HCL.HR

Gaming u 8K? Ma zaboravite to – najskuplja grafička pokreće igre i u 13K rezoluciji

Zoran Žalac 31.10.2022.   •   6 komentara   •   Tehnologija


Netko je uz pomoć GeForce RTX 4090 kartice uspio pokrenuti igru Genshin Impact u rezoluciji 13760 x 5760. Nije baš igrivo, ali – može se.

Testiranja su pokazala da grafička kartica RTX 4090, koju ćete kod nas platiti 17-20,5 tisuća kuna, može poslužiti za pristojno igranje igara u 8K rezoluciji. Kad je već tako, logično je pitanje do koje rezolucije zapravo može ići. Istina je da trenutno nemamo ekrane iznad 8K rezolucije, no to ne znači da se u PC igrama rezolucija ne može povećati iznad toga pa downscaling metodom prilagoditi aktivnom ekranu.

Na primjer, što biste rekli na 13K gaming? Preciznije rečeno, igranje na rezoluciji 13,760 x 5760 piksela. Pretjerivanje – svakako, no može li se?

Prema testiranju YouTubera Golden Reviewer, vršenom na igri Genshin Impact, RTX 4090 žvače i 13K rezoluciju. Jest da framerate tada pada ispod 30 fps-a, ali je svejedno bolji nego igranje Genshin Impacta na većini mobilnih telefona. Koliko je igranje u 13K rezoluciji luda ideja jasno govori činjenica da jedan običan screenshot koji uhvatite na toj rezoluciji teži oko 86 megabajta!

E sad, je li ovakvo što zaista impresivno? Pa baš i nije – ne samo što što uopće ne postoje ekrani za 13K rezoluciju. Mnogi se slažu da je na standardnim veličinama ekrana jako teško raspoznati razliku među rezolucijama iznad 4K. Nema sumnje oko toga da igre izgledaju ljepše i oštrije što je rezolucija veća, no na toj razini korisnici već moraju koristiti povećalo da bi primijetili razlike. S druge je strane pak razlika u izvedbi očita i mnogi bez problema uoče kad se nešto izvodi u 30 fps-a, a kad u 60+ sličica po sekundi.

Komentari (6)

  • moordrak

    31.10.2022 - 16:35

    Jes da je ovo jedna od onih igara koja se glatko vrti i na mobitelima, nu, lijepo, lijepo. Eto, sad me ufatio gušt zaigrati Genshin. A tako sam se fino odviknuo…

    • Veseleilo

      @moordrak, 01.11.2022 - 08:38

      Mene bas i ne vuce da se vratim, a dobio sam neke jako zanimljive likove. Posto sam bio u fazi da moram zestoko grindati za gear, a sam nisam mogao pobjedjivati neke bosove, nakon nekog vremena sam odustao.

    • moordrak

      @Veseleilo, 02.11.2022 - 05:54

      Nakon prvih 20 minuta “povratka”, sjetio sam se zašto sam ustvari odustao od Genshina: previše izbora. Uopće više ne uživam u raznolikosti jer mi svaki novi komad opreme ili lik izaziva nervozu. Koliko sada imaju likova? Preko 50? Izvučeš li ih sve nekim čudom (recimo ja nisam imao sreće sa Ventijem), grind ne gine. Ne istreseš li masne pare, teško ćeš doći do C6, znaš i sam, a cigani su tek takvi što se f2p-a tiče. Ništa se tu nije promijenilo. Posložio sam OK tim i realno, osim tih par likova, nema potrebe za ostalima. Doslovno ih 95% uopće nisam imao razloga podizati kamoli koristiti. Kad jednom savladaš reakcije, to je to. Sad su nakeljili i dendro povrh svega. Ma ne. Ne mogu više. Možda ću jednog dana ispratiti priču do kraja, bude li ikad kraja, do tada, isprobati ću još koju gatcha igru. Trenutno peglam po Tower of fantasy. Neverland me isto malo golica…

  • Xeon

    31.10.2022 - 16:44

    Prebacim na 13k i ostavim cijelo selo bez struje lol

    • Stecajni_upravnik

      @Xeon, 31.10.2022 - 18:04

      Ako ti pre toga ne spali komp i daleko bilo stan….. Das preko 2000 i budes u paranoji od pozara. Cujem da vec osiguranja pokrivaju 4090 kao osigurani slucaj, uz doplatu naravno😂😂😂

  • Valhalla

    02.11.2022 - 12:38

    Trebate staviti onaj video od linustechtipsa za gameanje na 8k i test sto su uradili kao 4k rezolucija na 8k tvu i tko moze skontati razliku.
    Nije puno skontalo da igra je 4k na 8k monitoru tako da iznad 4k stvarno ne treba gledati trenutno rezolucije radije da prave graficki intezivnije igre da povuce gpu mada i to nece radi konzola jer one diktiraju to.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?