HCL.HR

EA Sports će uložiti 1% zarade od Ultimate Teama u izgradnju nogometnih travnjaka

Zoran Žalac 12.04.2023.   •   7 komentara   •   Industrija videoigara, Zanimljivosti


Electronic Arts je predstavio program FC Futures preko kojega će u tri godine investirati deset milijuna dolara da bi diljem svijeta izgradili manje nogometne terene.

Naveliko je i naširoko poznata praksa da se ulaganjem u nogomet nastoji poboljšati imidž neke interesne stranke. Tako će i Electronic Arts, nekoć potrošačima najomraženija tvrtka u industriji igara, dati dio svoje zarade za nogometnu zajednicu.

U Londonu je predstavljen plan FC FUTURES preko kojega se Electronic Arts obvezao uložiti 10 milijuna američkih dolara u izgradnju i obnovu malonogometnih igrališta na globalnoj razini. U suradnji s nogometnim savezima, raznim zakladama i samim ligama gradit će javno dostupne travnjake za nove generacije nogometaša i nogometašica. Također će ulagati i u nabavku lopti, čunjeva, nogometnih markera i ostale opreme.

Prvi izgrađeni travnjak je u Londonu, a otvorio ga je nekadašnji engleski nogometaš Ian Wright.

Premda je ovo svakako lijepa gesta Electronic Artsa, investicija od 10 milijuna i nije neko ogromno ulaganje kakvim se na prvu čini. Kad to stavimo u kontekst tvrtke koja preko svojeg Ultimate Team moda uprihodi više od milijardu dolara godišnje, u nogometnu zajednicu ovime se ulaže manje od 1% prihoda samo od mikrotransakcija u FIFA igrama. K tome je ovih 10 milijuna namijenjeno za ulaganje kroz sljedeće tri godine, u kojima će EA vjerojatno zaraditi više od tri milijarde dolara preko Ultimate Teama.

A upravo je zbog mikrotransakcija u Ultimate Teamu Electronic Arts pod povećalom tržišnih regulatora. Godinama se već vode rasprave je li kupovanje paketa s nasumičnim nagradama istovjetno kockanju. Iz Electronic Artsa poručuju da su to “mehanike iznenađenja”, dok su drugi podijeljeni – Britanci kažu da posrijedi nije kockanje jer igrač uvijek nešto dobiva, no s time se ne slažu u Nizozemskoj i Belgiji. Australija isto tako razmatra da sportskim igrama Electronic Artsa dodijeli dobno ograničenje za punoljetnu publiku.

U bilo kojem slučaju, Electronic Arts s FC FUTURES programom imat će koristan argument za one koji ih optuže da proizvode virtualne kockarnice. U tom slučaju moći će preusmjeriti priču na svoja ulaganja koja su gradovima donijela zelene travnjake i prostore na kojima se djeca mogu baviti fizičkom aktivnošću.

I vidjeti reklame za EA Sports FC igre.

Komentari (7)

  • GTA222

    12.04.2023 - 13:40

    Bolje nek ulože u nešto korisno, tipa stanove za siromašne umjesto u travnjake.

    • movie

      @GTA222, 12.04.2023 - 13:53

      Pa nisu oni odgovorni za socijalna pitanja stanovništva niti ih oni trebaju rješavati. Ljudi biraju vlade koje zastupaju njihove interese pa neka se obrate njima.

  • Nemanjazzz

    12.04.2023 - 13:56

    Cak 1% od ovako darezljive kompanije

  • Chaos777

    12.04.2023 - 15:02

    Zapravo u mnogim drzavama postoji porez na igre na srecu (negde je ovo povezano samo na igre na srecu koje su povezane sa sportom sto je logicni) i od tog poreza se finansira ministarstvo sporta, sportski savezi itd.

  • Gamer051

    12.04.2023 - 16:13

    Kad se već piše o zaradi, zašto se ne piše o troškovima kompanije ?

    • movie

      @Gamer051, 12.04.2023 - 23:49

      Što misliš koliki je trošak od prodaje fifa pointsa? To je čista zarada a iznosi i preko milijardu dolara godišnje. Još godišnje uberu oko milijardu od prodaje igre. Neka razvoj svake godine i licence koštaju oko 500 milijuna dolara, ostaje im još toliko plus ona milijarda od prodaje fifa pointsa. Mislim da imaju slatke brige.

  • Spot pupa

    12.04.2023 - 22:42

    A jesu se isprsili majko moja…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?