HCL.HR

Super Mario Kart – evo ti banana!

Zoran Žalac 27.08.2019.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 27 godina, Mario i njegova ekipa sjeli su u kartove i postavili nove standarde kvalitete za žanr arkadnog utrkivanja.

Do devedesetih godina prošlog stoljeća Super Mario bio je asocijacija za 2D platformer. Međutim, prije točno 27 godina Nintendo je Mariju dao novu aktivnost koja se pokazala kao pun pogodak. Talijanski je vodoinstalater postao vozač kartova, a kao i s ostalim stvarima kojima se bavio – u tome je bio vrlo uspješan.

Super Mario Kart bila je igra za tadašnju SNES konzolu. Iako u to doba nije bilo neobično vidjeti kvazi 3D utrkivanje s pogledom postavljenim iza vozila, SMK je bio specifičan po tome što je ponudio istovremeno igranje za dvoje igrača u podijeljenom ekranu. Nije to bila prva split-screen izvedba multiplayera, ali je definitivno bila najpopularnija u igrama tog vremena.

Super Mario Kart imao je osam igrivih likova iz Nintendovih igara. Uz Marija i Luigija tu su se našli još i Peach, Bowser, Yoshi, Donkey Kong Jr., Toad i Koopa Troopa. Zanimljiva je činjenica da igra izvorno nije bila zamišljena s tim likovima te je tek tijekom razvoja zaključeno kako bi se kartovi po nečemu trebali razlikovati jedni od drugih.

Zanimljiva je činjenica da igra izvorno nije bila zamišljena s Mariom i njegovim likovima.

Mario Kart nije bio prva igra u kojoj se tijekom utrkivanja sakupljalo tzv. power-up predmete, ali je tu mehaniku popularizirao tako da se ona i danas može pronaći u arkadnim igrama sličnog tipa.

S obzirom na to da se igra prodala u devet milijuna primjeraka i postala četvrta najprodavanija igra za SNES konzolu, Nintendo je u SMK-u dobio još jednu vrijednu franšizu s kojom je živio narednih 27 godina. Originalni Mario Kart inspirirao je brojne druge proizvođače igara pa smo tako vidjeli karting s Crash Bandicootom, Sonicovom ekipom i drugima. Izvorna igra danas se može zaigrati na virtualnoj konzoli Wii U platforme, a dostupna je i na NES Classic konzolici.

Zadnji Mario Kart (8 Deluxe) danas je jedna od najprodavanijih igara za Nintendo Switch. Povodom 27. obljetnice izlaska, Mario Kart se upravo danas pojavio izvan Nintendovih platformi, kao aplikacija na pametnim telefonima. Evo kako izgleda Mario Kart Tour:

Komentari (5)

 • crolink07

  27.08.2018 - 11:19

  Mario Kart 8 Deluxe 100/100 😀

 • Goran1234

  27.08.2018 - 11:50

  Kad se sjetim suza krene.

 • Oblakoder

  27.08.2018 - 14:45

  Mario Kart 8 Deluxe najbolja racing igra ove generacije 🙂

  Ubedljivo!

 • burgi

  27.08.2018 - 14:54

  Bome sam ostario…igrao ga na snesu kod lege 😀

 • PrydaCro

  27.08.2018 - 19:16

  Uuuuuu koliko sam sati utukao muko moja u ovu igru. I sto je najjace jos uvijek je igram na Snes miniju 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?