HCL.HR

Francuzi stali u obranu Steama u slučaju nepoštenih poslovnih praksi

Juraj Bevandić 07.02.2017.   •   4 komentara


Valveu pod istragom Europske komisije u pomoć priskače francuski sindikat koji brani njihove prakse kao efektivnu zaštitu od iskorištavanja preprodaje keyjeva za igre.

Steam rekord korisnika

Ako ste nas pozorno pratili u posljednje vrijeme, mogli ste doznati da je Valve pod istragom Europske komisije. Istraga se temelji na ideji da Valveova platforma Steam ne posluje u skladu sa zakonima kompetitivnog poslovanja na području EU. Problematična praksa je tzv. “geoblocking” što Steam provodi tako što omogućava aktivaciju određenih proizvoda isključivo u državi ili regiji u kojoj su kupljeni.

To je problematično jer bi prema zakonima EU tržište unutar unije trebalo biti otvoreno i slobodno. No, francuska tržišna udruga Syndicat National du Jeu Vidéo staje u obranu Valvea i ostalih tvrtki koje posluju po sličnom modelu. Sindikat ističe kako se geoblocking provodi kako bi se spriječilo iskorištavanje različitih cijena u različitim zemljama što rade kompanije koje kupe hrpu keyjeva za igre u nekoj zemlji nižeg cjenovnog standarda i onda ih prodaju putem interneta po višoj cijeni.

Oni su uvjereni kako to šteti europskim proizvođačima, ali i potrošačima jer omogućava izbjegavanje plaćanja poreza i ostalih regulacija EU. Nadaju se da će Europska komisija i ostale autoritativne vlasti uzeti to u obzir i ponuditi prigodno rješenje proizvođačima i prodavačima kako bi mogli sami ubuduće postavljati prikladne cijene proizvoda s obzirom na lokalnu tržišnu moć.

Označeno sa: , ,

Komentari (4)

  • GTA222

    07.02.2017 - 21:08

    Normalno da se žale kada bi gubili na zaradi a tako i tako u Europisu svugdje više manje iste cijene.

  • trulex

    07.02.2017 - 21:09

    Ja u ime svoje države Bosne, stajem iza stima i nedam nikome da ga dira. Budu li ova 3 precjednika se dogovarali kako će onda će propast, tako da stime ne pitaj njiha 3 ništa već evo ja sam na raspolaganju, samo majke vam de prepolovite cjene € igara kod nas plata 137€.

    • funky0308

      @trulex, 08.02.2017 - 10:49

      Ti si za Steam ali da prepolove cijene onda nisi za Steam. Nitko nije protiv njih ali kako zakoni o trgovini vrijede za sve ostale, zasto bi gaming industrija bila drugacija? Pojednostavljeno sve skupa stvarno ruzno izgleda, dodjes u pekaru po kruh, prodavac te pogleda, vidi da si, recimo musliman ili zidov i umjesto 5kn naplati ti 15kn…daleko je to on dobre i normalne poslovne prakse. Nama to nece smetati, jer svakako imamo visoke cijene, bore se oni koji bi ovime imali puno vece cijene. Bivse drzave SSSRa imaju puno nize cijene nego ostali, neki proizvodi su dostupni u jednom dijelu unije, u drugom dijelu nisu…tu su problemi, pogotovo njima. Nece Valve poravnati cijene po najvizoj, uzeti ce cijenu koja je njima najprihvatljivija i kraj price. Nama, kao sto rekoh je svejedno ali sumnjam da ce svi ovo docekati otvorenih ruku.

  • CoBE10

    09.02.2017 - 12:57

    To mi se ne svida kod Steam-a sto daju da se igrice aktiviraju samo na jednom podrucju.Npr. u Rusiji mozes kupiti igricu po 80% nize nego na Balkanu al je ne mozes aktivirati na Balkanu bez VPN-a, a ako to uradis mos dobit ban.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?