HCL.HR

Colin McRae: DiRT – zaokret u prašini

Zoran Žalac 15.06.2023.   •   6 komentara


Na današnji dan prije točno 16 godina lansiran je Colin McRae: Dirt – naslov koji je proširio vidike s rallyja na širi raspon off-road sportova.

Codemastersove igre koje su nosile ime legendarnog vozača Colina McRaea punih su se devet godina fokusirale isključivo na rally. Kad je 2007. došlo vrijeme za smjenu generacija (i konzola i enginea), Codemasters je odlučio proširiti vidike te je predstavio Colin McRae: DiRT. Bila je to igra u kojoj se osim rally disciplina moglo voziti kamione, buggyje i sl.

Uvedene su tako rallycross, hillclimb i rally raid discipline. Igra je imala tri moda – karijeru, prvenstvo i Rally World. Postojala je i multiplayer komponenta koja je bila svojevrsni battle royale, u smislu da se mogla voziti s do 100 drugih igrača, samo što te druge igrače nismo vidjeli na stazi nego se mjerilo njihovo vrijeme na stazi.

DiRT je imao solidnu listu licenciranih vozila, ali i vozača. Osim Colina McRaea našli su se tu još Travis Pastrana, Mike Ryan i drugi. Igra je koristila tada novi engine zvan Neon, razvijen u suradnji sa Sonyjem. Bio je to tada next-gen naslov jer se nije pojavio na PS2 i Xbox konzolama. Igra je prvo izašla za PC i Xbox 360, a tri mjeseca kasnije došla je i na PlayStation 3. Bila je to zadnja Codemastersova igra lansirana prije nego je Colin McRae stradao u tragičnoj nesreći iste godine.

Bila je ovo zadnja Codemastersova igra lansirana prije nego je Colin McRae umro kasnije iste godine.

Dva kasnija nastavka DiRT-a odala su počast McRaeu, a potom su se svela na kratak naziv – DiRT. U glavnom serijalu vidjeli smo ukupno pet igara, te dvije igre iz DiRT Rally serijala. Od 2021. godine serijal je u vlasništvu tvrtke Electronic Arts te je njegova budućnost neizvjesna. Codemasters od 2023. godine ponovno ima licencu za World Rally Championship te je izgledno da se DiRT neće dovoditi u vezu s njom.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (6)

  • StargateFan

    15.06.2022 - 14:15

    Colin McRae mi je stvorio ljubav za rally. Dirt je bio ok nastavak mojih ranih reli igara

  • Strange Man

    15.06.2022 - 14:38

    Tada, kasnijim 90-tim pratio sam rally i navijao za Tommi Mäkinena. Dobri, stari Eurosport 🙂. Colin McRae prva igra je mislim izašla tu negdje 1998, ali onaj najbolji meni osobno u tom prvom serijalu je bila igra Colin McRae 2.0 iz 2000. Dirt je ok naslov, ali nikada mi nije dao tu strast i ljubav prema rallyu kao ove prve igre.

    • Chronosus

      @Strange Man, 15.06.2023 - 10:19

      Igrao sam sve Coline koji su izašli (i Toce/Race Drivere) i prvi Dirt i prvi Grid su mi daleko najbolje racing igre. Optimalno su pogodili mišung svega i svačega, i najbitnije – vozni model. Prvi Dirt je bio nevjerojatno dobar s volanom, plus imao je Pikes Peak. Doslovce vrh. 🙂

  • milanbajic242

    15.06.2022 - 23:07

    Volim DIRT igre sve sam ih igrao i zavrsio sem ovog o kom se danas prica na stranici, jednostavno niakako ga nisam mogao odigrati poslije WXP, uvjek bi SAVE zavrsio Corupted. Odlicne igre svi djelovi, hvala.

  • Klaudio89

    22.06.2022 - 16:04

    Nadam se da ću sto prije i tu igricu ubaciti u svoju kolekciju

  • tom007

    15.06.2023 - 10:20

    zbog ove igre sam kupio QaudCore Q6600, 4GB DDR2 i 8800GT i to deluxe verzija sa čitavih 1GB vram (dok je 8800GTX kao i za 99% igrača ostala u sferi snova i maštanja)… to mi je bio prvi pc build koji sam platio vlastitim kešom, nakon cjeloljetnog pranja prozora na lokalnoj benzinskoj 😀
    odlična igra!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?