HCL.HR

Top 10 najvažnijih igara PES / ISS serijala

Zoran Žalac 22.08.2021.   •   34 komentara


Od ove godine više neće biti novih igara koje nose naziv Pro Evolution Soccer ili PES, a tim povodom odajemo počast najvažnijim naslovima tog serijala.

Konamijev nogometni serijal ove jeseni mijenja naziv u eFootball, postaje besplatna igra i neće dobivati nova izdanja svake godine. Jedni će reći da je Pro Evolution Soccer mrtav, a drugi će tvrditi da PES živi vječno. Bez obzira kojoj se skupini svrstali, vjerojatno ćete se složiti da je prelazak PES-a na eFootball kraj jedne ere. Tim povodom želimo odati počast najvažnijim igrama u ovom nogometnom serijalu.

U naslovu članka stoji “Top 10”, ali nemamo ih srca rangirati – samim time što se igre nalaze na ovoj listi govori da su bile važnije od nekih drugih u serijalu. Pritom moramo razjasniti da najvažnijim PES / ISS igrama smatramo one koje su radile najznačajnije pomake za serijal, donosile mehanike i novitete koji su definirali Konamijev nogometni serijal te se u njemu zadržale godinama kasnije.

Drugim riječima, imajte na umu da ovo nije lista najdražih ili najboljih PES / ISS igara. Neke od fanovima najpopularnijih igara ovog serijala, poput ISS Pro Evolutiona 2 ili PES-a 6, nisu bile naročito revolucionarne nego su iz drugih razloga ostale upamćene kao najzabavnija iskustva virtualnog nogometa.

Sad kad je to jasno, evo naše liste deset najvažnijih PES / ISS igara, poredane kronološki:

International Superstar Soccer (Deluxe)

Tehnički gledano ovo je uljez – predstavnik arkadne povijesti Konamijevog nogometa. Istina je da ISS i PES nisu jedno te isto – jedno su vrijeme čak postojali kao dva odvojena serijala. No temelji Konamijeve nogometne filozofije bili su postavljeni upravo ovdje. Stariji fanovi sjetit će se emojija koji su predstavljali moral nogometaša tijekom utakmice, a nevjerojatno je da to datira sve do 1995. godine.

Deluxe verzija ISS-a koja je uslijedila godinu dana kasnije ostala je značajna po nekoliko stvari. Bila je to prva ISS igra u kojoj se pojavila reprezentacija Hrvatske. Ne samo to, nego je Hrvatska bila korištena i u jednom od igrivih scenarija te igre, inspirirana stvarnom utakmicom u kvalifikacijama za Euro 96 u kojoj je Hrvatska pobijedila Italiju na njezinom domaćem terenu te završila kao pobjednik skupine.

Isto tako vrijedi napomenuti da je ISS Deluxe bio prvi ISS koji se pojavio na više različitih platformi: na Super Nintendo, Sega Mega Drive i PlayStation konzolama.

ISS Pro Evolution

Ovdje se u samom nazivu igre naziru počeci PES-a. Rekli smo da nećemo rangirati igre po važnosti, ali kad bismo to radili ova bi vjerojatno bila na prvome mjestu. Vidite, prije ove igre ISS se moglo se igrati isključivo s nacionalnim timovima, a ISS Pro Evolution bio je prvi Konamijev nogomet s klubovima. Dolaskom klupskog nogometa uvodi se i Master League – centralni mod PES igara za iduće desetljeće.

Već bi to samo po sebi bilo dovoljno, ali ISS Pro Evolution imao je još nekoliko asova u rukavu. Bio je to prvi dio serijala koji je koristio stvarne stadione. Nisu bili licencirani, naravno, ali se po izgledu moglo razaznati o kojim i čijim se stadionima radi. Osim toga, prvi put se u serijalu pojavio Edit Mode za modificiranje igrača i timova. Napokon su se igrači mogli preimenovati tako da imaju prava imena, a editor je poslužio i za slaganje ekipe iz snova.

Pro Evolution Soccer

Pravi pobjednik – punim imenom i prezimenom. Pro Evolution Soccer bio je prvi Konamijev nogomet za tadašnju PlayStation 2 konzolu i skok u prezentaciji bio je toliko značajan da kasnije više nismo imali ništa slično tome. Kockasta tijela i lica nogometaša postala su prirodnija i nije bilo nogometaša kojega niste mogli prepoznati.

Mogao bi se iskoristiti argument da je za proljepšanje PES-a bio zaslužniji hardver PlayStationa 2 nego sam Konami, ali s obzirom na to da je igra izašla i za prvi PlayStation, mogao je to biti i obični port. Umjesto toga, bio je formalni početak serijala koji je tada uništio svaku konkurenciju.

