HCL.HR

Final Fantasy – zamalo Fighting Fantasy

Zoran Žalac 18.12.2018.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno trideset godina, po prvi put je rođen Final Fantasy, jedan od rijetkih RPG serijala s toliko dugom tradicijom.

final fantasy 1

Jučer je svoj 31. rođendan proslavio Capcomov Mega Man, a danas istu obljetnicu slavi još jedan veliki japanski serijal. Prvi Final Fantasy na današnji se dan prije 31 godinu pojavio za NES na japanskom tržištu. U to vrijeme takva je igra bila vrlo rizična jer je izdavač Square smatrao kako fantazijski RPG neće biti profitabilan.

Igra se prvotno trebala zvati Fighting Fantasy, ali zbog problema sa zaštićenim nazivom tim od svega sedmero proizvođača u konačnici se odlučio za Final Fantasy. Vjerovali su kako bi im to doista mogla biti finalna fantazija ako se igra ne proda, s obzirom da je Square tada bio u dosta lošoj financijskoj situaciji.

Igra se prvotno trebala zvati Fighting Fantasy.

Final Fantasy je prije svega bio odgovor na Dragon Quest serijal, ali je inspiraciju za svoj sustav borbe na poteze vukao iz Dungeons & Dragons te Wizardry franšiza. Za razliku od RPG igara koje su dolazile sa Zapada, Final Fantasy svoju borbu nije prikazivao iz prvog lica već je likove razdijelio na ekranu – neprijatelje na lijevu stranu, a igračev tim na desnu.

Final Fantasy se inicijalno trebao proizvesti u 200 tisuća primjeraka, no kreator igre Hironobu Sakaguchi uspio je nagovoriti Square da isporuči duplo više od toga, jer je to bio jedini način da igra eventualno postane profitabilna i otvori put za nastavak. Rizik se isplatio i Final Fantasy je ubrzo postao hit te je portan za MSX2 računala, a kasnije je došao i na ostala tržišta.

Igra je do danas doživjela brojne adaptacije, prerade i portove. U zadnjem desetljeću postala je dostupna za PSP, Wii, Android, iOS, 3DS, PS3 i još neke druge platforme. Kao što i sami znate, teško je uopće pobrojati koliko je Final Fantasy igara, nastavaka i spin-off naslova, izašlo u ovih tridesetak godina. A fascinantno je kako je to sve proizašlo iz velikog rizika.

Komentari (5)

 • Darcoolio

  18.12.2017 - 12:24

  Jedan od najboljih serijala ikad.
  Imao je i manje kvalitetne naslove, ali uvek su u vrhu svog žanra.

  • Goran1234

   @Darcoolio, 18.12.2017 - 12:51

   Slažem se.

  • crolink07

   @Darcoolio, 18.12.2017 - 14:26

   I ja se slažem

  • Shadow king

   @Darcoolio, 18.12.2017 - 21:38

   Istina

 • PrydaCro

  19.12.2018 - 06:32

  Final Fantasy je vrh. Pogotovo 6 na Snesu.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?