti je lagano namjesti na najteze.

  • markic

    16.03.2013 - 12:55

    Taktički je AI smeće, ali ne i diplomatski!

    Diplomacija je bolja jer ima ljudski aspekt. Kao da radiš u politici. Niti jednoj civiliziaciji vrag ne da mira i svi bi ratovali, stjecali moć i širili se. Ako si jak ili napredan, onda će ostale nacije biti ljubomorne i udružit će se protiv tebe. Ako si slab, onda će htjeti tvoj teritorij. Nitko ti zapravo nije lojalan i svi bi u trenu zabili nož u leđa.

    Strategija je jednostavna, kad krene igra i kad svi krenu huškati jedne druge na rat, pronađi najslabiju kariku (koji leader bi ti mogao dugoročno zadavati muke) i pripremi se za rat protiv njega. U tom ratu sudjeluj onako slabo, ako ima dva grada, preuzmi prvi, ali nemoj nikad dovršiti protivnika. Jer onaj tko uništi protivnika će vrlo vjerojatno biti slijedeća žrtva. Tokom igre uvijek imaj dobru vojsku i strateški postavi granične gradove (vrh brda, uzak prolaz uz more, uz rijeke) kako bi mogao blokirati eventualni napad.

    Ako napadaš, onda napravi blietzkrieg, onesposobi prvo ključne resurse i osvoji ono što želiš, ali uvijek ostavi neprijatelja živoga, po mogućunosti na mukama i kao tampon zonu između tebe i drugih civilizacija.

    • MrmAngeluS

      @markic, 16.03.2013 - 17:12

      Ja se recimo ne slažem s tim.
      Ovo za AI je istina, i taktički i diplomatski.
      Ali, što se tiče bitki, tebi za uspiješnu kampanju treba dobar prihod zarade, dobra produktivnost i prednost u tehnologijama.
      Ja se prvo lagano širim, dižem produktivnost i znanost i utvrđujem gradove. Svima se ulizujem i svima sam super. Onda odaberem najslabiju civilizaciju s kojom se skompam, dajem joj pokojeg unita, golda, itd, a oni mi zauzvrat budu više manje vječno odani, a služe da započinju ratove s drugim nacijama i odvedu im glavninu vojske dalje od mjesta koje ja napadnem nakon toga. I svaku naciju uvijek, ali UVIJEK treba dovršit, nikad ih ostavit na životu, naročito ne jedan ili dva grada. Ako to napraviš, oni će do kraja igre bacat hejt na tebe i huškat druge nacije da te napadnu i često se udruže s 2 najjače AI nacije i proglase rat.
      Ako ćeš fajt, onda se fajtaj do kraja. Bolje da te mrze iz straha nego iz sažaljenja jer su tak zapravo puno manje šanse da će htjet zaratit s tobom, koliko god te mrzili…

      Anyway, što se tiče topica – cultural victory? Pa to već ima u igri, kak je to novina? O.o completaš 5 policya i izgradiš Utopia project – to je cultural.

    • markic

      @markic, 18.03.2013 - 11:25

      Ali kad god dokrajčiš nekoga, onda te svi gledaju kao barbara. Ako ćeš već dokrajčiti, onda ga oslabi i uredi sve tako da ga netko drugi dokrajči. U 80% slučajeva će ta osoba biti slijedeća žrtva u globalnom ratu…

  • JaBitiTarzan

    16.03.2013 - 20:25

    Neoptimizirano. Konzolaške portove razumijem, ali PC ekskluzive nikako.

    • dado01

      @JaBitiTarzan, 17.03.2013 - 06:14

      Kako mislis neoptimizirano? Kod mene ide glatko i slatko a i nemam bas neku masinku.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?