HCL.HR

Super Mario Bros. – vodoinstalateri koji jedu gljive

Zoran Žalac 13.09.2023.   •   53 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 38 godina, na Nintendo Entertainment Systeam konzolu izašla je jedna od najvažnijih igara ikad napravljenih – Super Mario Bros.

Jedan je naslov nezaobilazan kad govorimo o najvažnijim videoigrama u povijesti. Super Mario Bros. za NES konzolu izašao je 1985. godine i reanimirao tržište videoigara nakon neslavnog kraha koji se dogodio dvije godine ranije. Mario i njegov brat Luigi svojim su maštovito dizajniranim avanturama dokazali kako medij videoigara može ponuditi kvalitetnu vrstu zabave, neovisnu o predlošcima filmskog ili stvarnog svijeta.

Super Mario Bros. mnogima je bilo prvo upoznavanje s talijanskim vodoinstalaterom, ali to zapravo nije bila prva igra u serijalu. Radilo se tu nastavku arkadne igre Mario Bros., iako Nintendo isprva nije razmatrao nastavak nego potpuno novu igru. Ideja im je bila napraviti igru koja bi nastavila tradiciju “atletskog” gameplaya, što je obuhvaćalo trčanje i skakanje. Tek je u fazi nakon izgradnje prototipa odlučeno kako će Mario biti glavni lik, s obzirom da se prethodni Mario Bros. dobro prodavao.

Priča Super Mario Brosa nije bila pripovijedana unutar igre već kroz tekstualni opis koji je dolazio u pakiranju. Tako smo doznali da je Mario krenuo u spašavanje princeze Peach koja jedina može spasiti kraljevstvo gljiva od plemena kornjača koje prakticiraju crnu magiju. Ako vas to malo podsjeća na Zeldu, nije slučajnost – Super Mario Bros. i The Legend of Zelda razvijani su paralelno.

Epitet “Super” u nazivu Super Mario došao je na temelju mehanike sakupljanja gljive od koje Mario naraste. Ta se gljiva interno zvala “Super Mushroom“. Doduše, mehanika sakupljanja tzv. power-upa bila je osmišljena tek naknadno, nakon što su leveli već bili dizajnirani za “malog” Marija.

Sama ideja gljive kao predmeta koji nudi poboljšanje bazirana je na japanskom folkloru i pričama o magičnim gljivama. Zanimljivo je također da se Nintendo svjesno odlučio da igrača neće odmah staviti u ulogu “Super” Marija nego će mu mehanikom sakupljanja gljive pobuditi osjećaj postignuća i napretka.

Mehanika sakupljanja tzv. power-upa bila je osmišljena tek naknadno, nakon što su leveli već bili dizajnirani za “malog” Marija.

Super Mario Bros. ostao je zapamćen i kao jedna od prvih igara tijekom čijeg je razvoja prakticirana podjela poslova. Sve do sredine osamdesetih igre su razvijali vrlo mali timovi, a nije bio ni rijedak slučaj da je samo jedna osoba bila zadužena za razvoj cijele igre. Super Mario Bros. radio je sedmeročlani tim pod vodstvom Shigerua Miyamota i svaki je član bio zadužen za specifični aspekt igre – netko je dizajnirao kontrole, netko levele, netko glazbu. Takva podjela posla u industriji videoigara postala je standard te se prakticira i danas.

Postoji mnogo stvari s kojima je Super Mario Bros. bio pionir u industriji videoigara, a jedna od takvih je bila i pristup glazbi rađenoj za igru. Dotadašnja praksa bila je da se glazba za igru uvijek radila nakon što je igra već bila gotova. Međutim, u slučaju SMB-a glazba je bila rađena paralelno s igrom, a skladatelj Koji Kondo želio je da ona prati igrača. Na prvu se to ne primijeti, ali tempo glazbe u SMB-u savršeno pristaje brzini igre. U trenucima kad se od igrača traže brže reakcije, glazba mu to sugerira bržim ritmom.

Glazba je bila rađena paralelno s igrom, što u to vrijeme nije bila standardna praksa u razvoju igara.

Specifično je i to kako Super Mario Bros. zapravo nema ono što današnje igre zovu tutorialom, a igrač već u prve tri sekunde igranja osnove gameplaya. Prvi level SMB-a ciljano je dizajniran s tom namjerom i često se uzima kao temeljni primjer dobrog gameplay dizajna jer igraču dopušta da postupno i prirodno shvati mehanike i pravila igre.

