HCL.HR

Gran Turismo 5 – prvi GT s Ferrarijem i Lamborghinijem

Zoran Žalac 24.11.2021.   •   8 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 11 godina lansiran je Gran Turismo 5, dugo iščekivani debi simulacijskog serijala na tadašnjoj konzoli PlayStation 3.

Automobilistički serijal Gran Turismo bio je konstanta Sonyjevih PlayStation konzola. U prvih sedam godina tog serijala objavljene su četiri igre, a onda je od 2004. pa do 2010. uslijedilo zatišje. Imali smo u tom periodu svojevrsne demo verzije (GT HD Concept, GT5 Prologue), no fanovi su nestrpljivo iščekivali ulazak Gran Turisma u eru HD grafike.

Skok s prve na drugu generaciju PlayStation konzola bio je ogroman za grafiku Gran Turisma 3, a hardver PS3 konzole obećavao je još više mogućnosti. Dugom čekanju na peti dio Gran Turisma nije pomagao uspon konkurentnog serijala Forza Motorsport koji je u nekim pogledima bio naprednije od nekadašnjeg kralja. Očekivanja su od Gran Turisma 5 bila stvarno ogromna.

Očekivanja su od Gran Turisma 5 bila stvarno ogromna.

Kad se igra napokon pojavila na današnji dan prije 11 godina, donijela je zavidnu količinu sadržaja i noviteta. Po prvi put u serijalu uveden je model oštećenja automobila, a neke su staze dobile i promjenjive vremenske uvjete. Po prvi put u povijesti GT je imao licencirana WRC, NASCAR i Super GT natjecanja. Moglo se kreirati vlastite staze pomoću editora. I konačno – igra je imala mrežne utrke, tj. online komponentu. 

Gran Turismo 5 imao je tada nezamislivih 1069 vozila. Na toj listi prvi put u serijalu pojavila su se vozila proizvođača kao što su Ferrari, Lamborghini i Bugatti. Štoviše, bio je ovo prvi GT koji je imao licencirane bolide Formule 1. A moglo se u igri već tada voziti prva hibridna vozila poput Toyote Prius ili Honde Insight.

Doduše, rekordan broj automobila ujedno je bio i pomalo kontroverzna. Gran Turismo 5 bio je prvi GT u kojemu su se vozila dijelila na premium i standard kategorije. Premium vozila bila su detaljno modelirana, autentičnog zvuka, imala su model štete i puni pogled iz kabine vozača. S druge strane, standardna vozila nisu imala takvih pogodnosti. Kontroverzni dio bio je u tome što je tek 200-njak vozila u igri bilo Premium kategorije, dok su ostala bila niže klase. Nakon šest godina čekanja na igru to je bilo pomalo razočaravajuće.

Tek je dvjestotinjak vozila u igri bilo Premium kategorije, dok su ostala bila zakinuta za detalje i različite pogodnosti.

Pozitivni aspekt Gran Turisma 5 i njegovih vozila bila je naknadna podrška. Ovo je bio prvi GT koji je poslije izlaska dobivao dodatna vozila pune tri godine. Toliko je otprilike potrajala i podrška za online komponentu, koja je ugašena sredinom 2014. godine.

Unatoč tome što neki dijelovi Gran Turisma 5 nisu bili na razini savršenstva kakvog se očekivalo, igra je bila iznimno uspješna. Do 2013. godine bilo je prodano više od 10 milijuna primjeraka ove igre, što je bio najbolji rezultat jedne igre za PS3 konzolu sve do dolaska Grand Theft Auta 5. Na kraju je GT5 ostao druga najprodavanija igra za PS3 s 11,95 milijuna primjeraka. Prema statistici Guinnessa iz 2015. godine, Gran Turismo 5 je ostao upamćen kao racing igra koja se najduže zadržala na listama najprodavanijih igara.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (8)

  • MetalicStar

    24.11.2021 - 12:20

    Lamborghini*

    • Outback

      @MetalicStar, 24.11.2021 - 12:38

      Nadam se da je samo pokušaj trollanja…

    • SanKa

      @MetalicStar, 24.11.2021 - 13:02

      lanborđina

  • Timmy20

    24.11.2021 - 12:41

    Nema to veze sa simulacijom. Neka zlatna sredina…

  • RickBarry

    24.11.2021 - 13:02

    Ferrari se prvi put pojavio u Gran Turismu za PSP a ne GT5.

  • vragec25cro

    24.11.2021 - 13:51

    Imam ga još doma zajedno s ps3 i sve radi 🙂

  • Klaudio89

    24.11.2021 - 16:54

    bilo mi je drago kad sam nabavio tu igru,bilo je to poput upoznavanja novog svijeta,jedva sam čekao to,tada sam konačno mogao i licencirane testove i škole vožnje isprobavati i učiti na Silverstonskom aerodromu,i dakako,voziti se na svim ostalim kategorijama vozila koje nikad nisam probao,čak i isprobati ostale staze diljem svijeta

  • DomTom

    25.11.2021 - 15:56

    GT je ostavio dubok trag u moje gejming iskustvo.. Uvek je i bit ce jedna od mojih omileni igara, i dan danas znam upaliti ps2 il ps4 pa da vozim satima..

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?