HCL.HR

Goal Storm – početak PES-a

Zoran Žalac 15.01.2024.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 28 godina, u Europi smo se prvi put upoznali s Konamijevim 3D nogometom iz kojega se kasnije razvio serijal Pro Evolution Soccer.

Tvrtka Konami svoj je nogometni put započela u 2D izvedbi s igrama kao što su Konami Hyper Soccer za NES te International Superstar Soccer za Super Nintendo. Svoj prvi nogomet u 3D-u, koji je postavio temelje za kasnije uspješnice, predstavili su nam 1996. na prvom PlayStationu u igri zvanoj Goal Storm. U Europi smo ju prvi put mogli igrati na današnji dan prije 28 godina.

Goal Storm je iz današnje perspektive izgledao vrlo primitivno. Nogometaši su izgledali više kao lutke nego kao stvarni ljudi – nisu imali oči ni usta, frizure su im svima bile slične, a trupovi napuhani poput balona. Međutim, u to je vrijeme Goal Storm bio jedna od najrealističnijih nogometnih igara na tržištu.

Sadržajno je igra bila dosta siromašna. Imala je 26 nacionalnih timova (bez ijedne reprezentacije s naših prostora), a moglo se igrati u dva moda: prijateljska utakmica ili Hyper Cup. Dakako, nogometaši nisu bili licencirani, ali je zato ugođaj utakmice upotpunjavao komentator.

Goal Storm je bio dobro prihvaćen pa je već sljedeće godine dobio nasljednika pod drugim imenom – International Superstar Soccer Pro. Taj je dio napredovao i sadržajno i prezentacijski, usmjerivši serijal prema simulacijskom aspektu nogometa.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (1)

  • vjk zg

    15.01.2024 - 14:18

    I kakav god bio ima nešto u tom njegovom gameplayu ma kako god da se zvao ili bio oskrvljen sadržajem,licencama itd..I nakon 25 mog druženja s Konami-em i dalje visim na za mene evergreen igrici..

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?