O uspjehu i značaju Super Mario Brosa. mogu se pisati romani. Igra je bila prodana u više od 40 milijuna primjeraka, što je dugih 20 godina bio najbolji prodajni rezultat za Nintendove igre. Super Mario Bros. otvorio je vrata serijalu bez kojega nije ostala još niti jedna Nintendova konzola. Jednostavno rečeno, ako na konzoli ne možete igrati Super Marija, onda to nije Nintendov uređaj.

Danas Super Mario Bros. možete zaigrati na brojnim Nintendovim platformama. Od 2018. godine igra je postala dostupna i na aktualnoj Nintendo Switch konzoli u sklopu pretplate na uslugu Nintendo Online. Želite li ju imati u svom vlasništvu, najbolje način za igranje bio bi nabavljanje NES Classic Edition konzole s kojom ova igra dolazi u paketu. Na cijeni su također originalna izdanja Super Mario Brosa koja se u neotvorenom stanju na aukcijama prodaju za više od milijun dolara.

Super Mario je također dobio dvije filmske adaptacije. Jednu igranu iz 1993. godine, te jednu animiranu u 2023. godini. Ova druga postala je najuspješniji film rađen po videoigri.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (53)

  • Shadow king

    13.09.2018 - 12:18

    Lice gaming industrije, svi ga znaju. Igra je legendarna i dan danas se zabavim s njom, nikad ne dosadi.

  • Rock_Lee

    13.09.2018 - 12:19

    nintendo jedina kompanija koja izbacuje simulatore spašavanja princeza već 30 godina takođe ne koriste glasovne glumce i bolju grafiku zbog budžeta kraljevi prodavanja magle koju je kupio konami i ubacio u silent hill

    • Aldin219

      @Rock_Lee, 13.09.2018 - 12:52

      Srecom postoje umovi poput tebe koji ce nama svima ostalim reci zasto NI SLUCAJNO ne smijemo uzivati u Nintendovim igrama. Hvala ti. Ja evo sada igrao Zelda BOTW i procitah tvoj komentar i onda sam shvatio da je puno vaznije imati glasovnu glumu i dobru grafiku nego bilo sta drugo. Thank you Rock Lee

    • Zoran Žalac

      @Rock_Lee, 13.09.2018 - 13:31

      Mario ima glumca koji mu posuđuje glas već… Dosta godina.

    • Rock_Lee

      @Zoran Žalac, 13.09.2018 - 13:44

      mrmljanje ne ubrajam u voice acting pogotovo kad svi likovi mrmljaju,vjerovatno neki starac kojem daju da ima za pivo i cigare

    • Susjed

      @Rock_Lee, 13.09.2018 - 13:59

      Kako vam se da trollat od članka do članka da bi vas eventualno pročitao netko uz kavu ili na poslu?

    • Shadow king

      @Rock_Lee, 13.09.2018 - 14:05

      Maglu prodavaju? Čuj, ja smatram da je Mario i dalje prezabavan, igral sam Odyssey i on je dokaz toga. Si uopče igral njegove novije igre? Najveća svrha video igara jest da budu zabavne, a Mario je itekak odličan u tome.

    • Goran1234

      @Shadow king, 13.09.2018 - 15:04

      Ma je kako nije, ima Switch.

    • Goran1234

      @Rock_Lee, 13.09.2018 - 15:06

      Kako ti se da… Kupio si Switch i ostale konzole da možeš pametovati po gaming stranicama?Ili si jedan os starih s novim imenom?

    • Ducktective

      @Rock_Lee, 13.09.2019 - 11:57

      Znaš šta stari slikovito kažu za takve kao ti? “Ne možeš reći konju da je sijeno poskupilo.” Por

    • Ducktective

      @Ducktective, 13.09.2019 - 12:00

      Znaš šta stari slikovito kažu za takve kao ti? “Ne možeš reći konju da je sijeno poskupilo.” Pored toga si bezobrazno nepismen i zaista je mudrost ogromna iza toga, pravopisno gledajući. Bit ću naporan pa hcl zamoliti da se razmisli o uvođenju editovanja komentara,jer ipak Indija već ima svoj svemirski progrsm. Lijepo bi bilo. Hvala

    • Darac83

      @Ducktective, 13.09.2019 - 20:01

      ??? Ubio si me s Indijom… ???

