HCL.HR

Povijesna promjena za domaću gaming industriju – potpisan je sporazum važan za budućnost razvoja igara u Hrvatskoj

Zoran Žalac 08.12.2022.   •   11 komentara   •   Industrija videoigara


Proizvodnja videoigara rađenih u Republici Hrvatskoj ubuduće bi trebala donositi više prihoda zahvaljujući potpisivanju ugovora sa SAD-om o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Hrvatska je malo tržište za videoigre i nije nikakva tajna da su domaće igre izvozni proizvod. Međutim, hrvatski su developeri igara do sada bili u nepovoljnijoj poziciji nego developeri iz ostatka Europske unije.

Naime, Republika Hrvatska je bila jedina članica EU koja sa Sjedinjenim Američkim Državama nije imala sklopljen sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Prihod od prodaje igara u SAD-u tako se prvo oporezivao u SAD-u pa zatim još jednom u Hrvatskoj.

To je za hrvatske igre i proizvođače značilo do 30% smanjenja prihoda od prodaje igara. U prijevodu, bio je to veliki problem za konkurentnost naših developera i općenito jedna od većih prepreka bavljenjem game developmentom na teritoriju Republike Hrvatske.

Srećom, sve to sada pišemo u prošlom vremenu jer se stvari napokon mijenjaju po tom pitanju. Jučer je hrvatski ministar financija Marko Primorac u Washingtonu potpisao Konvenciju o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, zaključivši višegodišnje pregovore čije su okončanje hrvatski developeri igara čekali s velikim nestrpljenjem.

Ova povijesna promjena još nije stupila na snagu, ali ostalo je tek formalnost te još Hrvatski sabor i Vlada RH trebaju izglasati prihvaćenje zakona o potvrđivanju Konvencije. No, sigurni smo da će domaći developeri već otvoriti šampanjac nakon ove vijesti.

Komentari (11)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?