HCL.HR

Deus Ex – proširena vizija

Zoran Žalac 23.06.2023.   •   9 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 23 godine pokrenut je cijenjeni serijal igara Deus Ex te smo se prvi put upoznali s protagonistom JC Dentonom.

PC gaming je krajem devedesetih i početkom dvijetisućitih bio u naletu. Bilo je to vrijeme u kojemu su nastali popularni serijali Half-Life, Fallout, The Sims, Counter-Strike, Baldur’s Gate, a vrhunac su dosegnule igre kao što su Diablo 2, System Shock 2, Age of Empires 2… U toj uzbudljivoj eri nastao je i Deus Ex, koji danas slavi svoj 23. rođendan.

Deus Ex bio je akcijski RPG iz perspektive prvog lica, smješten u futuristički svijet 2052. godine. Ušli smo u čizme agenta JC Dentona koji je uz pomoć nanotehnologije dobio nadljudske moći. JC Denton borio se protiv zlih grupacija u ne baš lijepoj budućnosti, a misija razotkrivanja zavjere odvela ga je u sukob s Illuminatima.

Deus Ex je za svoje vrijeme ponudio vrlo slojevitu i duboku priču, netipičnu za igre tog vremena. Bavio se temama društvene nejednakosti i degradacije ljudskosti te hrabro progovarao o terorizmu, transhumanizmu i sl. Zbog svega toga igra je ostala upamćena i voljena godinama nakon izlaska, slično kao i njezin protagonist.

Cijenio se također i gameplay Deus Exa. Slično System Shock igrama, Deus Ex je nudio slobodu u pristupu. Prepreke su se mogle riješiti na više različitih načina, a igrač je sposobnosti svog lika nadograđivao s 18 različitih augmentacija. Dodajte tome 24 različita oružja s hrpom modifikacija, sustave dijaloga i hakiranja… Deus Ex je prije 23 godine strukturno bio ambicioznija i kompleksnija igra čak i u usporedbi s većinom današnjih naslova.

Deus Ex je prije 23 godine strukturno bio ambicioznija i kompleksnija igra čak i u usporedbi s većinom današnjih naslova.

Igra je pokupila izvrsne ocjene te je iste godine bila nominirana za brojne nagrade. Naknadno je s PC-ja prebačena i na PlayStation 2 konzolu te je u konačnici bila prodana u više od milijun primjeraka. Tri godine kasnije uslijedio je drugi dio koji je naštetio serijalu, a onda smo na pravi povratak trebali čekati sve do 2011. godine i prequela Deus Ex: Human Revolution.

Danas se Deus Ex može nabaviti u PC izdanju u gotovo svim trgovinama, a značajnu podršku ima i u modding zajednici. Više je puta igra dobila neslužbeni remaster u obliku modifikacija, primjerice Deus Ex: Revision, besplatan svim vlasnicima igre.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (9)

  • Logicni

    23.06.2023 - 16:21

    I dan danas imam negdje CD koji je moj brat nabavio davno. Nakon toliko godina nikada nisam zaigrao ovaj serijal kako treba, jesam mozda neki dio koji je izasao prije par godina ali nikad konkretno. Imam prvi dio na steamu uz jos nekoliko, cuo sam da je strasno dobra igrica i sigurno mi je u planu da je zaigram, tako sto cu krenuti naravno do keca 😀

  • nenno

    23.06.2023 - 16:42

    Kako bi zelio da naprave pravi remake igre. Znaci samo da stave danasnju grafiku I da sve ostalo ostane kakvo je I bilo. Njega I Rttcwalfenstain

    • mili1985

      @nenno, 23.06.2023 - 17:27

      Baš kako si rekao. Samo neka grafiku osvježe, a drugo ništa ne diraju, jer bi vrlo vjerojatno lako usrali.

  • mili1985

    23.06.2023 - 17:25

    Definitivno jedna od najsve igara ikada. Po svim aspektima, osim možda grafički, može konkurirati današnjim igrama. Ispred svog vremena.
    I sada je moram ponovo reinstalirati

  • Cone3006

    23.06.2023 - 19:46

    Bolje da prave remake ovoga nego jebenog TLOU 2 koji je izašao prije 3 godine

  • macgyver

    23.06.2023 - 22:20

    Ima igara koje su naprednije i koje bih sad igrao radije nego Deus Ex, ali ako gledamo svaku igru kakva je bila u vrijeme kad je izašla i kakav je utjecaj imala, Deus Ex je vjerojatno najbolja igra (ili barem najbolji FPS) svih vremena

  • Virty

    24.06.2023 - 00:55

    Još je imam u originalnom izdanju (fizička verzija).

  • dado7

    24.06.2023 - 15:15

    Originalni Deus Ex je patio od nekih problema zbog čega mi nije bio tako napet kao neke druge 3D igre tog doba, ali pokazivao je potencijal. Stoga su nastavci bili upravo briljantni. Mislim da bih ga rado odigrao u nekom reizdanju.

  • Stitrek

    26.06.2023 - 05:36

    Odlican deep-state serijal, svakako se ocekuje novi nastavak.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?