    • Masterchief

      @Rock_Lee, 15.09.2019 - 14:56

      NIsam neki fan Nintenda, ali rade zabavne igre koje se često mogu igrati s prijateljima (splitscreen) i super su. Nije njihova poanta grafika i realizam, poanta je ZABAVA! Da im je cilj grafika, Switch nebi mogao napraviti SWITCH nego bi bio samo generična konzola s prosječnim ili ispodprosječnim specifikacijama. Da, rade gluposti poput njihovih groznih online usluga, nedostatka servera za njihove igre itd. te rađenja iste igre više puta (New Super Mario igre). Smatram da je tvoj komentar veoma neinformiran i glup. Drugi put razmisli prije nego što napišeš ovako glup komentar (A, ako si troll… Čestitke, dobio si 2 upvote-a na svojem komentaru te si ispao kao veoma “inteligentna” osoba.)

    • ashitaka

      @Rock_Lee, 16.09.2019 - 15:08

      Zbog tebe i slicnih gejming world ide ka mini transakcijama i ostalim s*anjima, bitnije vam je kako je ko obucen i dal ce se ubaciti neki poznat glumac da prica… A story i gameplay nema veze kakav je. Sustina igara je da se zabavis i da uzivas, sto ti ocigledno niti umes niti hoces. pozz i svako dobro.

  • m@rko

    13.09.2018 - 12:21

    Krivo ste se izraziki. Nije jedna od, vec je najvažnija. Jer ne vidim nijednu drugu igru koja bih bila vaznija. (u povijesti)

    • Aldin219

      @m@rko, 13.09.2018 - 12:53

      Pong? Half life ili Doom? Ima dosta bitnih igara.

    • i_love_all_games

      @Aldin219, 13.09.2018 - 14:03

      Tetris…Quake….

    • m@rko

      @Aldin219, 13.09.2018 - 15:53

      Tocno to bitne su. Kao i tolu, uncharted itd. Ali nijedna od njih bitnija za povijest kao super mario. Malo tko ne zna za tu maskotu.

    • i_love_all_games

      @m@rko, 13.09.2018 - 16:16

      Možda je bolje reći jedna od najpoznatijih jer sigurno nije najbitnija. Pong i Doom su igre koje su radile ili prikazivale ili činile napredak. Mario je, budimo si iskreni, bio samo (i shvati to samo kao jako jako bitan samo) najbolji platrofmer u svoje vrijeme, pogotovo s time da su u to vrijeme video-igre skoro bile mrtve. Je li zato iznimno bitna igra? Da, iznimno bitna ali teško je reći da je bila najbitnija. Postoji nešto što je bilo možda još bitnije, morao sam guglati da se sjetim naziva- Spacewar! To je bila prva igra koja je postala popularna i koja je zainteresirala ljude na video-igre. Osobno, mislim da je uz Tetris, Maria, Pong i SPacewar samo jedna igra sposobna za imati pridjev najbitnija jer je stvorila jedan od danas najpopularnijih žanrova (FPS)- Doom. Mario nije stvorio ništa, nije donio ništa strašno novoga i nikakvu novu formulu ili način igranja, imao je samo odlične likove, zanimljive levele i to je (bez ikakvog umanjenja meni najbolje igre djetinjstva) ukratko to, možda ajde dajem jednu stvar a to je da je imao interesantan dizajn levela i na neki način je otvarao 2D svijet u nešto više. E sad, na stranu što nije igračima donio to što su donijeli Pong, Doom ili Spacewar- donio je igrama popularnost, da opet ponovim, u vrijeme kada su videoigre bile na rubu smrti i treba mu definitivno dati platinum medalju jer tko zna što bi danas igrali da igre nisu tada počele dobivati na popularnosti 😀

    • Oblakoder

      @i_love_all_games, 13.09.2018 - 18:03

      Igra je spasila trziste konzola i video igara kad su bile u velikoj krizi, a ne u smislu da je izgradila neki zanr i tako to. Promasio si poentu cele price 🙂
      Kad se pojavio Super Mario Bros. to je udahnulo svima snagu da nastave dalje.

    • m@rko

      @i_love_all_games, 13.09.2018 - 18:09

      Gle da nije bilo Maria ne bih bilo kasnije ni platformera pa jos kasnije ni 3d igara. Igra ne samo ja je bila iznad svoga vremena, vec od nje je krenuo gaming u boljem smijeru. To sto super mario ne mjenja tradiciju,game play. On je i dan danas najbolji u svome zanru. Al da ne govorim za danas. Samo kazem bitnije u povijesti nema.

