HCL.HR

U Britaniji se drastično smanjila prodaja polovnih igara, i to ne zbog Brexita

Zoran Žalac 02.04.2019.   •   4 komentara   •   Industrija videoigara


Izvješće koje nam stiže iz Velike Britanije ne ukazuje na svijetlu budućnost prodaje korištenih igara.

Iz godine u godinu, a u 2019. iz tjedna u tjedan, u Velikoj Britaniji prodaje se sve manje igara u fizičkom obliku. Posljedično tome, u 2018. se drastično smanjilo i tržište polovnih igara. Prema izvješću agencije Ukie, zarada od prodaje polovnih primjeraka igara u 2018. je pala za visokih 30,8% u odnosu na 2017. godinu. Ostvarena zarada iznosi 67,9 milijuna funti, što nije malo, ali je definitivno manje od rezultata prijašnjih godina.

Kad pričamo o zaradi od prodaje korištenih igara, treba istaknuti kako kod Britanaca ne govorimo o individualnoj razmjeni između dva igrača. Naime, u Velikoj Britaniji korištene igre otkupljuju, a zatim i prodaju trgovački lanci poput Gamestopa, Cexa i ostalih.

Godinama je prodaja korištenih igara konkurirala prodaji novih igara, no u zadnje vrijeme igre se sve češće kupuju digitalno. Dok je zarada od polovnih igara u padu, zarada od prodaje digitalnih igara narasla je za 20,3% u odnosu na 2017.

Ovome su svakako doprinijeli i novi formati poput Xbox Game Passa zbog kojega mnogi igrači nemaju potrebe kupovati nove igre kada ih dobivaju u sklopu mjesečne pretplate. S druge strane, najpopularniji naslovi na tržištu, poput Fortnitea i Apex Legendsa su besplatni F2P naslovi.

Označeno sa:

Komentari (4)

  • vragec25cro

    02.04.2019 - 19:04

    Baš to.Večina popularnih naslova free2play ili u nekom game passu pa nema potrebe za kupovanjem.Recimo na xbox game pass ima Shadow of tomb raider,Just cause 4,Forza horizon 4 i neka platim godišnju pretplatu(prvi mjesec dana za 1€) ispadne me nekih 120€,a samo fh 4 je oko 60-80€.Tako da nema smisli kupovati neke igre

  • Lazy

    02.04.2019 - 19:43

    Meh, kad su puni ko brod, ugl bez polovnih igara nist.Uvijek kad kupim novu konzolu kupim 3-4 AAA naslova i s tim naslovima dodjem do skoro svake igre koju zelim igrati, vrh ekonomicnosti, osim nekih naslova koje zelim zadrzati a tih je jako malo!

  • moordrak

    02.04.2019 - 23:09

    Kod mene fizička kopija igre uvijek ima primar nad digitalnom. Neka je na polici. Ne pita jest’ ni pit’.
    Fluktuacija cijena korištenih fizičkih kopija igara je vrlo zanimljiva pojava možda malo više interesantna konzolašima. Pratim već godinama dućane u UK za otkup i razmjenu (game.co.uk i gamestop) pa mogu usporediti kako je bilo prije 6-7 godina i kako je sada. Primjer: nedavni FC New Dawn. Polovni dođe 35, a novi je 37 funti. Velika ušteda.
    Općenito, korištene igre trenutne generacije su preskupe. Za X360 i PS3, u zenitu popularnosti, svi naslovi su se mogli naći korišteni za nekoliko funti. Za recimo 20-ak funti si mogao kupiti 5 do 7 igara, čak i više ako nisu bili AAA hitovi. Sada, u najboljem slučaju, dvije malo popularnije igre su 30 funti. Uz poštarinu, to je 300 kn. Za te pare kod nas kupim nove, ne korištene igre. Ako se nama tu ne isplati kupovati takvo što, onda možete zamisliti kako je britancima. Staro za novo? E to je nešto što mi nemamo…

  • Sop-minecraft

    03.04.2019 - 14:42

    Britanci su se modernizirali

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?