HCL.HR

Gaming kalendar: Final Fantasy (1987.)

Zoran Žalac 18.12.2017.   •   4 komentara   •   Retro


Na današnji dan, prije točno trideset godina, po prvi put je rođen Final Fantasy, jedan od rijetkih RPG serijala s toliko dugom tradicijom.

final fantasy 1

Jučer je svoj 30. rođendan proslavio Capcomov Mega Man, a danas istu obljetnicu slavi još jedan veliki japanski serijal. Prvi Final Fantasy na današnji se dan prije 30 godina pojavio za NES na japanskom tržištu. U to vrijeme takva je igra bila vrlo rizična jer je izdavač Square smatrao kako fantazijski RPG neće biti profitabilan.

Igra se prvotno trebala zvati Fighting Fantasy, ali zbog problema sa zaštićenim nazivom, tim od svega sedmero developera u konačnici se odlučio za Final Fantasy. Vjerovali su kako bi im to doista mogla biti finalna fantazija ako se igra ne proda, s obzirom da je Square tada bio u dosta lošoj financijskoj situaciji.

Final Fantasy se inicijalno trebao proizvesti u 200 tisuća primjeraka, no kreator igre Hironobu Sakaguchi uspio je nagovoriti Square da isporuči duplo više od toga, jer je to bio jedini način da igra eventualno postane profitabilna i otvori put za nastavak. Rizik se isplatio i Final Fantasy je ubrzo postao hit te je portan za MSX2 računala, a kasnije je došao i na ostala tržišta.

Igra je do danas doživjela brojne adaptacije, prerade i portove. U zadnjem desetljeću postala je dostupna za PSP, Wii, Android, iOS, 3DS, PS3 i još neke druge platforme. Kao što i sami znate, teško je uopće pobrojati koliko je Final Fantasy igara, nastavaka i spin-off naslova, izašlo u ovih 30 godina. A fascinantno je kako je to sve proizašlo iz velikog rizika.

Komentari (4)

 • Darcoolio

  18.12.2017 - 12:24

  Jedan od najboljih serijala ikad.
  Imao je i manje kvalitetne naslove, ali uvek su u vrhu svog žanra.

  • Goran1234

   @Darcoolio, 18.12.2017 - 12:51

   Slažem se.

  • crolink07

   @Darcoolio, 18.12.2017 - 14:26

   I ja se slažem

  • Shadow king

   @Darcoolio, 18.12.2017 - 21:38

   Istina

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!