    • i_love_all_games

      @m@rko, 13.09.2018 - 18:14

      Igra kao igra nije ispred svojeg vremena. Nemojmo se lagati. Njena popularnost je iznad tog vremena

    • m@rko

      @i_love_all_games, 13.09.2018 - 18:56

      Sta se nemojmo lagati hahah pa jarane pogledaj 1985 koje igre imas u to vrijeme. Kasnije jesu dolazile igre bolje od super maria. Ali za to vrijeme nemas. Igra je pogurala gaming prema naprijed. I njoj se danas zahvaljujem na igrama poput uncharted, the last of us, the legend of zelda, god of war, crash bandicoot igara.

    • i_love_all_games

      @m@rko, 13.09.2018 - 19:04

      Pretjeruješ. Ali Nintendo fanovi stalno pretjeruju. Mi koji smo realni i sve nam je isto imamo ponešto realnija razmišljanja potkrijepljena činjenicama… Jbg

    • m@rko

      @i_love_all_games, 13.09.2018 - 19:17

      Mislis da sam nintendo fan hahahahah stari ja sam fan igara i vjerujem da sam među realnijim osobama ovdje na hcl. Bas zato sto posjedujem skoro sve konzole, imam sve konzole od nove generacije i 90% konzola od ostalih generacija. Ps, xbox, nintendo, ne biram. Nema kod mene pc master race ili konzole imaju exlusive games. Ja sve to posjedujem. Ja sam fan super maria a jos veci nathan drake, najbolji je xbox one kontroler, i na pc su najbolje fps igre. Ja ne biram, al sve ima razloga zasto ovo govorim za maria.

    • i_love_all_games

      @m@rko, 13.09.2018 - 19:26

      Pa što je ta igra donijela osim što je poslagala kockice i bila jako popularna? A jedan Doom je stvorio novi zanar, Spacewar je jedna od prvih igara ikad… Pong je prva igra ikada. Battlezone je prva 3d igra. Mario nije bio prvi u ničemu. Kako bi mogao biti najbitniji? Jedino po popularnosti jer je to diglo gaming iz mrtvih. Da nije SMB onda bi neka deuga na igra… Tetris je isto bitna igra.

    • Oblakoder

      @i_love_all_games, 13.09.2018 - 20:46

      Da li je Doom stvorio fps zanr ili godinu dana mladji Wolfenstein 3D? Glupo je misliti da je Super Mario Bros. stvorio fps, racing, rpg ili neki drugi zanr ali je spasao gaming industriju to su cinjenice 🙂

    • m@rko

      @Oblakoder, 13.09.2018 - 21:17

      Ne mislim doslovno ali tako nekako. Isto kao sto je nintendo napravio sam sebi konkurenciju playstation (ne doslovno)

    • i_love_all_games

      @Oblakoder, 14.09.2018 - 12:41

      Doom.

    • m@rko

      @i_love_all_games, 13.09.2018 - 21:20

      U to vrijeme trebalo je i kockice znati poslagati. Nije bio bezveze popularan. A ti pricas o doom igri (vrhinska igra) koja je izasla 8 god nakon super maria na next gen konzoli u to vrijeme. Mislim o cemu pricas

    • i_love_all_games

      @m@rko, 14.09.2018 - 08:39

      Kakve ima veze kada je izašla? Pong i Spacewar su izašle prije… Opet nebitna stvar je to što kažeš

    • m@rko

      @i_love_all_games, 14.09.2018 - 10:39

      Prvi super mario je bio igra svoga vremena. I to je to

    • i_love_all_games

      @m@rko, 14.09.2018 - 11:02

      Pa je. Ali ti si rekao da je najbitnija igra ikada. Ja sam pokušao dokazati da nije. Igra koju sam možda odigrao najviše puta od svih igara…možda ne vremenski ali definitivno je bilo restartanja 😀 Drago mi je da se slažemo da je bila igra svojeg vremena. I meni do danas najbolji Mario. Ne vjerujem da će Nintendo ikad napraviti nešto tako globalno u tom serijalu, ne znam ni da li je moguće. Trideset godina nakon izlaska igra se još igra…to je nešto posebno.

    • m@rko

      @i_love_all_games, 14.09.2018 - 12:30

      Ja sam rekao sta mislim 🙂

    • Goran1234

      @m@rko, 13.09.2018 - 19:05

      Možda mu je to predaleko…. Za gledati.
      Vidiš spomenuo si i The Legend Of Zelda, tvorac Maria je i tvorac i Zelde. Miyamoto je htio napraviti igru u kojoj će igrač znati što treba raditi,(Mario) i igru u kojoj neće znati što treba(The legend of Zelda).

