HCL.HR

Evo kada PlayStation VR dolazi u Hrvatsku

Igor Belan 14.10.2016.   •   15 komentara


Virtualna stvarnost za PlayStation 4 iliti PlayStation VR uređaj došao je u trgovine većih zemalja u svijetu, no na naše tržište dolazi malo kasnije. Evo točnog datuma izlaska i više detalja o prvim VR igrama.

psvr

Dok su se HTC Vive i Oculus Rift previsokom cijenom pozicionirali na tržištu kao VR uređaji za one (PC) gaming entuzijaste najvišeg ranga koji usput imaju i vrlo duboke džepove, PlayStation VR trebao bi ponuditi iskustvo virtualne stvarnosti približno iste kvalitete, ali za otprilike dvostruko nižu cijenu. Umjesto 600-900 eura skupog headseta i još dvostruko skupljeg gaming PC-ja da to VR iskustvo pokreće, Sonyjev VR headset radit će uz bilo koju PS4 konzolu, dok će vas sam headset koštati 399 eura – to je inače preporučena maloprodajna cijena i za ove naše prostore, vidjet ćemo koliko će to točno iznositi u kunama kada dođe u trgovine.

Naravno, nije ni to iznimno jeftino, ali je svakako dovoljno pristupačnije da smatramo kako je Sony s punim pravom napisao “PlayStation uvodi virtualnu stvarnost u mainstream lansiranjem PlayStation VR-a” u objavi za novinare koju smo jučer primili. Osim cijene, tom proboju virtualne stvarnosti kao nove tehnologije u mainstream vode pomaže i činjenica da je PS VR jednostavniji uređaj za konfigurirati i koristiti od PC gaming konkurenata koji često podrazumijevaju od svojih korisnika malo višu razinu upoznatosti s terminima poput rezolucija i framerate, dok za neke igre nije loše znati ni što su “.cfg” ili “.ini” datoteke.

PlayStation VR jučer je službeno izašao na tržišta većih zemalja Europe i Amerike, zajedno s 30 launch igara posebno krojenih za VR, što uključuje ekskluzivne naslove poput Rez Infinite (Monstars i Enhance Games), Batman™: Arkham VR (RockSteady i Warner Bros Interactive Entertainment), DRIVECLUB VR i RIGS Mechanized Combat League (SIE Worldwide Studios). Iz PlayStationa kažu kako će PS VR prije kraja ove godine u svojoj biblioteci VR igara imati otprilike 50 različitih naslova.

Neko vrijeme nakon izlaska za PS VR postat će dostupni i neki naslovi treće strane, poput RESIDENT EVIL® 7 biohazard (Capcom Co.), ROBINSON: THE JOURNEY™ (Crytek), Star Wars™ Battlefront™ Rogue One: X-wing VR Mission (Electronic Arts), Star Trek: Bridge Crew (Ubisoft) i Farpoint (SIE WWS).

Što je uopće virtualna stvarnost, pitaju se neki od vas? Ukratko – kada VR headset poput PlayStation VR-a stavite na glavu, sve što vidite je ono što vam on servira ravno u vaše oči. Na taj način dobivate dojam da se zaista nalazite u virtualnom svijetu igre, a osjećaju prisutnosti pomaže i cijeli niz senzora koji prati vaše pokrete, kako glave tako i ruku. U slučaju PS VR-a za praćenje pokreta vaših ruku koriste se PlayStation Move kontroleri, koje možda imate još iz ere PlayStationa 3, dok PlayStation kamera pokušava odrediti gdje se nalazite u prostoru i prenijeti tu informaciju u svijet videoigre.

Osim jednostavnosti korištenja i niže cijene, glavna prednost PlayStation VR-a trebala bi biti i bogatija biblioteka VR naslova. Ne može se svaka igra igrati u VR-u već se igre moraju posebno prilagoditi za VR, a Sony je okupio preko 230 izdavača i developera kako bi razvijali naslove za VR. Što će oni zapravo napraviti i kakve će igre u konačnici biti ostaje nam za vidjeti.

A vidjet ćemo najranije u 1. mjesecu sljedeće godine, jer sada je službeno potvrđeno kako PlayStation VR stiže u hrvatske trgovine točno na 24.01.2017. To bi trebalo biti dovoljno vremena da skupite novac, a mi ćemo vam u međuvremu pokazati kako taj PSVR izgleda i što od tog iskustva virtualne stvarnosti možete očekivati. Za detaljniji pogled na tehničke specifikacije PlayStation VR-a, provjerite službenu stranicu.

Komentari (15)

  • Sib3riX

    14.10.2016 - 19:49

    to moram uzet i probat 😀

  • darijoman

    14.10.2016 - 21:09

    Ostadoše PC igrači zakinuti 🙁 Prvo, oprema je skuplja a drugo biblioteka igara je siromašnija. Gura se taj Sony

    • drazensi

      @darijoman, 14.10.2016 - 21:59

      Pusti sto je siromasnija…gledaj kvalitetu najprije samog uredaja, citaj recenzije i kvalitetu samih igara..

