HCL.HR

Glavni arhitekt konzole Atari VCS dao otkaz, navodno ga nisu platili pola godine

Zoran Žalac 09.10.2019.   •   3 komentara   •   Industrija videoigara, Tehnologija


Ako je vjerovati arhitektu konzole Atari VCS, taj komad hardvera možda nikada ne postane stvarnost.

Konzole koje su su realizirane pomoću crowdfunding metode nemaju baš dobru reputaciju. Sjećate li se Ouye? Ako se ne sjećate, onda se slažete s činjenicom da ta Android konzola nije vrijedna sjećanja ili ste njezino postojanje duboko potisnuli. U bilo kojem slučaju, nadolazeće uskrsnuće Atarijeve (2600) VCS konzole također je potpomognuto crowdfundingom i konstantno je u nekim problemima. Izlazak konzole stalno biva odgođen, a sada je i glavni arhitekt Rob Wyatt napustio taj projekt.

Wyatt tvrdi kako mu Atari nije isplatio plaću zadnjih šest mjeseci nakon čega mu je prekipjelo pa je svojevoljno dao otkaz. No, čini se kako taj potez nije došao samo zbog novca. Prema svjedočanstvima izvora bliskih razvoju Atari VCS konzole, prvi prototip matične ploče za taj uređaj napravljen je tek prošlog mjeseca. Konzola bi inače u ruke korisnika trebala biti dostavljena u proljeće 2020.

Kako prenosi portal The Register, u Atariju su radi uštede odlučili da konzola neće biti lansirana s modificiranim Linux sustavom ni s online trgovinom na kojoj će se prodavati digitalne igre. Neće također biti ni podrške za nativne aplikacije usluga kao što su Netflix, HBO Go, Spotify i drugi nego će korisnici morati konzumirati te sadržaje kroz Chromium preglednik.

Posebno alarmantno zvuči to da konzola navodno neće imati unificirani sustav kontrola, što znači da na kontroleru neće biti tipke s kojom će igrač moći izaći iz igre nego će se konzola morati restartirati kako bi se pokrenula druga igra. Doduše, sve su to neslužbene informacije, ali nije kao da nam je i ranije izgledalo da će biti drugačije.

U Atariju su inače kompletno ignorirali optužbe glavnog arhitekta te se o njegovom odlasku nisu očitovali u novom članku o razvoju konzole. Prema njihovim riječima, razvoj ide po planu i sve gore navedeno odnosi se samo na razvojne jedinice, ne i na proizvod koji bi za manje od pola godine trebao biti u rukama korisnika.

Označeno sa: ,

Komentari (3)

  • Kiner Pingvin

    09.10.2019 - 15:10

    I oni tolike pare traže za ovo…E moj Atari,Atari…Niste više na staroj slavi,ustvari sve je propalo sa Atarijem 5200,a sad si samo ruše odavno srušeno poštovanje.

  • SanKa

    10.10.2019 - 09:33

    naravno kad nemaju nikakvu zaradu. realno ovo će uzeti 100 nostalgičnih ljudi i to je to

  • goldfinger

    14.10.2019 - 12:17

    Ne vjerujem da će ovo požnjeti neki uspjeh…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?