  • Oblakoder

    13.09.2018 - 12:24

    Ikona 🙂

    • mili1985

      @Oblakoder, 13.09.2018 - 12:59

      Istina. Iako sam kao klinjo bio Sonic fan, Maria sam smatrao istinskom legendom 🙂

    • Oblakoder

      @mili1985, 13.09.2018 - 14:46

      Ko priznaje pola mu se prasta 😀

  • crolink07

    13.09.2018 - 13:26

    Mario pa Zelda i tek onda sve ostale igre.
    Koji Kondo je genijalac, prvo on pa Jeremy Soule pa onda svi ostali.?

    • Oblakoder

      @crolink07, 13.09.2018 - 14:48

      Zar tvoje ikone nisu Gran Turismo, Nathan Drake i Crash ? 🙂

    • crolink07

      @Oblakoder, 13.09.2018 - 15:04

      Mario i Zelda pa tek onda sve ostale igre.?

  • i_love_all_games

    13.09.2018 - 14:05

    Biser u moru sličnih igara. Do danas meni daleko najbolja igra iz SM serijala.

    • Masterchief

      @i_love_all_games, 15.09.2019 - 14:43

      Ove su im sada “novi” 2d Super Mario platformeri veoma neoriginalni i dosadni, nemaju neke bitnije promjene ni vizualno, ali ni mehanički, a prodaju se za punu cijenu.

  • Goran1234

    13.09.2018 - 15:09

    NES konzola s cartigom s tri igre Tetris, Nintendo World Cup i Super Mario Bross su krivi što volim gaming i Nintendo već ovoliko godina.. U toj maloj igri koja je veličine neke veće slike danas ima toliko zabave i tajni za otkriti da je to nevjerojatno.

  • Jere Zaja

    13.09.2018 - 17:22

    mario je prema meni najdraži lik, ne samo u igricama nego ikada

  • kebbab

    13.09.2019 - 23:49

    Maria obožavam. Taj iz 1985 je i danas nešto što mi ulepša dan s tom razlikom da ga danas igram na Switch konzoli.

  • Darac83

    14.09.2019 - 01:26

    Svaka čast Mariu, ali kad sam Super Momčila odigrao, to me slomilo… ?

  • Klaudio89

    13.09.2021 - 23:18

    i dan danas ova igrica donosi pravi izazov,ja kad ga non-stop igram na ručnoj konzolici 7up ga pokušavam preći i jednom potezu,ali mi nikad to je pođe za rukom,i uvijek nastojim preskočiti pad djelova levela da dođem nekako na pola ili na kraj,najdalje sam nekako došao do sive zone gdje je cijeli dio levela crno-bijelo

  • Meteje

    14.09.2021 - 07:16

    Onaj tamo combo kad napraviš, trčiš za kornjačom do cijevi preskočiš ju kad se odbije od cijev i dobiješ život…

  • MightyAloy

    14.09.2021 - 07:48

    Igra koja je stvorila ili pobudila u meni žar za igranjem video igara. Super Mario Bros je neosporno jedna od najvažnijih ako ne i najvažnija video igra u povijesti gaminga, no ta priča o spašavanju posrnule industrije je floskula američkih gaming YouTubera od kojih mnogi po običaju ne vide da postoji svijet van SAD-a. Industrija je krahirala samo u SAD-u zbog nereguliranosti mlade industrije i kapitalističke pohlepe dok je ostatak svijeta bio sasvim uredu po tom pitanju, a kreativnost je cvala. Nintendo se u svemu tomu najbolje snašao plus što su imali genijalnu igru, a što je detaljno opisano u knjigama koje se bave poviješću video igara. Da se SEGA snašla malo bolje, imala hit igru u rukama i uletjela u vakum prva, njih bi prozivali spasiteljima.

  • SemirTheChosen

    13.09.2023 - 11:45

    igro na svojoj prvoj konzoli NES-u sa bratom! Legendarno! Najdraza nam igra bila!

  • Mrky

    13.09.2023 - 11:49

    Igra sa najvećim influencom ikada. Ikona gaminga.

  • PrydaCro

    13.09.2023 - 13:48

    Gospodin, ceka se Mario Bros Wonder ✌️

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?