HCL.HR

DirectX 12 možda spoji AMD i Nvidia grafičke kartice?

Zoran Žalac 28.02.2015.   •   15 komentara   •   Tehnologija


Prema špekulacijama Tom’s Hardwarea Microsoftov novi API možda donese mogućnost uparivanja do sada nespojivog – AMD i Nvidia grafičkih kartica u istom računalu.

Idući tjedan čeka nas hrpa interesantnih vijesti s konferencije proizvođača videoigara, a među njima mogla bi biti i vijest o interesantnoj novoj mogućnosti DirectX 12 API-ja. Naime, kako se šuška na portalu Tom’s Hardware, DX12 možda omogući uparivanje dvaju grafičkih kartica iz suprotnih kampova AMD-a i Nvidije. I pod tim mislimo na unakrsno uparivanje, ne na SLI i Crossfire opcije.

Anonimni izvor za Tom’s Hardware tvrdi kako će DirectX 12 donijeti novu metodu rendriranja frejmova zvanu SFR iliti Split Frame Rendering, uz koju će proizvođači igara moći ručno, ili automatski, podijeliti podatke o teksturama i geometriji među grafičkim karticama, pa i omogućiti to da zajedno rade na svakom frejmu. Navodi se kako bi to također trebalo smanjiti latenciju i dovesti do boljeg izvođenja igara. U konačnici, dvije ili više kartica trebale bi raditi kao jedno grafičko rješenje.

Split Frame Rendering inače nije „novost“ DirectX-a. Primjerice, slična je metoda dostupna i u AMD-ovom Mantle API-ju, ali trenutno ne omogućava da iskoristite karticu koja nije AMD-ova. Ipak, sve je ovo još u domeni glasine, tako da ipak trebamo pričekati GDC i veliko predstavljanje DirectX 12 API-ja. Ukoliko se pak glasine pokažu istinitima, možda konačno i dođe do toga da jednoga dana više ne budemo morali brinuti oko toga koja je igra optimiziranija za čije grafičke kartice.

Komentari (15)

  • ultimate

    28.02.2015 - 13:43

    Cisto sumnjam, a i ovaj DX ispade svemoguc, mislim da pretjerase

  • gamer 192837465

    28.02.2015 - 14:31

    opet moram kupiti grafu

  • StreetFigter88

    28.02.2015 - 14:53

    LOL mozda ja pocnem da letim sam od sebe, to je verovatnoća da će DX12 ispuniti očekivanja.

  • KhorneFlake

    28.02.2015 - 14:57

    Nažalost, ovo neće raditi samo od sebe, već da bi funkcionisalo aplikacija mora biti napisana tako da iskorištava takve mogućnosti, što zahtjeva trud i vrijeme. A gledajući kako su studiji sve ljeniji i ljeniji, i sve nedovršenije igre se izbacuju ovih dana, mislim da je previše očekivati od većine da se zabavi ovako nečim. Najviše benefita od ovako nečega bi trebali imati sistemi sa integrisanim grafikama i APU-ovima. Kod trenutno dostupnih APU-ova hibridni crossfire radi samo sa kombinacijom grafičkih iz niže klase, a i dobro će biti i da se silne Intelove integruše konačno za nešto iskoriste kad se stavi jača grafika. Nekad se moglo kombinovati da se Radeonka koristi za rendering, a stavi kakva nVidijina kartica za PhysX, što je nVidija onemogućila u 340 i nekoj verziji drajvera. Naravno, ima mudrih glava koje su odmah napisale hakovani drajver koji je to opet omogućio, no sve to zahtjeva neko zamlaćivanje, a upitna je i stabilnost takvog sistema. Bilo bi dobro da od ove priče nešto i bude, pa da malo olakša stvari ljudima koji imaju interesa za ovako nešto.

  • trulex

    28.02.2015 - 16:20

    mažu oči narodu, kapital ne dopušta da oni sad nešto nama daju a da oni nemaju koristi od toga.

  • IaMarmageddoN

    28.02.2015 - 17:30

    Ne kužim zašto bi to netko htio. Mislim, hoće li meni koji imam dobru karticu jednog proizvođača više pomoći ako kupim grafičku istog proizvođača za umreživanje ili da kupim od drugog proizvođača ne-kompatibilnu grafičku za nešto što može ali ne mora raditi kako se od dvije umrežene grafičke kartice očekuje. Mislim, lijepo zvuči ali ne vidim benifita!

    • wyzard

      @IaMarmageddoN, 28.02.2015 - 17:45

      AMD i Nvidija imaju različite tehnologije i ponekad su ekskluzivne za jednu stranu. Možeš npr. kupiti najskuplji Radeon, a opet će biti igara koje imaju ekskluzivne grafičke postavke tipa HBAO+ ili TXAA za nvidiju. S druge strane, AMD ima TrueAudio i Eyefinity tehnologije… U trenutnoj ponudi pri izboru si još uvijek moraš raditi neke kompromise jer ni s najskupljim grafičkim karticama u ponudi ne možeš dobiti baš sve što nude i jedna i druga strana.

    • IaMarmageddoN

      @IaMarmageddoN, 28.02.2015 - 17:54

      Da, u osnovi shvaćam što bi donijelo "spajanje" nV i AMDove grafulje ali opet mi je to malo čudno. Mislim, nije li cijela osnova njihove međusobne netrpeljivosti to da se njihova tehnologija ne preklapa programski? Kako sad oni misle preko DXa spojiti ono naizgled nespojivo? Mislim, normalno da bi bilo zakon kada bi to radilo tako da se dobre strane, kako si naveo, ukomponiraju u "jedan" stroj. Da dodam 290x svojoj 970 umjesto druge 970 bi bilo odlično ako bi to tako uistinu funkcioniralo. Mislim, zanimljiva ideja. Ja to podržavam ako će stvarno funkcionirati! AMvIDIA 😛

  • IaMarmageddoN

    28.02.2015 - 17:57

    OK, budimo realni… Ova konferencija me sve više intrigira!

  • danijel0009

    28.02.2015 - 20:12

    Jel se zna kad izlazi DirectX 12 ?

    • Corvodin

      @danijel0009, 28.02.2015 - 22:26

      Kad i Windows 10. Kad je to, još se ne zna.

  • mr.joker

    28.02.2015 - 20:35

    ako se ne varam jos se nes govori,a to je da ce dx12 u CF ili SLI-u
    duplirati vram tj. da ako npr. kupite dvije graficke od po 4gb imat cete 8 gb.

    • DukyDoo

      @mr.joker, 28.02.2015 - 23:18

      to bi bilo super… dosad mi je bezveze bilo što samo vrma s jedne kartice radi…

  • madkikot

    01.03.2015 - 18:17

    Dx12 ce biti veliki skok sto se tice gaminga,a sto se tice ovoga sto sad pisu mozda ce u blizoj buducnosti recimo kroz 3-5 godina ovo bit moguce sa dosta obrade i nnadogradnje,a sto se tice uparivanja Nvidie sa amd samo jedna ploca postoji u svjetu sto je t omogla i iej bilo bog znasta zato da bi ovo funkcionisalo treba da zbace doru plovcu sa kojom mozes sli ili crosfire kako vec ide kod amd da ih spojis i uzmes 2 jake grafe od nvidie iamd i uz pomoc Dx12 bi se mozda ostvario sve ovo ovako cistu sumljam jedino dobro sto ce doijet Dx12 jeste da ce se procesor sa grafom kombinovat ostalo je nebitn totalno.

    • Andrash

      @madkikot, 02.03.2015 - 17:39

      madkikot pa postoje odavno ploče koje podržavaju i SLI i CF

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?