HCL.HR

Gaming PC u 2022: nema grafičku, pokreće mobilne igre

Zoran Žalac 07.03.2022.   •   3 komentara   •   Tehnologija


Tvrtka MSI lansirala je novi gaming PC koji će nekim PC igračima izazvati čuđenje, a nekima možda čak i zgražanje.

Kad govorimo o osobnim računalima, govorimo o kategorijama uredskih računala, media centar računala i naravno – računala za gaming. Premda je već godinama moguće igrati PC igre bez da u svojoj “kanti” imate zasebnu grafičku karticu, rijetko kad se takve konfiguracije predstavljaju kao gaming PC. No, evo nas u 2022. i tvrtka MSI upravo je lansirala gaming PC bez grafičke kartice.

MSI MAG Trident S 5M zamišljen je kao uređaj koji lokalno emulira mobilne igre za Android, a zahtjevnije igre za PC izvodi preko cloud gaming usluga kao što su Xbox Cloud i GeForce Now. Pokreće ga osmojezgreni AMD Ryzen 5700G APU, dolazi s dva SSD-a i može se nadograditi vrlo jednostavno – umetanjem dodatnih komponenti. Da ne vrti Windowse, rekli bismo da je konzola.

Preciznije rečeno, MSI promovira ovaj gaming PC praktički kao konzolu – za korištenje u kombinaciji s gamepadom i TV-om. U tu svrhu razvili su vlastiti Game Stadium softver u sklopu kojega se dobiva emulator za Android igre. Postoji čak i funkcija Multi-Instance Manager za pokretanje više različitih igara istovremeno.

Iz MSI-ja su svjesni da je dobro iskustvo streaminga igara iz oblaka ključno za ovaj uređaj pa su kreirali i LAN Manager, softver koji daje prioritet mrežnom prometu za gaming. Sigurno ne čini ništa što već nije izvedivo, ali pokazuje da su se u MSI-ju potrudili oko svoje konzole, pardon – gaming PC-ja. Uz to još svakom kupcu daju 30 dana pretplate na Xbox Game Pass Ultimate.

Komentari (3)

  • Stitrek

    07.03.2022 - 16:47

    U vrijeme kada izlazi AMD Ryzen 6000 APU sa Rdna2 i Ddr5, mini gaming PC sa AMD Ryzen 5700G APU sa Vega i Ddr4 je cudan izbor jer nece imati nekakav odraz u startu.
    Mozda je MSI za 5700G dobio povoljnu cijenu na veliku kolicinu zaliha zbog samog izlaska novog 6000 APU-a, jer se sva proizvodnja usmjerava na novu verziju, isto je i sa GPU u zadnje vrijeme kod AMD-a.

  • Danijel88

    08.03.2022 - 15:14

    A oni koji imaju usrani int bolje reci oko 1mb/s?? Kak npr igrati rdr2 u 4k? Neka mi netko to objasni

    • marko1106

      @Danijel88, 08.03.2022 - 16:41

      Ne možeš ni u 30 mb/s igrati u 4K.jedino optika ja mislim može to izvući.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?