HCL.HR

Cloud Imperium i Crytek nastavljaju rat oko upotrebe CryEnginea u Star Citizenu

Hrvoje Smoljić 20.01.2020.   •   5 komentara   •   Industrija videoigara


Nije ni čudo da Cloud Imperium Games naplaćuje virtualne brodove po tisuću dolara kada im sudski troškovi za spor s Crytekom iznose gotovo milijun dolara.

Tvorci Star Citizena, Cloud Imperium Games (CIG) već nekoliko godina vodi sudski spor s Crytekom oko upotrebe njihovog CryEnginea u Star Citizenu. Kao kratki podsjetnik, CIG je još 2012. godine za 2 milijuna dolara otkupio prava na korištenje CryEnginea za Star Citizen. Nedugo zatim, Crytek je upao u financijske probleme te je CryEngine prodao Amazonu koji je na temeljima istog izradio vlastiti, Lumberyard Game Engine.

Nakon dvije godine rada na Star Citizenu, CIG je 2015. godine najavio, a u 2016. godini otkupio prava na korištenje upravo Lumberyard enginea. Po mnogima je neadekvatnost CryEnginea za MMO porciju igre bio glavni razlog što je CIG za praktički isti engine sklopio novi ugovor s Amazonom. Kao takav, Star Citizen zahtjevao bi brojne prilagodbe enginea, a s Amazonom ipak u paketu dolazi duboka integracija u njihovu, po mnogima najveću mrežnu infrastrukturu na svijetu.

Stvari se ipak zahuktavaju u trenutku kad CIG najavljuje zasebno single-player iskustvo imena Squadron 42. Crytek podnosi tužbu u kojoj smatra kako je CIG povrijedio njihova autorska prava korištenjem njihovog enginea za razvoj dvije, umjesto jedne igre. CIG je naravno svoju obranu temeljio na činjenici kako ima zaseban ugovor o licenciranju Lumberyard Enginea s Amazonom te kako je tranzicija na isti već izvršena. Uz to su odlučno branili i činjenicu kako su Star Citizen i Squadron 42 dio iste cjeline, neovisno o tome što ih je moguće zasebno kupiti.

Kako to biva u takvim pravnim postupcima, i ovaj se odužio te prouzročio značajne troškove za obje strane. Upravo kad se činilo kako smo nadomak razrješenja, Crytek prije svega 2 tjedna odlučuje privremeno povući tužbu, s namjerom da je ponovno pokrene, ali tek kad Squadron 42 izađe. Kako bi navedeno dodatno odužilo čitav sudski proces na kojeg je CIG već potrošio gotovo milijun dolara, a za koji smatra kako uopće nema osnove, traži donošenje presude i povratak dijela sudskih troškova.

Smatraju kako se radi o iznimno neodgvornom ponašanju od strane Cryteka. U svom posljednjem sudskom očitovanju navode kako se Crytek ne bi smio na taj način poigravati sudskim procesima te bez posljedica povući tužbu tik pred presudu i konačno razrješenje.

Označeno sa:

Komentari (5)

  • deanHR

    20.01.2020 - 22:35

    Ma taj usrani sud traje i traje i normalno da neće igra izaći dok to sranje ne prestane. A ovo povlačenje tužbe sve govori. A malo je i smiješno. Sada CIG želi nastavak sudskog procesa kojeg će izgleda dobiti a crytek ga želi poništiti jer je toga svjestan a misle da će dobiti drugi proces kojeg planiraju pokrenuti. Jedino je pozitivno u svemu to što sada napokon većina vidi zašto SC neće još jako dugo izaći. Usput, ja sam bio dojma da je ekipa iz CIGa sama mijenjala engine i da je to bio predmet tužbe ali sada više nemam pojma koji vrag se dešava. Na kraju ćemo mi koji želimo brzi izlazak SCa jos godinama biti bez njega zbog besmislica

    • deanHR

      @deanHR, 21.01.2020 - 12:19

      Preorder još imaš datum izlaska a ovo je TBA ????

  • Artyom

    20.01.2020 - 23:04

    Ima tu netočnosti. Amazon nije kupio Cryengine već je kupio source kod od Cryengina ver.4 za cca 50-70 mil. dolara. Taj kod su dalje nadograđivali za potrebe svojih tada novih razvojnih studija, a njihova verzija enginea je dobila ime Lumbeyard. Nije istina da je Crytek prestao unaprjeđivati/podržavati engine. Baš naprotiv engine je nadograđen na verziju 5 i dan danas se nadograđuje i ima punu podršku (5.6.5 update je izašao prije mjesec dana). Također engine nije besplatan već ako radite nešto na Cryenginu, onda ste Cryteku dužni ispatit 5% zarade od proizvoda kojeg na njemu napravite ako jednom taj proizvod počne ostvarivati profit. Znači, besplatno se možete samo igrati s njime i učiti.

    • deanHR

      @Artyom, 21.01.2020 - 06:35

      A ja sam gledao videe kako su iz CIGa sami mijenjali Lumberjacka zbog svojih potreba. Ali tko zna kakve ugovore su oni potpisivali, to znaju smao oni. Sve u svemu za mene i ostatak koji čeka Squadron 42 je to sve loše. Vrlo loše.

  • Artyom

    20.01.2020 - 23:14

    Ja osobno tu ne vidim razlog zašto bi Crytek radio ikakvu tužbu. CIG im je platio za korištenje Cryengina za prvu ugru Star Citizen. Kasnije su prešli na novi engine, što nije ništa sporno, to se u gamingu događa stalno. A za svoju drugu igru koriste Lumbeyard i tu nemaju više ništa sa Crytekom. Tu bi ih eventualno Amazon mogao recimo tužit ako koriste njihov (njihovu verziju) engine za dvije igre a u ugovoru STRIKTNO stoji da je za jednu, no Crytek tu nema ništa s time.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?