Pro Evolution Soccer 4

Vjerojatno drugi najvažniji PES u povijesti. Nakon dugogodišnje zakinutosti s licencama ovo je bio prvi dio koji je imao lige: englesku, francusku njemačku, španjolsku, talijansku i nizozemsku. Od toga su španjolska, talijanska i nizozemska bile licencirane.

Značajna su se unaprjeđenja dogodila i na terenu. Po prvi put je u serijalu sudac tijekom utakmice bio prisutan na samome terenu (ranije ga se moglo vidjeti samo u animacijama). Nadalje, dresovi nogometaša prljali su se tijekom padova na terenu. Master liga je dobila sustav razvijanja nogometaša kroz godine.

Također je ovo bio prvi PES koji je iste godine izašao na tri platforme: PlayStationu 2, PC-u i Xboxu. Znate i sami da je u tom formatu nastavio izlaziti sve godine poslije. Vrijedi spomenuti i to da je PES 4 imao prvi mod za igranje online, ali samo u verziji za Xbox.

Pro Evolution Soccer 2009

PES je na izmjeni šeste i sedme generacije konzola usporio tempo. Grafika se proljepšala i prije 2008. godine, no sve ostalo je nekako kaskalo. Pravi noviteti stigli su tek s izdanjem za 2009. Tada je Konami zgrabio ekskluzivnu licencu za Ligu prvaka i držao ju je sljedećih deset godina.

Osim Lige prvaka značajan je bio debitantski nastup novog moda Become a Legend, u kojemu su igrači mogli preuzeti kontrolu nad jednim (vlastitim) nogometašem na terenu. Ako ne računamo igranje online, bio je to prvi novi mod PES-a u skoro cijelom desetljeću. Istina je da je konkurencija imala sličnu stvar još i prije PES-a, ali je BAL mod definitivno pronašao svoje fanove u zajednici PES-a.

Pro Evolution Soccer 2010

PES je od ranih početka slovio za realističnu simulaciju nogometa, ali je najosnovniju mehaniku upravljanja kretnjama nogometaša do 2009. vukao od arkadnog ISS-a. Nogometaši su se mogli kretati u osam smjerova, a to se promijenilo uvođenjem kontrole od 360 stupnjeva. Napokon je tako u prošlost poslana ostavština D-Pad kontrola te iskorištena prednost analognih palica.

Osim te promjene, PES 2010 uveo je dodatne taktičke postavke kojima se značajno moglo utjecati na igru sastava. Primjerice, mogla se odabrati razina raširenosti igrača po terenu, intenzitet dodavanja i sl. Penali su također bili prerađeni nakon dugo vremena, s naglaskom na veću slobodu određivanja gdje želimo uputiti udarac.

Pro Evolution Soccer 2013

Ova je iteracija dobro sjela brojnim fanovima nakon dvije godine lutanja. U glavnom planu bio je sustav potpune kontrole nad dodavanjima i udarcima na gol, takozvano manual upravljanje. Osobno mi je ovo najdraža stvar u čitavoj povijesti PES-a zbog koje je igra na trenutke izgledala nikad bliže stvarnom nogometu. Od ove se godine ustalilo pravilo: onaj tko je htio nešto postići u PES-u taj je morao savladati manual kontrole, koje su po defaultu bile isključene i ostavljene samo hrabrim igračima.

Ovaj je PES također napravio značajne pomake u stvaranju razlika među nogometašima. Baš kao što u stvarnom svijetu ne trče svi na isti način, tako je i PES uz svoj Player ID sustav nastojao predočiti karakterističnosti najpoznatijih nogometaša na svijetu, od njihovih kretanja pa do proslava.

Pro Evolution Soccer 2014

U ovom periodu svjedočili smo najradikalnijoj promjeni u povijesti PES-a. Nakon što su u Konamiju ponovno uhvatili momentum, odlučili su prebaciti igru na novi engine kako bi se pripremili za osmu generaciju konzola. Kojimin Fox Engine donio je prilično realistične modele igrača, definitivno bolje od onih kakve je nudila konkurencija. I da, ne zaboravimo da je ovo prvi PES u kojemu se mogao vidjeti znoj na licima nogometaša.

Osim postavljanja novog temelja kroz Fox Engine, PES 2014 napravio je korisne pomake utoliko što se igra nije prekidala na svakom izlasku lopte iz terena – npr. igrač bi samo dotrčao do lopte i izveo aut. Dodane su i nove taktičke opcije za izvođenje slobodnih udaraca, npr. s dva ili više nogometaša u kombinaciji. U Master ligi smo pak napokon dobili opciju mijenjanja kluba tijekom menadžerske karijere, kao i opciju vođenja nacionalne momčadi.

