HCL.HR

Donkey Kong – 40 mu je godina tek

Zoran Žalac 09.07.2021.   •   4 komentara


Na današnji dan prije točno 40 godina pojavila se Nintendova igra Donkey Kong za arkadne strojeve u Japanu.

Najpopularniji serijali tvrtke Nintendo definitivno su Super Mario, The Legend of Zelda i Pokemoni, ali kad govorimo o njihovom najstarijem serijalu – govorimo o Donkey Kongu. Danas on slavi jubilarni, okrugli 40. rođendan!

To jest, slavi ga prva Donkey Kong igra, ali ne slavi ga Donkey Kong kao lik – te dvije stvari moramo razlikovati. Vidite, prvi Donkey Kong koji je lansiran za arkadne strojeve, kao Nintendov odgovor na tada popularnog Pac-Mana, zapravo je nosio naziv po glavnom negativcu igre. Donkey Kong bio je majmun koji je oteo Pauline, djevojku neimenovanog stolara koji je kasnije dobio ime Jumpan.

U Donkey Kongu smo zapravo igrali u ulozi Jumpana koji je spašavao svoju djevojku od Donkey Konga, a ako vam Jumpman izgleda poznato to je zato što je to bio današnji Mario, prije nego ga je Nintendo tako nazvao i prekvalificirao u vodoinstalatera.

Donkey Kong bio je jedna od prvih videoigara s pričom koja je imala zaplet i rasplet prikazan na samom ekranu. Prije toga su zapleti igara uvijek bili opisani na kutiji igre i sl.

Donkey Kong bio je jedna od prvih videoigara s pričom koja je imala zaplet i rasplet prikazan na samom ekranu.

Zanimljivo je kako je ideja ljubavnog trokuta između stolara, djevojke i gorile nastala po uzoru ljubavni trokut Popaj, Oliva i Grubač iz crtanog filma Mornar Popaj. U Nintendu su tada željeli napraviti igru s tim likovima, ali nisu dobili licencu za to pa su morali izmisliti svoje. I to im je dobro došlo, jer da su dobili licencu za Popaja, možda danas ne bismo imali Super Marija!

Uglavnom, Jumpman se u ovoj igri morao popeti po platformama na gradilištu, izbjegavajući bačve koje mu je Donkey Kong bacao na put. Bačve se izbjegavalo tako da se preskakalo preko njih te je Donkey Kong bio prva igra s takvom mehanikom, samim time i najraniji primjer u žanru platformera. Glavni se lik osim skakanja preko bačvi morao penjati po ljestvama te je mogao razbijati predmete čekićem.

Bačve se izbjegavalo tako da se preskakalo preko njih te je Donkey Kong bio prva igra s takvom mehanikom.

Pravila igre bila su takva da je igrač imao tri života koja je mogao izgubiti u doticaju s Donkey Kongom ili bačvama. Dodatni život mogao se osvojiti nakon 7000 bodova koje se dobivalo preskakanjem bačvi i uništavanjem objekata. Igra je imala četiri razine koje su tvorile jedan level. Nakon prelaska prve četiri razine, drugi set je ubrzavao i otežavao igru. Moglo se tako nastaviti do 22. levela koji je bio poznat kao “Kill Screen” na kojemu Jumpman umre nakon nekoliko sekundi.

Donkey Kong je po izlasku 1981. odmah postao arkadni hit te je Nintendo imao hrpu ponuda da lansira igru na tadašnjim kućnim konzolama. Iako je u početku bilo malo oklijevanja, na kraju se Donkey Kong pojavio na skoro svim živim platformama. U Japanu je bio jedna od tri igre s kojima je lansirana Nintendova NES konzola.

Donkey Kong donio je tada nezamislivu zaradu za Nintendo te je samo na području SAD-a zgrnuo 280 milijuna dolara u prve dvije godine. Na području Japana i SAD-a prodano je više o 132 tisuće arkadnih strojeva s ovom igrom, te više od 7 milijuna primjeraka igre za kućne konzole.

Ubrzo je uslijedio nastavak Donkey Kong Jr. koji nas je stavio u ulogu sina Donkey Konga na spasilačkoj misiji – tu je pak Jumpman bio negativac. Uslijedio je još jedan nastavak za Nintendov Game & Watch sustav te treći dio koji je zagazio u žanr pucačkih igara. Godine 1994. Donkey Kong dobio je svoju “modernu” adaptaciju za Game Boy konzolu.

Od 1994. godine titulu Donkey Konga u serijalu Donkey Kong Country ponio je novi lik, unuk prvog DK-a i negativca prve igre. Novi je Donkey Kong predstavljen kao dobričina i nije imao veze s Mariom koji je pošao svojim putem. Stari je Donkey Kong u mirovini pustio bradu, dobio štake i postao – Cranky Kong.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (4)

  • djosic85

    09.07.2021 - 20:31

    Nisam nikad imao nintendo, ali sam ovo odigrao na emulatoru SNESa, zakon igre…

  • razer1234559

    09.07.2021 - 22:06

    Nikada u životu nisam igrao niti jednu Donkey Kong igru ali zato jesam Popaya i to fakat davno još kao mali dečkić, vremena kada su mi sve igre bile dobre i zabavne. Popaya sam igrao na nekakvoj čudnoj konzoli naziva PolyStation na kojoj sam igrao NES igre i kupovao Cartridge-e. Konzola je fizički izgledala kao PS1 samo što umjesto CD-a stavljate Cartridge sa nekoliko NES igara. Kakva su to dobra vremena bila.

  • Klaudio89

    09.07.2021 - 23:44

    Donkey Kong Country na SNES je bio daleko najbolja igra,iako negativac nije bio Mario

    • Artyom

      @Klaudio89, 10.07.2021 - 15:14

      Sva tri djela fantastični! Vjerojatno i najbolje SNES igre ikad. Čak su jako dobre i Gameboy verzije!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?