HCL.HR

Gaming kalendar: This is Football 2005

Zoran Žalac 06.10.2018.   •   3 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno četrnaest godina, za PlayStation 2 izašao je zadnji dio Sonyjevog nogometnog serijala This is Football.

Danas na tržištu imamo samo dvije nogometne simulacije i to rivalstvo traje već godinama. No, prije četrnaest godina za nogometnu su se publiku borila tri serijala, a zadnji ozbiljni natjecatelj pokraj Fife i PES-a bio je Sonyjev serijal This is Football. Njegovo zadnje izdanje, TIF 2005, vidjeli smo na današnji dan prije 14 godina na PlayStationu 2.

This is Football nikada nije bio dovoljno dobar da bi preživio pokraj ostalih konkurenata u žanru, ali je imao neke svoje specifičnosti. Primjerice, imao je Sunday League, natjecanje u kojemu smo mogli igrati sa školarcima na betonskom igralištu. Prvi je imao mogućnost da preko tadašnjeg PS2 dodatka, EyeToy kamere, ubacimo svoje lice na nekog nogometaša u igri. Također je imao tada kontroverznu mogućnost simuliranja prekršaja, odnosno naredbu s kojom bi igrači odglumili prekršaj. S druge strane, igrače ste mogli pokositi i startom s dvije noge.

Iako nije ima hrpu licenci kao FIFA, This is Football 2 bio je među zadnjim nogometnim simulacijama koje su imale više hrvatskih klubova. Dinamo je bio Zagreb, Hajduk je bio Split, Varteks je bio Varaždin, i premda nisu bili licencirani, nijedna druga PS2 igra nije imala više hrvatskih momčadi u to vrijeme.

This is Football 2005 izašao je godinu dana kasnije i na američkom tržištu pod nazivom World Tour Soccer 2006, ali to mu nije pomoglo da ostvari zapažen rezultat. Nakon tog izdanja Sony je otpisao serijal, a njihov londonski studio od tada se bavio serijalima SingStar i EyeToy/EyePet.

Komentari (3)

  • mili1985

    06.10.2018 - 11:57

    Ta divna vremena dok je Varteks još bio živ.

    • L3gi0naR

      @mili1985, 06.10.2018 - 13:59

      Još uvijek jest,u 3 ligi.

  • Darcoolio

    06.10.2018 - 12:28

    IDE GRADSKI DERBI PA BAKLJADA 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?