Pro Evolution Soccer 2016

Na ovom se izdanju mogla primijetiti tranzicija prema online segmentu PES-a. Uz poveći zaostatak za konkurencijom predstavljen je novi myClub mod koji će kasnije postati najigraniji novi mod PES igara. Sastavljanje momčadi iz snova Konamiju je donijelo priliku za nove oblike monetizacije kroz naplaćivanje dodatnih sadržaja, te utrlo put prema free-to-play budućnosti PES-a, odnosno eFootballa.

PES 2016 također je bio prvi pravi primjer Konamijeve tranzicije prema modelu usluge. Više nije bilo prihvatljivo da nove sadržaje čekamo godinu dana pa su se češće lansirali tzv. Data Packovi. Jedan od takvih u ovom je izdanju bio vezan uz Euro 2016 u Francuskoj, natjecanje koje je PES po prvi put imao licencirano.

Pro Evolution Soccer 2017

Ne može se poreći da je Pro Evolution Soccer oduvijek imao problem s licencama za nogometaše i momčadi. Popravljala se situacija iz godine u godinu, no najveći pomak ipak se dogodio u izdanju za 2017. Tada je službeno podržano modificiranje igre na PlayStation 4 konzoli pa su igrači mogli ubaciti dresove i ostale sadržaje koji su igri falili.

PES 2017 također je imao neka dublja partnerstva s klubovima poput Barcelone, Liverpoola i Borussije iz Dortmunda. Stadion Camp Nou postao je dostupan jedino u PES-u, Kloppov Gegenpress je ubačen kao taktika, ekskluzivno je bila licencirana brazilska liga, itd. Ovo izdanje također ostaje upamćeno kao prvo i jedino izdanje na čijoj je naslovnici bio prisutan jedan hrvatski nogometaš – Ivan Rakitić.

I to bi vam bio naš odabir deset najvažnijih nogometnih igara tvrtke Konami. Znamo da i vi imate svoje favorite te nestrpljivo čekamo da ih podijelite s nama u komentarima. Dakle, koje su PES/ISS igre vama bile najvažnije u 25 godina dugoj povijesti ovog serijala?

Označeno sa: , ,

Komentari (34)

  • Junejkas

    22.08.2021 - 09:40

    Nazalost meni je pes 2021 najbolji a i jedini koji sam igro a fifa 18 zbog jurniya

  • kebbab

    22.08.2021 - 09:55

    Za mene je najbolji Pro Evolution Soccer 2009

  • Ovcaodnovca

    22.08.2021 - 10:15

    ISS je izasao za SNES kojeg smo igrali do iznemoglosti, a nakon godinu se pojavio i ISS Delux gdje je bilo nesto vise reprezentacija a medu njima i HR.
    ne sjecam se tocno koje godine mislim tamo 95 il cak i 96, jer HR je uvije zaostajala za ostatkom europe u toj domeni. Igrao se MK 2 MK 3, ISS….. i citao Hacker. nije bilo interneta…. barem ne u ovom obliku

  • Bojko

    22.08.2021 - 10:35

    Zlatni ISS Deluxe grumen bio je slučaj gdje obrani i golmanu okreneš leđa i on se vrati na svoju poziciju, a dok tehniciraš, nitko ti se ne približava i ne pokušava uzeti loptu… prijatelja sam izluđivao koliko golova sam tako dao škaricama, i to sa svojim golmanom.

    • Ovcaodnovca

      @Bojko, 22.08.2021 - 10:47

      a moglo se mislim i sa 13 linije od gola opucat i lopta uvijek prode ispod golmana

    • Bojko

      @Ovcaodnovca, 22.08.2021 - 11:38

      I to saznam 25 godina prekasno 😔

  • beowulf112

    22.08.2021 - 12:19

    Neznam dali se iko sjeca od vas igrice champions league 2001/2002(mislim da je od te godine)…pa to je komedija bila…sa zidanom sam zabio s centra s glavom haha..masu puta sam zabio s gola na gol…lopta jedva dotetura do gola..golman se nesto blesavo baci i fula loptu i lopta ude u gol hahah..ja blesaviju nogometnu igru nisam vidio

  • Darcoolio

    22.08.2021 - 12:28

    Trenutno igram PES 5 i 13, 21 sam obrisao, taman dok ne izađe šta već da izlazi.

  • hrga007

    22.08.2021 - 14:01

    daleko najbolji je 13

  • mili1985

    22.08.2021 - 14:55

    Sjećam se, prva Master liga. Ekipa Minanda, Castolo i ostali. Jedva skupio pare za novog igrača i uzeo Enrica Chiesu. Prva tekma s njim i penal za mene. Pucam s Chiesom, gađam gredu, brzi kontra napad za protivnika i dobivam gol. Enrico, tvoj dres iz Parme sam ponosno nosio, ali ovu gredu nikada zaboravio!

