HCL.HR

Pong – početak elektroničke revolucije

Zoran Žalac 29.11.2019.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 47 godina, izašla je jedna od najstarijih videoigara s tada najznačajnijim utjecajem na američku kulturu.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

U pionirskim danima industrije videoigara bilo je svega i svačega – od eksperimentiranja, sabotaže i plagiranja. Tu uzbudljivu eru ponajviše je obilježila igra zvana Pong, elektronička verzija stolnog tenisa koja je izašla na današnji dan prije 47 godina.

Pong je bio revolucionaran po mnogočemu, a pamtimo ga po tome jer je bio prva igra tvrtke Atari, kao i prva videoigra koja je ostvarila zapažen komercijalni uspjeh. Pong je 1972. dolazio na velikom arkadnom stroju, s primitivnom prezentacijom u svega dvije boje. Igru je moglo igrati dvoje igrača, a cilj je bio da igrač 11 puta pošalje lopticu iza svog suparnika.

Dizajner igre Allan Alcorn prije Ponga nije imao nikakvo iskustvo u izradi videoigara, no uz viziju osnivača tvrtke Atari, Nolana Bushnella, Pong je pretvoren u nešto tada neviđeno. Doduše, Bushnell je ideju posudio s Magnavox Odysseyja, prve konzole u povijesti. Atari je zbog toga išao i na sud, ali su se u konačnici nagodili s Magnavoxom izvan sudnice.

Dizajner Ponga prethodno nije imao nikakvo iskustvo u izradi videoigara.

Do 1974. Pong je u Americi bio rasprostranjen u više od 10 tisuća primjeraka, većinom po kafićima i igraonicama. Nešto je slabije zastupljen bio u ostatku svijeta, no onda je Atari krenuo razmišljati o kućnoj verziji Ponga koja je godinu dana kasnije također ostvarila zapažen uspjeh s više od 150 tisuća prodanih primjeraka te blagdanske sezone.

Pong je imao brojne imitatore, ali je bio i ostao prvi pravi inovator. Brojne tvrtke, uključujući Nintendo i Konami, odlučile su se okušati u industriji videoigara vidjevši koliko je Pong bio popularan.

Brojne tvrtke, uključujući Nintendo i Konami, odlučile su se okušati u industriji videoigara vidjevši koliko je Pong bio popularan.

Igra je kasnije dobila nekoliko nastavaka, uključujući Pong Doubles, Super Pong, Ultra Pong i druge. Krajem devedesetih dobili smo čak i 3D verziju igre, odnosno preradu zvanu Pong: The Next Level. Povodom 40. godišnjice Ponga lansiran je Pong World za iOS i Android uređaje.

Označeno sa:

Komentari (1)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?