    • funky0308

      @drazensi, 15.10.2016 - 10:42

      A jbga, u pravu je covjek. Ja sam skoro narucio Oculis pa se neckao pa htio HTC i na svu srecu nisam uzeo niti jedan. Izvaliti nekoliko tisuca eura, a realno, velika vecina mora napraviti upravo to jer mi PCi nisu dovoljno jaki, da bih igrao Alien Obduction ili sandwich bar?!? Kakva su to sranja? Sony se barem potrudio okupiti stvarno imppzantnu ekipu i pripremiti teren prije izbacivanja svog VR rjesenja. Gadi mi se Sony nakon gluparija sa PRO PS4 ali ovdje – moj naklon. O financijskoj razlici bolje ni ne pricati. Mi, PC gameri, nismo prosli dobro ovdje i ne vidim problem priznati to. Ja sam se prebacio na nesto drugo, cekam MSov Holo Lens. Nekako sam ipak vise uvjeren u smislenost prosirene, a virtualne stvarnosti. Ako MS uspije napraviti 50% onoga sto su najavili i predstavili u demou – biti ce to odlican proizvod.

  • josipk

    14.10.2016 - 21:32

    nikad necu da si uzmem to bolje cu si uzeti gtx 1080 graficku ili rx 480

    • funky0308

      @josipk, 15.10.2016 - 10:36

      Znaci, ne da jedno s drugim nema apsolutno nijakve veze, nego uopce ne kuzim usporedbu. Kakve veze imam VR sa grafom? (Ako netko kaze da se spaja na grafu, svaka mu cast) . Tu se ne radi o jednome ili drugome i nema smisla izjava. Radi se o potpuno dva razlicita koncepta gaminga.

    • baDarmageddoN

      @funky0308, 15.10.2016 - 14:07

      Upravo to. Nigdje veze. Da kaže da će radije uložit u komponente PCa nego kupit Vive ili umjesto Vivea da će ps4 Neo i VR onda ajde ali ovako…meh

    • funky0308

      @baDarmageddoN, 15.10.2016 - 16:55

      Upravo tako..nadam se da se josipk ne ljuti ali stvarno mi to nije usporedba nikakva. Iako, slazem se s njim. Pametnije je uloziti u dobru grafu i monitor (trenutno), nego u VR. Probao sam sve osim HTCa i nije to jos to. Da je fora – je, da je zabavno tu i tamo – je ali isplativo nije i stajati ce vam naocale na polici kao i meni dok ih ne prodate u bescjenje . VR neka kupuju ostali, a mi cemo cekati da tehnologija utnapreduje i postane nesto sto stvarno vrijedi para. Ja sam umorio od te utrke, imao sam prvi (ne kao osoba, nego prve komponente koje su dosle u hrv) CD player u kompu pa DVD pa DVD rw i da ne nabrajam dalje…bas sam se umorio od te trke i vise necu. Neka postane prihvatljiva i financijski i opcenito korisna. Dati tisucu eura da bi u VRu pravio sendvice necu. Sony ima dosta dobru pricu oko VRa i to bi moglo biti zanimljivo ali kao sto rekoh – ja cekam AT – prosirenu stvarnost.

  • Stefek

    15.10.2016 - 01:04

    Ne treba čekati 3 mjeseca,može se naručiti preko Amazona

    • BaDly

      @Stefek, 15.10.2016 - 12:55

      Ili ako ga želiš isprobati prije, za cca 100 kn goriva (govorim za ZG) se zaletiš u Graz, probaš…kupiš…i bok…

  • Lepoglava

    15.10.2016 - 09:58

    Evo sto ja mislim o tome. Htio sam prednaruciti psvr i zvao sam u sancta domenicu prije mjesec dana. Odgovorili su mi ljubazno da vjeruju da ce doci 13.10 kad i u vecini zemalja EU. zovem 12.10. vele tek u prvom psvr dolazi, ali neo dolazi u 11-tom. Boli me briga za neo, snaci cu se u inozemstvu ko i za sve ostalo. Stvarno smo supak univerzuma. Tak da se u nacelu slazem sa Stefekom

  • Vulture51

    15.10.2016 - 19:56

    Nije problem pricekati. Ionako cemo imati vise igara na izboru. Bitno je da Pro izadje u 11. mjesecu, jer kad sam procitao ove vijesti odma sam pomislija da ce se isto dogoditi i sa Pro-om.

  • Stefek

    17.10.2016 - 18:16

    Evo došla cijena za preorder PS VR u Santa Domenici. 3299kn… Skupo,nemam ni plaću toliko. Kao da živimo u Švicarskoj. Koliko će onda koštat bundle sa kamerom i ps move kontrolerom. 5000kn?

    • movie

      @Stefek, 19.10.2016 - 18:07

      Pa ne može ti netko prodati proizvod ispod proizvodne vrijednosti samo zato kaj ti nemaš niti toliku plaću? U tom slučaju tvoji životni prioriteti bi trebali biti druge vrste. Ovakve stvari si kupuju ljudi koji si to mogu priuštiti i kojima to neće narušiti kućni budžet.. gdje živimo nema veze s cijenom uređaja jer proizveli ga za njemačku, švicarsku ili hrvatsku u konačnici sonya isto košta. Naš je problem što živimo u šupku od države i već 25 godina grobarima naših života i dalje dijelimo nove mandate da nas i dalje ebu u šupak. Za to nam nije kriv niti sony a niti švicarska..

    • Stefek

      @movie, 19.10.2016 - 18:17

      Pa dobro,al je sramota da će koštati 3300kn,a doći će nakon 3 mjeseca izlaska u ostatku svijeta. Evo gledam PS4 slim košta 2500kn,dok se u Njemačkoj može kupit za 199 eura…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?