HCL.HR

Gaming kalendar: Civilization III – igra koja je položila ispit vremena

Zoran Žalac 30.10.2018.   •   7 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno sedamnaest godina, igrači na PC-u po treći su put razvijali veliku civilizaciju koja je trebala opstati pred izazovima vremena.

Civilization serijal devedesetih je godina započeo svoju vladavinu žanrom strateških igara povijesne tematike. Tada je Civilization bio zastupljen na zaista širokom spektru platformi za igranje, no od 21. stoljeća ustalio se prvenstveno na PC-u. Prva igra u serijalu koja je izašla i ostala ekskluzivna za PC platformu bio je Sid Meier’s Civilization III, lansiran na današnji dan prije sedamnaest godina.

Treća Civilizacija donijela nam je poznati zadatak podizanja carstva od 4000. godine prije nove ere i održavanje istoga sve do 2050. godine nove ere. Balansiranje resursima, vješta diplomacija, tehnološki razvoj i vojna dominacija bili su neke od temelja gameplaya u Civilizationu 3, prvom dijelu serijala kojega nije dizajnirao sam Sid Meier već dizajner Jeff Briggs i programer Soren Johnson.

Civilization 3 donio je brojne nove elemente u gameplayju, a jedno od takvih bilo je uvođenje kulture. Svaki grad imao je svoj kulturni rejting i doseg, a pomoću kulture igrač je mogao mirno osvojiti strani grad tako što je svojom kulturom utjecao na tuđu civilizaciju. Kulturna dominacija također je bila jedan od načina osvajanja igre.

Novitet u gameplayu Civilizationa 3 bilo je uvođenje kulture.

Zanimljivo je kako Civilization 3 inicijalno nije naišao na oduševljenje fanova. Jedni su mu zamjerali što nije inkorporirao elemente iz drugih Firaxisovih igara, npr. Alpha Centauri, a drugima su smetali novi sustavi poput korupcije.

Ipak, igra je kroz brojne zakrpe, dvije ekspanzije (Play the World i Conquest) i korisničke modifikacije na kraju postala jedan od najbolje prihvaćenih dijelova serijala te su fanovi po izlasku četvorke neko vrijeme još uvijek preferirali Civilization 3.

Danas se ovaj dio serijala može nabaviti na Steamu i GOG-u za pet eura, uz napomenu da mu je mrežni multiplayer ugašen 2014. godine.

Komentari (7)

  • Deus

    30.10.2018 - 11:00

    Odlicna al duju mi nemoze nista nadmasiti!

    • Darac83

      @Deus, 30.10.2018 - 17:31

      Je, ali u trojci su prvi puta uveli sustav teritorija i granica… U dvojci me uzasno izbacilo iz takta kad bi Ai napravio grad između mojih… ?

  • Darcoolio

    30.10.2018 - 11:17

    Lagano ste preskočili prvi Call of Duty.

    • Zoran Žalac

      @Darcoolio, 30.10.2018 - 11:29

      A nekad na isti datum imamo više igara pa moramo birati. Vjerujem da će CoD biti obilježen za EU datum.

  • Saren

    30.10.2018 - 12:51

    Eh tu je poceo moj susret sa Civ serijalom i ova trojka mi je bila prva strategija koju sam odigrao. Dan danas jedna od najdrazih 🙂

  • l)oolvl

    30.10.2018 - 14:59

    sigurno najlošiji dio Civa, zabavno jednako kao i rad u ofisu

  • Ipe77

    02.11.2018 - 17:37

    civ III je zakon ali civ V mi je uzeo pola života po meni je najbolji dio u serijalu i najbolja strategija koja nije RTS

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?