HCL.HR

Forza Motorsport – pretjecanje u zavoju

Zoran Žalac 03.05.2023.   •   4 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 19 godina, Xbox platforma dobila je svoj najdugovječniji automobilistički serijal zvan Forza Motorsport.

Još u eri prve PlayStation konzole vidjelo se kako automobilističke igre mogu biti među najprodavanijim naslovima. Gran Turismo bio je tako najprodavanija igra za PS1, ali je isto tako bio ekskluzivan za Sonyjevu platformu. Ekipa iz Microsofta za svoju je Xbox konzolu stoga morala napraviti alternativu, a lansirali su ju na današnji dan prije 19 godina pod nazivom Forza Motorsport.

Forza je inicijalno bila razvijena kao vrlo realistična simulacija vožnje, ali je mala ekipa studija Turn 10 ipak željela da vožnja u igri bude pristupačna. Osim same vožnje, htjeli su igračima ponuditi igru u kojoj će skupljati različite automobile pa su se pojačali dizajnerom koji je radio na Pokemon franšizi. Izlazak igre bio je odgođen čak tri puta, ali se čekanje isplatilo jer je završni proizvod bio iznimno dorađen.

Iako tvorci Forze nisu skrivali inspiraciju Gran Turismo serijalom, svojom su se igrom fokusirali i na ono što Gran Turismo tada nije imao. Primjerice, sustav oštećenja vozila imao je i funkcionalnu i vizualnu stranu, a vozila su se mogla detaljno modificirati u izgledu. Međutim, ono u čemu je Forza svakako prednjačila bila je integracija multiplayera. Dok se Gran Turismo još oslanjao na klasični offline multiplayer, Forza je ponudila mrežne opcije, odnosno igranje putem interneta ili lokalnog umrežavanja Xbox konzola.

Sadržajno je prva Forza isto tako bila pravi paket. Imala je 231 vozilo podijeljenih na devet klasa, od kojih se svako moglo nadograđivati i modificirati dodatnim dijelovima. Što se staza tiče, igra je imala mix izmišljenih i stvarnih staza. Od ovih drugih tu su bili Silverstone, laguna Seca, Tsukuba, Nürburgring Nordschleife i druge.

Forza Motorsport je po izlasku pokupila izvrsne ocjene te je s prosjekom ocjena 92 na Metacriticu jedna od najbolje ocijenjenih igara za prvi Xbox. U svojoj 19 godina dugoj povijesti, Forza je imala ukupno sedam glavnih igara, pet spin-off naslova arkadnog utrkivanja (Forza Horizon) te jednu mobilnu igru (Forza Street). Trenutno se radi na rebootu franšize s igrom Xbox Series X/S konzole te PC.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (4)

  • vragec25cro

    03.05.2021 - 11:13

    Največa fora šta u multiplayeru stalno hrpa ljudi za igranje plus sezone,a ista stvar i u arkadnoj Horizon.

  • 312AE

    03.05.2021 - 12:22

    Forzu sam tek igral ove zime. Pogotovo prva Forza je stvarno jako inspirirana Gran Turismom, no za ljubitelje utrka stvarno dobar serijal. Zato je i malo šteta da je danas prepun dlc-eva i nepotrebnih stvari. Verzije za Xbox i Xbox 360 se još i danas jako ljepo daju igrati, od grafiken do modela vožnje, sve to još uvjek pruža jako puno zabavne. Odlična konkurencija za Gran Turismo.

  • darkness666

    03.05.2021 - 13:29

    Po meni najbolja driving igra svih vremena..svi serijali pogotivo arkadni horizon su mi se svidjeli…svaka cast

  • SanKa

    03.05.2023 - 09:41

    jedini posteni konkurent GT-u

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?