  • Vujo777

    22.08.2021 - 15:18

    Nema više pesa, naše djetinjstvo je totalno uništeno, master liga, become a legend, sve su uništili radi novaca, R.I.P PES

  • movie

    22.08.2021 - 15:34

    ISS za nintendo 64 je bio zakon. Igra ispred svog vremena

  • beowulf112

    22.08.2021 - 15:35

    Ja sam uvijek stavljao burcheta iz zamjene da igra prvu…imao je najveci speed…pa bi izmigoljio nesto s njim nekada..ubacaj,neku sansu,odbijanac…dok nebi skupio para i kupio prvu igraca..mislim da sam obafemija martinsa uzimao..e to je onda vec bila druga prica..dosta je teska igra bila dok se ne kupi jednog ili dva igraca

  • Strange Man

    22.08.2021 - 16:37

    Pes 6 jedini, ali ono baš remek djelo. U svoj top 3. bi stavio još Pes 2013 i Pes 2009. To su ta tri Pes-a koja su meni valjala i uz nekoliko gajbi piva rokali turniri kod mene doma.

    • PppPP

      @Strange Man, 22.08.2021 - 16:47

      Isto, samo uz gusti sok 👊

  • PppPP

    22.08.2021 - 16:46

    Pes 6 kurčina, a?

    • Zoran Žalac

      @PppPP, 22.08.2021 - 17:16

      Što je taj PES donio novoga?

    • Darcoolio

      @Zoran Žalac, 22.08.2021 - 18:17

      Ubedljivo je najigraniji, ali lično ga ne mirišem previše.

    • PppPP

      @Zoran Žalac, 22.08.2021 - 21:02

      legendarnost

    • Zoran Žalac

      @PppPP, 23.08.2021 - 09:44

      PES je bio legendaran i prije šestice, znači ništa novo 🙂 A piše u tekstu da je ovo lista najznačajnijih PES igara po novitetima, ne lista najpopularnijih i ne nužno najkvalitetnijih PES igara.

    • PppPP

      @Zoran Žalac, 23.08.2021 - 16:11

      Onda promijeni naslov. Najvažniji != najviše noviteta. Fali mi to vrijeme oko 2010. kad je stvarno bilo ugusto između pesa i fife. Nažalost fifa je sad miljama ispred pesa po igranosti

    • Zoran Žalac

      @PppPP, 23.08.2021 - 17:20

      Nije da najvažniji znači najpopularniji ili najkvalitetniji. Noviteti koji su serijal pomicali prema naprijed i na kojima su se izgrađivali nastavci su jedina važnost koja je ostavila traga. PES 6 je bio popularan, nekad, sad više nije kao što je nekad bio – tu je popularnost izgubio s vremenom. Noviteti poput Master Lige nisu se izgubili s vremenom – nastavili su biti važni godinama poslije, za razliku od PES-a 6.

    • RickBarry

      @Zoran Žalac, 22.08.2021 - 23:07

      Mitski status.

    • Milfara

      @Zoran Žalac, 23.08.2021 - 16:37

      Adrianova ljevica. Vise nego ista od ovog gore navedenog. Tocka.

  • Sick Individual

    22.08.2021 - 19:38

    PES 2010 sati i sati utučeni, s Interom si bio takoreći nepobjediv

  • Perfect Sense

    23.08.2021 - 02:10

    ISS Pro Evolution 2

  • Mteo1906

    23.08.2021 - 06:33

    Odličan specijal, ne bi bilo loše i za fifu isto napravit.

    • Zoran Žalac

      @Mteo1906, 23.08.2021 - 09:45

      Kad umre onda 🙂

    • Mteo1906

      @Zoran Žalac, 23.08.2021 - 10:01

      🙁

    • Darcoolio

      @Zoran Žalac, 23.08.2021 - 21:21

      Ko je ovde umro?

  • DjokaBA

    23.08.2021 - 08:38

    PES 5 i 6, ostali kako hoce.

  • Klark Kent

    23.08.2021 - 08:58

    Pro evolution 2 i 6 za ps2. Pro evolution 2008 prvi pes za ps3 konzolu i “nex gen” grafika. Pes 2010 poboljsanje u grafici i gameplay. Pes 2016 zadnje poboljsanje grafike za ps3. Pes 20 za ps4 i pc

  • Deratizat0R

    23.08.2021 - 10:11

    Pes 6 će mi zauvijek ostati u sjećanju jer je to prvi pes koji sam imao instaliran na kompu nekad u osnovnoj, a pes 13 mi je nekako najbolje sjeo. Negdje od 2014. niti igram pes, niti pratim fudbal, a slabo i bilo koji sport. Kako se sve okrene, ne bi vjerovao čovjek, koliko se samo sati utrošilo u pes 6.

  • Irfan

    23.08.2021 - 12:05

    a PES5 i PES6? Meni jedni od najdrazih, PES6 jedan od najjacih

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?