HCL.HR

Emulatori za stare igre od sada su donekle dopušteni na App Store

Zoran Žalac 06.04.2024.   •   1 komentara   •   Tehnologija


Korisnici iPhone i iPad uređaja više neće morati nabavljati emulatore za igre zaobilaznim putevima jer će isti biti dopušteni u službenom App Storeu. Doduše, ostaje pitanje odnosi li se to na sve emulatore ili samo neke.

Tvrtka Apple je trenutno pod pritiskom Europske komisije i američkog ministarstva pravosuđa zbog monopolističkih praksi. Kako bi se umilili i što lakše obranili od tih optužbi, u Appleu zadnjih mjeseci mijenjaju politiku poslovanja svoje trgovine aplikacija. To između ostaloga znači prihvaćanje nekih aplikacija koje su u AppStoreu prethodno bile zabranjene, a od sada to obuhvaća i emulatore za igranje starih igara.

Do sada su razni emulatori postojali za iOS platformu, ali se do njih dolazilo zaobilaznim putevima. Sada u Appleu dopuštaju distribuiranje emulatora na službenom AppStoreu, uz određene uvjete koji su otvoreni za interpretaciju. Jedan od glavnih uvjeta je, dakako, da emulatori ne dolaze u paketu s piratskim kopijama igara, ali navodi se kako su dopušteni emulatori koji omogućuju preuzimanje igara.

Ovaj opis malo je zbunjujući jer većina emulatora ne pripada toj definiciji. Dopušteno bi bilo da vlasnik licence za neku staru igru na AppStoreu distribuira istu te ju izvodi putem emulacije. Moguće je stoga da je ova Appleova odluka još jedna odluka kojom se čini da su nešto načelno dopustili, a zapravo nisu. Za sada još nije jasno hoće li klasični emulatori i dalje dobivati odbijenicu za AppStore.

Označeno sa: , ,

Komentari (1)

  • NebitanLik

    07.04.2024 - 18:42

    Sada realno gledano, više radi Europska komisija nego Apple

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?