HCL.HR

Final Fantasy – zamalo je bio Fighting Fantasy

Zoran Žalac 18.12.2022.   •   8 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 35 godina, po prvi put je rođen Final Fantasy, jedan od rijetkih RPG serijala s toliko dugom tradicijom.

final fantasy 1

Prvi Final Fantasy na današnji se dan prije 35 godina pojavio za NES konzolu na japanskom tržištu. U to je vrijeme takva igra bila vrlo rizična jer je izdavač Square smatrao kako RPG fantastične tematike neće biti naročito profitabilan.

Igra se isprva trebala zvati Fighting Fantasy, ali zbog problema sa zaštićenim nazivom tim od svega sedmero developera u konačnici se odlučio za Final Fantasy. Vjerovali su kako bi im to doista mogla biti finalna fantazija ako se igra ne proda, s obzirom da je Square tada bio u dosta lošoj financijskoj situaciji.

Igra se prvotno trebala zvati Fighting Fantasy.

Final Fantasy je prije svega bio odgovor na serijal Dragon Quest, ali je inspiraciju za svoj sustav borbe na poteze vukao iz franšiza Dungeons & Dragons te Wizardry. Za razliku od tih RPG-ova koji su dolazili sa Zapada, Final Fantasy svoju borbu nije prikazivao iz prvog lica već je likove razdijelio na ekranu – neprijatelje na lijevu stranu, a igračev tim na desnu.

Final Fantasy se inicijalno trebao proizvesti u samo 200 tisuća primjeraka, no kreator igre Hironobu Sakaguchi uspio je nagovoriti Square da isporuči duplo više od toga, jer je to bio jedini način da igra eventualno postane profitabilna i otvori si put za nastavak. Rizik se isplatio i Final Fantasy je ubrzo postao hit te je portan za računala MSX2, a kasnije je došao i na ostala tržišta.

Final Fantasy se trebao proizvesti u samo 200 tisuća primjeraka, no kreator igre uspio je nagovoriti izdavača da isporuči duplo više od toga.

Igra je do danas doživjela brojne adaptacije, prerade i portove. U zadnjem desetljeću postala je dostupna za PSP, Wii, Android, iOS, 3DS, PS3 i još neke druge platforme. Kao što i sami znate, teško je uopće pobrojati koliko je Final Fantasy igara, nastavaka i spin-off naslova, izašlo u zadnjih 35 godina. A fascinantno je kako je to sve proizašlo iz velikog rizika.

2021. godine originalni je Final Fantasy dobio svoj remaster, zajedno s drugih pet naslova prije 3D ere. Taj je remaster trenutno dostupan samo na PC platformi, a na PlayStation 4 i Nintendo Switch bit će lansiran u proljeće 2023. godine.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (8)

 • Darcoolio

  18.12.2017 - 12:24

  Jedan od najboljih serijala ikad.
  Imao je i manje kvalitetne naslove, ali uvek su u vrhu svog žanra.

  • Goran1234

   @Darcoolio, 18.12.2017 - 12:51

   Slažem se.

  • crolink07

   @Darcoolio, 18.12.2017 - 14:26

   I ja se slažem

  • Shadow king

   @Darcoolio, 18.12.2017 - 21:38

   Istina

 • PrydaCro

  19.12.2018 - 06:32

  Final Fantasy je vrh. Pogotovo 6 na Snesu.

 • Klaudio89

  19.12.2020 - 16:40

  većina je sasvim složna da je Final Fantasy nešto najbolje što se u povijesti gaminga dogodilo,igrica koja uvijek nosi karizmatičnu satiru koja se u igrici odvija,igrica koja uvijek vuče ono najbolje u pricama poput ove,BTW,nisam RPG tip gamera,ali gledajući kako su moj brat,stric,prijatelji prolazili kroz sve to igrajući ju na PS1,shvatio sam koliko gaming zbog nje može biti izuzetno čudesan u takvim kreacijama kao ova

 • ILoveGaming

  18.12.2021 - 16:34

  Final Fantasy Tactics A2: Grimoire of the Rift, Final Fantasy Crystal Chronicles: Ring Of Fates i Final Fantasy Crystal Chronicles: Echoes Of Time za Nintendo DS su vrh. Stotine sati sam ih tamanio na NOZoomer PC emulatoru. Najvjerojatnije ću 22.12. na Steam zimskoj rasprodaji igara uzeti portove Final Fantasy 3 te Final Fantasy 4 pa neka mi krase moj RPG Library.

 • Tatqo

  19.12.2022 - 08:12

  Upravo se IX prelazi.. a moglo bi se pocastit sa ovom kolekcijom da je napokon imam na steamu

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?